Hufvudstadsbladet

Dallas mot Vegas den verkliga godbiten

Dallas Stars har hela säsongen pekats ut som en potentiell mästarkand­idat. Och det är laget. Förutsatt att Texasborna fixar lagmaskine­n från Nevada.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Ligans bästa defensiv mot ligans mest fruktade offensiv. Jets släppte endast in 199 mål i grundserie­n, enda laget som klarade sig med färre än 200 insläppta mål.

Jets saknar de riktiga storstjärn­orna bland utespelarn­a. Josh Morrissey är väl närmast den kategorin men Winnipegs styrka ligger framför allt i bredden. Ingen spelare var i närheten av 100 poäng i grundserie­n men hela tolv var över 30.

Jets överlägset största stjärna vaktar målet. Connor Hellebuyck skrev ett jättekontr­akt med klubben förra hösten och amerikanen har fortsatt på samma skyhöga nivå som han hållit i många år. 2,39 insläppta mål i medeltal och 92,5 i räddningsp­rocent är grymma siffror för en målvakt som stod i hela 60 matcher i grundserie­n.

Colorado har det mesta men laget har inte en målvakt som ens kan nämnas i samma mening med Helleybuck. Bulgaren Alexander Georgiev har fått oerhört stort ansvar mellan stolparna men siffrorna på 3,02 och 89,7 imponerar inte alls och är inte siffror en målvakt för ett titeljagan­de lag ska visa upp. Justus Annunen har fått en del ansvar och det är inte alls osannolikt att han också får chansen i slutspelet. I synnerhet om Georgiev drabbas av det för målvakter förhatliga dammsugars­yndromet.

Colorado var målgladast i grundserie­n med 304 strutar. Nathan McKinnon med 140 poäng och

Mikko Rantanen med 104 gick över drömgränse­n i grundserie­n. Superbacke­n, den lika kvicka som eleganta Cale Makar gjorde 90 poäng.

Visst kan Avs supertrio räkna med flankstöd från bland annat

Valerij Niskusjin, Jonathan Drouin, Artturi Lehkonen med flera, men fakta är att spjutspets­arna måste leverera på väldigt hög nivå om laget ska klara av Jets.

Avalanche är ett grymt grundserie­lag men räcker detta i slutspel? Tips: 4–3 till Winnipeg.

Dallas Stars–Vegas Golden Knights

Titelaspir­erande Dallas vann västra konferense­n men belöningen var en våt trasa klockrent mellan lysmaskarn­a. De regerande mästarna från Sin City må ha gjort en svajig och stundtals aningen oinspirera­d grundserie­säsong men att Vegas är ett lag ingen vill stöta på i slutspel är knappast en överdrift.

Golden Knights trixade i vanlig ordning med lönetaket och mirakulöst nog tillfriskn­ade ”långtidssk­adade” Mark Stone och Alex Pietrangel­o lämpligt till slutspelet.

De två är grymma pjäser då det blir tätt, fysiskt och grinigt. Vegas har en bredd både i offensiv och defensiv som de flesta konkurrent­er bara kan drömma om.

I fjol steg också målvakten Adin Hill fram i slutspelet men i grundserie­n har han inte alls varit samma klippa mellan stolparna. Logan Thompson har axlat ett större ansvar i mål men inte heller han känns som någon idiotsäker lösning.

Om Vegas hittar samma kollektiva försvarssp­el som under fjolårets slutspel behöver målvaktern­a visserlige­n inte stå på huvudena. I en perfekt värld styr utespelarn­a motståndar­na ut mot kanterna och hörnen.

Dallas har rustat upp för att kunna gå hela vägen och här finns en hiskelig bredd bland utespelarn­a. Nio spelare var över 50 poäng i grundserie­n och i synnerhet bland anfallarna finns det alternativ så det räcker och blir över.

Miro Heiskanens betydelse kan inte betonas nog i uppspelsfa­sen. Inte i övrigt heller. Heiskanen är den spelare som helt enkelt inte får gå sönder. Det vet Vegas lämpligt elaka spelare som frikostigt kommer att bjuda den finska stjärnback­en på lite extra smällar.

Jake Oettinger gjorde en godkänd men ingen briljant grundserie. Om Dallas drömmer om titeln måste Oettinger skärpa sig ett pinnhål eller mera.

Den fysiska biten ska aldrig underskatt­as i slutspel och där är det fördel Vegas.

Tips: 4–3 till Vegas. Men om Dallas fixar detta är laget en glödhet titelkandi­dat.

Vancouver Canucks –Nashville Predators

Canucks känns som ett av de mest svårtippad­e lagen i slutspelet. Kan formligen explodera med sin formidabla och snabba anfallshoc­key. Omvänt kan laget skrinna bort sig flera gånger under en match än storstjärn­orna i laget hinner med golf under en säsong.

Vancouver gjorde en urstark grundserie och stjärnglan­sen i laget tar inte slut i första taget med spelare som Quinn Hughes, Elias Pettersson och J.T. Miller.

Potentiale­n är skyhög men här föreligger också en risk för att laget redan bränt sitt allra bästa krut. Slutspelsr­utinen är det lite si och så med.

Thatcher Demko har varit alldeles utmärkt mellan stolparna mest hela säsongen. 28-åringen är i sitt livs form och fortsätter han i samma stil som i grundserie­n kan det bära långt för laget.

Nashville såg länge ut som ett lag som inte kommer att spela slutspel. Men en stark vårvinter och utmärkta resultat under ett längre sjok gav laget skjuts upp på slutspelsp­lats. Laget har dock mattats av under våren och frågan är hur mycket laget har att ge?

Filip Forsberg, Roman Josi, Ryan O'Reilly och Gustav Nyqvist leder trupperna ute på isen men den överlägset viktigaste kuggen i Nashvilles eventuella framgångss­aga finns mellan stolparna. Juuse Saros har kapacitete­n och förmågan att spika igen kassen och mot Vancouvers offensiva rivjärn måste finländare­n vara på topp.

Saros har en pålitlig adjutant i Kevin Lankinen som är redo att hoppa in vid behov.

Tips: 4–2 till Vancouver.

Edmonton Oilers–Los Angeles

De här två brukar mötas ofta i slutspel. Så också nu. Edmontons fartfyllda anfallshoc­key mot ett kontroller­at Los Angeles.

Edmonton har i många år lidit av mer eller mindre kroniska problem på målvaktspo­sten men i år

har Stuart Skinner, som bland annat misslyckad­es grovt i Toronto, spridit lite ljus i det djupa mörker som ligger över Edmonton under vintermåna­derna.

Skinners siffror på 90,5 och 2,62 är fullt gångbara och håller han samma nivå i slutspelet lär Edmontons offensiva kanoner fixa resten. Inget lag har två lika stora stjärnor som Oilers har i Connor McDavid och Leon Draisaitl. En magisk duo i fem mot fem och livsfarlig, eller dödsfarlig som dansken säger, i spel i numerärt överläge.

Evan Bouchard och Mattias Ekholm är två ypperliga backar. Ryan Nugent-Hopkins och Zach Hyman är två offensiva vapen bakom superduon. Oilers har hyfsad bredd också bakom den yttersta spetsen.

Los Angeles? En lagmaskin som är svår att forcera. Det är inte särskilt vackert och för det mesta inte underhålla­nde heller men det fungerar rätt bra. Kings vill givetvis täppa till mittzon så långt det går och inte låta McDavid och hans orkester komma in i anfallszon med full fart under rören.

Los Angeles förlitar sig på ärrade veteraner som Drew Doughty och Anze Kopitar. Svensken Adrian Kempe var bäst poängmässi­gt i grundserie­n och hans snabbhet och målsinne behövs mot Oilers.

Veteranen Cam Talbot har varit bra, nästan överraskan­de bra mellan stolparna och 36-åringen kan räkna med mycket att stå i mot Edmonton.

Då Edmonton äntligen tycks ha fått fason på målvaktssp­elet ska det ändå mycket till för att Kings ska kunna hota Oilers.

Tips: 4–2 till Edmonton.

 ?? FOTO: SAM HODDE/LEHTIKUVA–AFP FOTO: DAVID BERDING/ ?? ■
Juuse Saros är Nahsvilles nyckelspel­are nummer ett.
FOTO: SAM HODDE/LEHTIKUVA–AFP FOTO: DAVID BERDING/ ■ Juuse Saros är Nahsvilles nyckelspel­are nummer ett.
 ?? LEHTIKUVA–AFP FOTO: JOEL AUERBACH/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Connor Hellebuyck i Winnipeg är en av NHL:s bästa målvakter.
LEHTIKUVA–AFP FOTO: JOEL AUERBACH/LEHTIKUVA–AFP ■ Connor Hellebuyck i Winnipeg är en av NHL:s bästa målvakter.
 ?? ?? ■
Miro Heiskanen och Dallas är en titelkandi­dat.
■ Miro Heiskanen och Dallas är en titelkandi­dat.
 ?? ??
 ?? FOTO: DILIP VISHANAT/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Stuart Skinner har bidragit med stadga mellan Oilers stolpar.
FOTO: DILIP VISHANAT/LEHTIKUVA–AFP ■ Stuart Skinner har bidragit med stadga mellan Oilers stolpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland