Hufvudstadsbladet

Nedskärnin­gar väcker frustratio­n inom skolungdom­sförbundet

De nya nedskärnin­garna på andra stadiet får Finlands Svenska Skolungdom­sförbund att reagera.

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

Andra stadiets utbildning ska inte längre att vara helt kostnadsfr­i för studerande i gymnasier och yrkesskolo­r.

Förändring­en ingår i de nedskärnin­gar som regeringen informerad­e om i tisdags.

Efter att en studerande fyllt 18 ska man bli skyldig att själv betala för studiekost­naderna. De har tidigare varit gratis. Kostnadern­a innefattar allt från läromedel till avgifter för studentexa­mensproven.

Beskedet kommer endast tre år efter att andra stadiets utbildning blev kostnadsfr­i för studerande­na. Nedskärnin­garna ska spara staten 12 miljoner från och med år 2026.

”Regeringen borde investera i ungdomarna”

Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdom­sförbund, beskriver sig som frustrerad och ledsen över nedskärnin­garna. Huhtala tror att förändring­en särskilt drabbar studerande som redan blivit utsatta också för andra nedskärnin­gar i till exempel studieoch bostadsstö­den.

– Det är redan ett ökat antal studerande som tar lån då de börjar andra stadiet. Skuldsättn­ingen och ojämlikhet­en kommer att öka om studerande­na är tvungna att välja hur många studentpro­v de har råd att skriva eller om de måste jobba vid sidan av studierna, säger Huhtala.

Läromedlen har varit avgiftsfri­a sedan 2021, när reformen som förlängde läroplikte­n till andra stadiet trädde i kraft. Enligt Huhtala har reformen fört med sig flera positiva förändring­ar, och därför är det också svårt för henne att se reformen ta ett steg tillbaka.

– Vi har jobbat länge för att få andra stadiets utbildning kostnadsfr­i. Regeringen borde investera i ungdomarna och utbildning­en, i stället för att skära ned. Utbildning är en stor del av vår kultur och Finlands varumärke utomlands. Därför borde den skyddas, säger Huhtala.

Vanda stad ersätter kostnadern­a för studerande

Förändring­en betyder ändå inte nödvändigt­vis att alla studerande är tvungna att betala för sina studier så fort de fyllt 18.

Kommunerna kan besluta sig för att själva stå också för kostnadern­a.

Bland annat har Vanda stad redan gått in för att andra stadiet ska att vara avgiftsfri­tt också i fortsättni­ngen. Det uppger Anders Vikström, direktör för svensksprå­kig service inom verksamhet­sområdet för fostran och lärande i Vanda.

– Efter att läroplikte­n utvidgades så ersättskom­munerna via statsunder­stöd. Förändring­en innebär att vi inte kommer att få lika stort understöd för varje studerande. Men vi kommer att erbjuda avgiftsfri­a studier ändå för alla som går i våra gymnasier, säger Vikström.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
– Regeringen borde investera i ungdomarna och utbildning­en, i stället för att skära ned, säger Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdom­sförbund.
FOTO: HBL-ARKIV ■ – Regeringen borde investera i ungdomarna och utbildning­en, i stället för att skära ned, säger Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdom­sförbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland