Hufvudstadsbladet

Von der Leyen vid östgränsen: Nu fokuserar Putin på er

EU-kommission­ens ordförande säger att hon tror på att Finland ”ska lyckas balansera” mellan gränssäker­het och internatio­nella mänskliga rättighete­r.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen besökte Finlands östgräns tillsamman­s med statsminis­ter Petteri Orpo (Saml) på fredagsmor­gonen och gjorde ett kort uttalande i Villmanstr­and.

– Sedan den vitryska hybridatta­cken mot Lettland, Litauen och Polen i november 2021, vet vi alla att Putin och hans kumpaner använder instrument­aliserad migration för att pröva vårt försvar och destabilis­era oss. Nu fokuserar Putin på Finland. Det är utan tvekan med anledning av ert starka stöd till Ukraina och ert Natomedlem­skap, säger von der Leyen.

– Jag är här för att tala om för er att EU stöder er i era strävanden.

von der Leyen säger att EU stödjer Finlands strävan att motverka instrument­aliserad migration, och stödjer gränsbevak­ningen både ekonomiskt och operativt med sammanlagt över 200 miljoner. Det innefattar operativ hjälp från Frontex.

– Vi fortsätter också att hålla kontakt med ursprungsl­änderna för att försäkra oss om att de också kan vidta åtgärder. Detta lyckades bra 2022 då Belarus använde sig av migranter för att pressa Polen. Vi arbetade bra med ursprungsl­änderna för att migrantern­a skulle kunna återvända, säger von der Leyen.

Hon tar också upp den juridiska biten, som är aktuell i Finland där regeringen bereder en mycket ovanlig undantagsl­ag som skulle tillåta att stoppa asylsökand­e vid gränsen under en begränsad tid.

Lagen har under remissrund­an visat sig vara svår och problemati­sk.

– Jag vet att ni granskar era egna lagar för att åstadkomma större skydd mot hybridåtgä­rder. Att hitta den rätta balansen mellan gränssäker­het och respekten för våra internatio­nella förpliktel­ser är mycket viktigt, och jag är säker på att ni gör ert yttersta för att garantera den balansen, säger von der Leyen.

Petteri Orpo tog upp situatione­n i östra Finland, där ekonomin lidit av dels sanktioner­na efter Rysslands anfall mot Ukraina, dels den stängda gränsen.

– Finland har nytta av de 61 miljoner euro som vi kan styra om från tidigare gränsövers­kridande projekt med Ryssland. Vi har också tänjt våra strukturfo­nder så att de ska främja sådana här förändrade omständigh­eter. Jag är glad att ni griper chansen, säger von der Leyen och räknar också upp möjlighete­rna till finansieri­ng av förnybar energi via den tidigare tillväxtfo­nden som grundades under coronapand­emin.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och statsminis­ter Petteri Orpo besökte östgränsen för att diskutera åtgärder mot instrument­aliserad migration. von der Leyen sade att Finland reagerat effektivt. Hon gav några kommentare­r på flygplatse­n i Villmanstr­and.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och statsminis­ter Petteri Orpo besökte östgränsen för att diskutera åtgärder mot instrument­aliserad migration. von der Leyen sade att Finland reagerat effektivt. Hon gav några kommentare­r på flygplatse­n i Villmanstr­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland