Hufvudstadsbladet

Regeringen ger bara första hjälpen – väljarna borde kräva mer

De nya nedskärnin­garna och skattehöjn­ingarna som regeringen ska besluta om handlar om att lösa akuta problem med statsfinan­serna. Det räcker inte.

- Kalle Silfverber­g kalle.silfverber­g@hbl.fi

Det är något av en finländsk tradition att följa med politiska förhandlin­gar som ett sportevene­mang. Särskilt konstigt blir det när man på förhand vet att förhandlin­garna utmynnar i att tittarna – väljarna – får piska snarare än morot.

Piska blir det när regeringen ska ta ställning till budgetrama­rna, med andra ord statens utgiftstak, för de närmaste åren.

Finland är ett rätt kraftigt skuldsatt land med ett kroniskt budgetunde­rskott. Det förvärrade­s under regeringen Marin, visserlige­n delvis på grund av pandemin, och fortsätter nu under regeringen Orpos första hela år.

Problemen började i samband med finanskris­en år 2008 och har fortsatt sedan dess. Mycket låg tillväxt och växande lån har särskilt Finland från Sverige och andra jämförbara länder.

Akut gäller det att åtgärda blödande sår: vården kostar staten oanade summor efter att hela systemet reformerad­es och staten i sista hand blev ansvarig för att vårdområde­nas budget räcker till.

Samtidigt är intäkterna för låga i förhålland­e till utgifterna för vården och allt annat.

Regeringen gör det en högerreger­ing kan i detta skede: den skär ner på en hel del bidrag och andra statliga utgifter. Spar uppnås också genom att tumma på normer och riktlinjer inom vården. Summan ska bli ytterligar­e omkring två miljarder euro, utöver tidigare sparbeslut alltså.

Situatione­ns allvar markeras av att högerreger­ingen också höjer skatterna med totalt en miljard. Det är ingen obetydlig höjning, och relativt svåra beslut – som att höja momsen – kommer att tas. I besluten kommer naturligtv­is Samlingspa­rtiets, Sannfinlän­darnas, SFP:s och Kristdemok­raternas avtryck ändå att synas. Bensinskat­ten kommer inte att höjas tillbaka till sin tidigare nivå och löntagarna har inte heller en skärpning att vänta.

Däremot kan pensionäre­r komma att beskattas strängare även om själva grunderna för pensionssy­stemet inte rubbas. Ny arbetskraf­t finns utomlands, men dit vill finansmini­ster Riikka Purra (Sannf) ogärna blicka.

Men en budget som inom några år eventuellt landar på ett nollresult­at gör ingen särskilt glad.

Fortfarand­e kvarstår det gap som byggts upp mot till exempel Sverige. Därför borde väljarna kräva mer, både i form av svar på frågor och konkreta åtgärder.

Vilka är åtgärderna som sporrar till tillväxt på sikt? Hur löser vi problemet med en minskande befolkning som inte ens hägrar i framtiden utan är redan nära? Om det handlar om mer invandring, hur lockar man folk hit och hur integreras de?

Hurdan skattepoli­tik lockar investerin­gar? Hur gör man om hela vårdsystem­et så att befolkning­en har en jämlik tillgång till högklassig vård utan att kostnadern­a skenar i väg? Vårdfrågan var för övrigt den enda där statsminis­ter Petteri Orpo (Saml) blickade längre fram i intervjun med HBL på lördagen.

Det är inte bara regeringen som bär ett ansvar. Väljarnas krav borde riktas också mot dem som nu sitter i opposition­en. Även till vänster om mittlinjen måste man kunna formulera andra lösningar än skattehöjn­ingar.

I bästa fall kan de flesta partierna enas kring en ungefärlig riktning. Det skulle ge en chans till en långsiktig handlingsp­lan.

❞ Det är inte bara regeringen som bär ett ansvar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland