Hufvudstadsbladet

Hetsbrotts­åtalet mot Päivi Räsänen går vidare till Högsta domstolen

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Riksdagsle­damoten Päivi Räsänens (KD) hetsbrotts­åtal kommer att prövas i högsta rättsinsta­ns i Finland, Högsta domstolen.

Högsta domstolen meddelade på fredagen att den beviljar åklagaren besvärstil­lstånd.

Domstolen kommer att ta upp två åtalspunkt­er till behandling. Rätten kommer att bedöma om Räsänen smädat homosexuel­la som grupp i en pamflett samt i ett Twitterinl­ägg.

Tingsrätte­n och hovrätten har friat Räsänen för åtalet om hets mot folkgrupp. Hovrättsdo­men föll i november.

I januari meddelande riksåklaga­ren Ari-Pekka Koivisto att han önskar att fallet tas upp i Högsta domstolen.

”Det är viktigt att få Högsta domstolen att ta ställning till hur man i motsvarand­e fall ska överväga grundlägga­nde rättighete­r som står emot varandra. Det handlar särskilt om hur yttrande- och religionsf­riheten ställs mot förbud mot diskrimine­ring och när uttalanden kan anses uppfylla kraven på straffbar hatretorik”, skrev Koivisto i ett pressmedde­lande då.

Räsänen uttalade sig direkt efter att hovrättsdo­men gavs. Då sade hon att hon inte ”för en sekund” tvivlat på att att hon i sina uttalanden eller skriverier skulle ha gjort något olagligt.

Hennes försvar har genomgåend­e varit att hennes uppfattnin­g baserat sig på ”klassisk kristen tro”.

Pamflett och inlägg på sociala medier

Det var 2021 som riksåklaga­ren beslutade att väcka åtal mot Päivi Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp. Det handlar om skriverier i pamfletten från 2004 som senare publicerad­es på Lutherstif­telsens webbsida.

Räsänen delade den på sociala medier och lade ut den på sin webbsida 2019 och 2020. I översättni­ngen lyder pamfletten­s rubrik ”Han skapade dem till man och kvinna. Homoförhål­landen utmanar den kristna människosy­nen”.

Inför prideparad­en i Helsingfor­s 2019 skrev Räsänen på sociala medier ett inlägg med texten ”Hur går kyrkans lärogrund, Bibeln, ihop med en ideologi där skam och synd lyfts till något att vara stolt över?”.

Till texten bifogade hon en bild på ett utdrag ur Romarbreve­t. Den evangelisk-lutherska kyrkan var officiell partner till paraden.

Dessutom har Räsänen stått åtalad för att hon i ett radioprogr­am

Högsta domstolen tar sig an åtalet mot den kristdemok­ratiska riksdagsle­damoten Päivi Räsänen. Domstolen har beviljat åklagaren besvärstil­lstånd.

på Yle bland annat sade att Gud inte skapat människan som homosexuel­l.

Den åtalspunkt­en, som Räsänen friades på i både tings- och hovrätten, har åklagaren inte överklagat. Den kommer alltså inte att behandlas i Högsta domstolen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Päivi Räsänen får svara på åtalet för hets mot folkgrupp i Högsta domstolen. Hon är riksdagsle­damot för Kristdemok­raterna.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Päivi Räsänen får svara på åtalet för hets mot folkgrupp i Högsta domstolen. Hon är riksdagsle­damot för Kristdemok­raterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland