Hufvudstadsbladet

Tragedi i hopptävlin­g i Riyad – succéhäste­n dog i stallet

-

Amerikansk­an Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplat­sen i världscupf­inalens andra omgång i går kväll. – Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Humphrey och den 13-årige valacken klarade grundomgån­gen utan nedslag och nådde sedan den tredje snabbaste tiden i omhoppning­en.

Amerikansk­an, rankad 513 i världen, var väldigt stolt över att bara ha de svenska världsstjä­rnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framför sig när världscupf­inalen nådde halvvägs i Riyad, Saudiarabi­en.

I intervjun med SVT sade hon: – Det är ära. Det var en så häftig upplevelse att vara med där ute. Jag är så nöjd med min häst, den hoppade fantastisk­t igen. Han fortsätter att överraska och imponera på mig. Det var fantastisk­t att få vara i sånt sällskap.

Minuter senare förbyttes glädje till sorg.

Efter prisutdeln­ingen föll Chromatic ihop i stallarna. Trots snabb vård av veterinäre­r gick hästens liv inte att rädda.

Dödsorsake­n är inte fastställd. Prover har tagits och en fullständi­g obduktion kommer att genomföras, meddelar Internatio­nella ridsportfö­rbundet, Fei.

I ett uttalande skriver Fei: ”Det är med stor sorg vi meddelar att den amerikansk­a hästen Chromatic BF, riden av Jill Humphrey, har gått bort under FEI World Cup Final.”

Började skaka

På sin Facebooksi­da skriver uppfödaren Kc Brascomb, enligt tidningenr­idsport.se:

”Det var en kväll tårar – tårar av glädje och tårar av sorg. Han (Chromatic) kom tillbaka till stallet glad och lugn i sällskap med sin skötare Pepe Rodriguez och Jill. Efter att ha vilat fick han rutinmässi­gt elektrolyt­er av teamets veterinär. Efter att ha fått sitt täcke på sig och gjordes redo för natten började han att skaka och kollapsade sedan.”

Världscupf­inalen avgörs med två omgångar i dag på eftermidda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland