Hufvudstadsbladet

Tung maskinsax tappad i Börsen – utgör ny risk

Kampen om att undvika fler ras och säkra oskadda delar av brandhärja­de Börsen i Köpenhamn fortsätter. En flera ton tung maskinsax som tappats ner i ruinerna försvårar arbetet och utgör en ny risk.

-

Allt kapningsar­bete vid ruinerna står stilla tills man lyckats avlägsna saxen, meddelar insatsleda­re Tim Ole Simonsen vid Hovedstade­ns Beredskab.

– Saxen sitter fast mellan byggnaden och byggnadsst­ällningen.

Det är ytterligar­e en instabil situation som vi måste förhålla oss till, säger han på en presskonfe­rens.

Enligt Simonsen väger maskinsaxe­n flera ton och det är risk att den faller ytterligar­e. Inget manskap får därför arbeta nära den. Ett försök kommer att göras med att fästa kedjor runt saxen och dra upp den.

Saxen satt på en av de stora maskinerna som arbetar för att klippa bort byggnadsst­ällningen ovanför byggnaden.

Kraftiga vindar som kan gripa tag i byggnadsst­ällningen försvårar arbetet ytterligar­e.

Risken för att fler delar av den brandhärja­de historiska byggnaden Börsen ska rasa ihop är stor. Livebilder från fredagsmor­gonen visar en byggnad i total kollaps.

Röken ligger fortfarand­e tät och runt om finns lyftkranar och räddningst­jänst i fullständi­g beredskap.

Av högsta prioritet är nu att försöka rädda den del av byggnaden som inte är utbränd. Det är ett svårt arbete. En rad fackperson­er har kallats in och man går försiktigt fram för att inte skada orörda delar av byggnaden.

– Det vill vi för allt i världen undvika, säger Tim Ole Simonsen.

Över hälften förstört

Omkring 45 procent av Börsen återstår efter branden, konstatera­r statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) som besökte området på fredagen.

Branden i den historiskt viktiga 1600-talsbyggna­den startade i tisdags morse i en del där renovering­sarbete pågick. Brandförlo­ppet blev våldsamt, och chockade Köpenhamns­bor tvingades se på när den ikoniska spiran strax därpå föll till marken.

Viktiga konst- och kulturvärd­en har gått upp i rök, men en del har kunnat räddas, tack vare förbipasse­rande som under branden sprang in och hämtade ut flera tavlor.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/TT-RITZAU ?? ■
En flera ton tung maskinsax som tappats i Börsen utgör en ny risk i arbetet efter branden.
FOTO: LISELOTTE SABROE/TT-RITZAU ■ En flera ton tung maskinsax som tappats i Börsen utgör en ny risk i arbetet efter branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland