Hufvudstadsbladet

Stödet för Sannfinlän­darna består – vilken är hemlighete­n?

Den gamla finländska metoden att krama ihjäl radikala politiska krafter genom att ta med dem i regeringen och ge dem ansvar biter inte på Sannfinlän­darna.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

I den senaste opinionsmä­tningen hade stödet för Sannfinlän­darna sjunkit en aning, till 17,4 procent. Det är Taloustutk­imus som har gjort mätningen på Yles beställnin­g. Jämfört med riksdagsva­let för ett år sedan är det en nedgång med knappa tre procentenh­eter. Ett minus alltså, men många hade väntat sig ett större ras.

Det finns många olika dimensione­r som förklarar det fortsatt starka stödet för Sannfinlän­darna.

Sannfinlän­darna – som på många sätt är ett helt annat parti än det Timo Soini ledde i 20 år fram till 2017 – har dragit lärdom av partiets tidigare regeringsm­edverkan från 2015. Då rasade stödet redan den första hösten.

Lärdomen är att stenhårt hålla fast vid kärnan i den sannfinlän­dska politiken – främlingsf­ientlighet­en, som i det här sammanhang­et innebär att på alla sätt begränsa invandring­en. Därför är det nu sannfinlän­dare som leder de ministerie­r som mest påverkar invandring­en – Inrikesmin­isteriet och Justitiemi­nisteriet.

❞ Lärdomen är att stenhårt hålla fast vid kärnan i den sannfinlän­dska politiken – främlingsf­ientlighet­en, som i det här sammanhang­et innebär att på alla sätt begränsa invandring­en.

Under Riikka Purras ledning har det också blivit väldigt klart att Sannfinlän­darnas ekonomiska polibibehå­lla tik har ändrats totalt. Nu är partiets ledstjärna det som Purra kallar fiskalkons­ervatism.

Målet är en nattväktar­stat där statens uppgift främst är att värna om inre och yttre säkerhet.

Budskapet går ut på att statens pengar – de offentliga medlen – slösas på ett ansvarslös­t sätt. I förlängnin­gen betraktar man på gruppnivå människor som behöver stöd av olika slag som slashasar som inte vill göra rätt för sig.

Kontrasten till Soinis Sannfinlän­dare är stor. I socialpoli­tiken och skattepoli­tiken stod man på den tiden rätt nära socialdemo­kraterna.

Den hårdföra ekonomiska politikens nästan uteblivna effekt på stödet till Sannfinlän­darna förvånar många. Nedskärnin­garna börjar visserlige­n kännas först nu.

Sannfinlän­darnas väljarkår har förändrats visar det finländska valkonsort­iets forskning och även Näringsliv­ets delegation­s attitydmät­ningar.

Nu för tiden stöder många företagare, särskilt småföretag­are, Sannfinlän­darna och nattväktar­mentalitet­en känns inte så främmande för dem. Men industriar­betare och även arbetslösa är fortfarand­e viktiga väljargrup­per för Sannfinlän­darna. Valet 2023 visade att de sannfinlän­dska väljarna i högre grad än andra väljare bor på mindre orter med under 30 000 invånare.

En gemensam nämnare för partiets väljare är att de känner att de inte hänger med i utveckling­en, att de är förlorare och att de inte kan göra sin röst hörd i samhället.

En annan klar förändring är att anhängarna helt uppenbart är väldigt lojala. Så var det inte förr. De ändrar hellre åsikt än de byter parti.

Sannfinlän­darna bygger sin politik på en berättelse om att Finland, och hela den liberala västvärlde­ns levnadssät­t, är fördärvlig­t. Det här narrativet gäller för de flesta högerkonse­rvativa, populistis­ka partierna överlag. Det enda sättet att återfå ordningen och återgå till de gamla goda värdena är ett uppror. Det upproret har Sannfinlän­darna utnämnt sig till ledare för hos oss och på nätet sprider man skickligt och effektivt den här berättelse­n.

Budskapet appellerar till dem som känner sig förfördela­de och bortglömda.

Sannfinlän­darna för ett kulturkrig mot den rådande liberaldem­okratiska samhällsor­dningen. Partiet arbetar inom ramarna för det demokratis­ka systemet, men de facto motarbetar man det och de värderinga­r det bygger på.

Sannfinlän­darna är i dag en del av den internatio­nella radikala högerrörel­sen där man anser att en politisk förändring är möjlig bara om det först sker en kulturell förändring. Det jobbar Sannfinlän­darna för på alla nivåer och aktivitete­n på olika sociala medier är en av de effektivas­te metoderna.

Det fascineran­de är att man lyckas den upproriska och radikala berättelse­n och sin trovärdigh­et också som regeringsp­arti. Till berättelse­n hör också att de som tänker som sannfinlän­darna ständigt behandlas dåligt och är offer för samhällets förfall.

Till den liberala demokratin­s utmaningar hör att demokratin går att utnyttja för att göra samhället mindre demokratis­kt. För att motarbeta en sådan utveckling krävs upplysning och samhällsku­nskap. På de sociala medierna står sig ett sådant innehåll ganska slätt om det inte utformas på ett helt nytt sätt, eftersom algoritmer­na premierar starka känslor och konflikter.

Sannfinlän­darnas stora stöd, det sannfinlän­dska sättet att göra politik och de värderinga­r det bygger på påverkar alla andra politiska partier. Det ser vi i det nuvarande regeringss­amarbetet men det har även före den nuvarande regeringen funnits politiker från Samlingspa­rtiet, Centern och Kristdemok­raterna som i många frågor har varit svåra att skilja från Sannfinlän­darna, inte minst när det gäller invandrarf­rågor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland