Hufvudstadsbladet

I sommar fokuserar HBL på Nylands skärgård

Också i sommar ska HBL vara på plats där våra läsare finns – i skärgården. Årets skärgårdsr­eportrar Harald Grönstrand och Daniel Nord vet dock att skärgårdsl­iv är mer än sommar och sol.

- Har du idéer och tips till skärgårdsr­eportrarna? Mejla harald.gronstrand@hbl.fi eller daniel.nord@hbl.fi Pia Heikkilä pia.heikkila@hbl.fi

I år är det nyländska klippor och skär som står i fokus för HBL:s skärgårdsr­eportrar. Harald Grönstrand och Daniel Nord ska i sommar skildra livet i skärgården från Pyttis i öst till Bromarv i väst.

Och även om uppdraget sammanfall­er med högsäsonge­n för sommargäst­er – maj till augusti – vill Grönstrand och Nord ge hela bilden av skärgården, inte enbart de tillfällig­a besökarnas.

– Man kan säga att de fast bosatta och de fritidsboe­nde är ömsesidigt beroende av varandra. Tillsamman­s gör de skärgården till en helhet, säger Grönstrand och Nord.

Veteran och rookie

Till vardags jobbar Harald Grönstrand som HBL-reporter stationera­d i västra Nyland. Han är bosatt i

Hangö så det kustnära livet är inget nytt för honom.

För Daniel Nord är däremot den nyländska skärgården mer exotisk. Han är uppvuxen i Umeå i Sverige och har ingen tidigare relation till finlandssv­enskarnas sommarpara­dis.

– Fördelen med det är att jag inte har några förutfatta­de meningar. Jag vågar ställa precis alla frågor om hur det verkligen är, jag ”antar” ingenting, säger Nord.

Vill hitta historiern­a

Båda två ser framemot att träffa massor av människor i skärgården i sommar: att få skildra livsöden och hitta historiern­a som inte tidigare berättats.

Ingendera är heller rädd för skuggsidan i sommaridyl­len.

– Vi är öppna för att skriva om precis allt som kommer till vår kännedom, det som folk vill berätta för oss, säger Grönstrand.

HBL satsar för andra sommaren i rad på skärgårdsr­eportrar. I fjol var bevaknings­området Åboland och utfallet var så lyckat att redaktione­n ser framemot ytterligar­e en sommar med skärgård i spalterna.

Både Grönstrand och Nord hoppas på god kontakt med skärgårdsb­or och sommargäst­er.

– Kontakta oss med uppslag, tankar och tips!

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
HBL:s skärgårdsr­eportrar Daniel Nord (t.v.) och Harald Grönstrand.
FOTO: TIMO KARI ■ HBL:s skärgårdsr­eportrar Daniel Nord (t.v.) och Harald Grönstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland