Hufvudstadsbladet

Det lilla livet blir storslaget i Arvolas historiska roman

Ingeborg Arvolas huvudperso­n Brita Caisa är fri i tanke och kärlek till den grad att man med glädje följer hennes vandring i 1800-talets ishavstrak­ter.

- Nina Othman

Kniven i elden. Ruijan rannalla - Sånger från ishavet Översättni­ng från norska: Marianne Mattsson

Albert Bonniers Förlag 2024

är 1859 när Brita Caisa Seipajaerv­i ger sig av tillsamman­s med sönerna Aleksi och Heikki från Sodankylä i norra Finland.

Hennes kappsäck innehåller bördor av olika slag: skammen efter att ha utstått kyrkotukt för att ha haft en relation med en gift man, och sorgen efter den nyligen bortgångna systern. Men där finns också förmågan att läka människors och djurs sjuka kroppar, vilket ger spänst åt stegen.

Det är nästan som om själva marken bär fram Brita Caisa i Ingeborg Arvolas historiska roman Kniven i elden. Hennes plats på jorden må på många sätt verka obetydlig, samtidigt finns det en självklarh­et i hela hennes uppenbarel­se som gör det till ett nöje att följa hennes öde.

Spänning skapar friktion

Finnmarken, eller Ruija som det gamla finska namnet lyder, beboddes på 1800-talet, förutom av samer och norrmän, också av invandrade finnar. När befolkning­en försökte samsas om utrymmet bröt både marktviste­r och släktfejde­r ut, den mark som samerna under långa tider hade använt för renskötsel blev plötsligt intressant för både de fiskande norrmännen och de jordbrukan­de finnarna.

Det är förhoppnin­gen om ett gynnsamt ishavsfisk­e som lockar iväg Brita Caisa, hon drömmer om att återförena­s med brodern och leva som fiskarhust­ru till någon god och arbetsför man. Men den som vandrar, vandrar sällan ensam någon längre stund. Snart slår Brita Caisa följe med andra vandrare och blir småningom delaktig i en samhörighe­t som finns bland de olika familjerna.

På sin vandring möter hon Mikko, en stor och trygg man som redan har en fru, och hon faller handlöst. Spänningen mellan henÅret

❞ De faktaavsni­tt som sprängs in här väcker min nyfikenhet snarare än stillar den, vilket är precis vad en riktigt bra berättelse ska göra.

ne och Mikko och spänningen mellan det otillåtna och samhällets påbjudna regler skapar den nödvändiga friktion som ger Arvolas roman både tyngd och riktning.

Kniven i elden innehåller visserlige­n små brottstyck­en av historia, men den är i övrigt uppfriskan­de fri från utbildande och redogörand­e partier som ofta kan tynga ner en intressant historia. De faktaavsni­tt som sprängs in här väcker min nyfikenhet snarare än stillar den, vilket är precis vad en riktigt bra berättelse ska göra.

Fri i kärlek och tankar

Det är inte förvånande att Kniven i elden både har nominerats till Nordiska rådets litteratur­pris och vunnit det prestigefy­llda Brageprise­t i Norge. Arvolas prosa är klar, sinnlig och full av liv, som här när vandringsf­öljet har slaktat en ren och äter blodpannka­kor:

”Jag tar för mig av den knapriga skorpan längst ut och i en blink är syster där med oss, hon älskade knapriga blodskorpo­r, mig och blodskorpo­r älskade hon, och vatten som tinar runt klumpar av is i bleckhinka­r.”

Karaktärss­kildringar­na är kärleksful­la och detaljerad­e, kanske för att Brita Caisas blick kommer från ett öppet sinne.

Jag kommer flera gånger under läsningen att tänka på Sigrid Undsets romantrilo­gi om Kristin Lavransdot­ter. Det finns något i skildringa­rna som påminner om varandra, men där Lavransdot­ter tidigt tvingas inordna sig efter familjens önskan är Brita Caisa fri både i sin kärlek och i sina tankar.

Det är svårt att inte bli fäst vid Brita Caisa, hon är intelligen­t och full av handlingsk­raft. Hennes oförmåga att inordna sig när instinkter­na tar över gör henne också mänsklig och relaterbar.

Kniven i elden är den första delen i en planerad trilogi, och jag ser fram emot att följa Brita Caisas öde i denna fängslande berättelse om hur det lilla livet alltid rymmer något storslaget.

 ?? FOTO: FARTEIN RUDJORD/NORLA ?? ■
Ingeborg Arvolas prisbelönt­a roman Kniven i elden är klar, sinnlig och full av liv.
FOTO: FARTEIN RUDJORD/NORLA ■ Ingeborg Arvolas prisbelönt­a roman Kniven i elden är klar, sinnlig och full av liv.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland