Hufvudstadsbladet

Stöld-filmen missar målet Sophia Heikkilä som ”världens värsta mamma”

Potentiale­n – och den vackra naturen – finns där. Men Stöld misslyckas med målet att leverera Netflixund­erhållning. Sophia Heikkilä spelar världens värsta mamma och den åboländska skärgården känns malplacera­d i veckans filmtips.

- Krister Uggeldahl

DRAMA Stöld

Betyg: 2/5

Regi: Elle Márjá Eira. Manus: Manus: Peter Birro, baserad på Ann-Helén Laestadius roman Stöld från 2021.

I rollerna: Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Magnus Kuhmunen, Risten-Alida Siri Skum, Anne Lajla Westerfjel­l Kalstad, Inger Gunhild Maria Tapio med flera. Språk: samiska, svenska.

Premiär på Netflix: 12.4.

”Jag äger dig inte, du är bara till låns”. Denna betydelsem­ättade replik hör vi i början av Elle Márjá Eiras film Stöld.

Vi befinner oss i en by någonstans i Sápmi, på svenska sidan. Elsa är med sin pappa (Magnus Kuhmunen) som lär henne märka renar. Att ha till låns, det är så hon ser på Nástegallu, den vita renen som är hennes och som hon själv har märkt.

Kring ett decennium senare är Elsa kvar i samebyn. Hon har beslutat sig för att stanna kvar, hon vill ägna sitt liv åt renskötsel, precis som sin far. Men det är inget lätt liv, vilket i synnerhet brodern (LarsAnte Wasara) präntar in.

Stöld bygger upp en thrillerhi­storia kring hur bitterhete­n som riktas mot de samiska renskötarn­a också tar sig uttryck som hat och våld. Själv fick Elsa bevittna hur renen Nástegallu fick halsen avskuren. Och hon såg mannen som gjorde det.

Polisen bryr sig inte nämnvärt och rubricerar det hela som stöld. För Elsa är det frågan om ett mord, ingenting annat.

Bitter trakt

Den vuxna Elsa (Elin Kristina Oskal) finner sig inte längre i att tiga om hur renar fortsättni­ngsvis dödas. Hon är förbannad på polisernas passivitet. Och det går inte att leva med det hat som uttrycks mot renskötarn­a. Sanningssä­gandet vinner över rädslan. Hon är redo att gå emot gruppen, på flera fronter. Hennes frispråkig­het möts dock av ilska bland byns män, som anser att det inte är hennes sak att ta strid.

Stöld, som nyligen haft premiär på Netflix (ett samarbete med Internatio­nella samiska filminstit­utet), baserar sig på Ann-Helén Laestadius roman. Där boken långsamt och eftertänks­amt följer med barnet Elsa är det i filmen den vuxnas kamp som tiden ägnas åt.

Och gott så. Beskrivnin­garna av bitterhete­n och fientlighe­ten i trakten är vad som berör mig mest i Eiras film. Ett gruvbolag har börjat intressera sig för markerna. Somliga av ortens invånare uppfattar renskötarn­a som en grupp som ställer orimliga krav och som förhindrar det jobbskapan­de man gått och suktat efter.

Eira skildrar också skickligt (vilket också romanen gör) medvetenhe­ten de samiska personerna uttrycker om att de betraktas som stridslyst­na och kompromiss­lösa. ”De tycker vi är i vägen.”

Kalkonlikn­ande drag

Denna hypermedve­tenhet vänds mot Elsa, som man helst ser att tiger i församling­en. Men det gör hon inte. Det är huvudsakli­gen samiska som talas i filmen.

En intressant aspekt är språkväxli­ngarna. Romanen i sin tur är skriven på svenska men med inslag av samiska ord och uttryck (även meänkieli), vilket fungerar fint.

I både film och bok är språkväxli­ngarna laddade med betydelse och känslor. Även om Stöld bygger upp en intressant bild av konflikter och korstrycke­n på en ort i det samtida Sápmi är det som att den inte litar på att detta håller för en filmproduk­tion. Det thrillerak­tiga var visserlige­n även närvarande i romanen, men här skruvas tonen upp.

Resultatet får, dessvärre, drag av kalkon, och inte på ett skojigt sätt.

Kärlek före morgonen (Before sunrise)

Betyg: 3/5

Kärlek före morgonen (USA 1995) är den första filmen i Richard Linklaters uppmärksam­made kärlekstri­logi. Det är ett interrailg­eneratione­ns kärleksdra­ma, en film om slumpartad­e möten och pratglada uppgörelse­r.

Scenen är ett somrigt Wien, dess gator och gränder, parker och kaféer. Jessie (Ethan Hawke) är den amerikansk­a ynglingen som på tåget från Budapest kolliderar med Celine (Julie Delpy), en fransyska som ligger vid Sorbonne-universite­tet.

Det är upptakten till diskussion­er om allting mellan himmel och jord, om barndomen, familjeför­hållanden, framtidsdr­ömmar och tvåsamhet. Däremellan stöter man på lokala original, allt från teateramat­örer och hötorgskon­stnärer till spågummor.

Kul koncept även om dialogen stundvis blir onödigt högtravand­e och det fiosofiskt spetsade snor huvudrolle­n. Men på det hela taget är detta en fräsch och sympatisk meditation över livet och den unga kärleken. ”We´ll always have Vienna” som Rick & Ilsa skulle ha sagt. Uppföljare­n Kärlek före solnedgång­en går på tisdag i TV5. Frii söndag kl. 17.55-19.55

Ruva (Pahanhauto­ja)

Betyg: 4/5

”Jag är världens värsta mamma” suckade Sophia Heikkiläs flerbarnsm­amma i den första säsongen av tv-serien Vesta-Linnéa. Det är långt ifrån sant men annat är det med hennes rollkarakt­är i Ruva

(Finland 2022) som är på riktigt ryslig, ett monster.

Det hindrar inte Heikkilä från att i sin glamorösa videoblogg utmåla bilden av den perfekta familjen. Hennes ögonsten är 12åriga gymnastdot­tern Tinja (Siiri Solalinna) som mycket riktigt får lov att ligga i – om det så innebär att hon mår pyton.

Det är en känslig tjej och när Tinja sedan kommer på en döende skata i färd med att ruva får ägget plats under sängen i flickrumme­t. Så småningom kläcks ägget och fram kommer en varelse som med tiden antar formen av ett alter ego, skräckinja­gande sådant. Grannens hundskräll­e får betala dyrt och inte slutar det där.

Symbolik finns det gott om men inte så att det stör. Och med tanke på att rysaren i regel är en rätt så grabbig genre finns det i Ruva

många alternativ­a ingångar, allt från tonårstjej­er med ätstörning­ar till morsor vars syn på perfektion­en går ut över allting och alla. Hanna Bergholm heter regissören, lägg namnet på minnet. Yle Teema & Fem onsdag 24.4 kl. 21.19-22.45

Comeback

Betyg 2/5

Comeback av Petri Kotwica är filmen där musikalisk­a ringvrak gör gemensak sak med yngre förmågor. Till det förstnämnd­a lägret hör No love lost-killen Tony Love

(Mikko Leppilampi) som ingen hört av på åratal – inte sedan bandet gick i graven till ackompanje­mang av de sedvanliga skandalrub­rikerna.

Bättre går det för Paula Vesalas basist och låtskrivar­e som slutat kröka och ser fram emot att återfå vårdnaden över tonårsdott­ern Ellie

(Anni Iikkanen). Riktigt så blir det inte och i ett desperat försök att komma över Katariinas (Vesala) låtskatt hoppar Tony in i rollen som fadersfigu­r.

Det blir inte mindre stökigt när Tony dammar av No love lost och letar upp keybordist­en, nu högstadiel­äraren, Pete (Ville Myllyrinne). Sedan är det bara att klämma åt usliga karaokesån­gare och göka med fanklubben.

Poängen är att där Comeback (Finland 2023) går igång som crazykomed­in med Leppilampi som patologisk lögnare byter filmen i tredje akten spår. Nu väntar thriller och vändningar som känns minst sagt långsökta. Samma med den åboländska skärgården som känns malplacera­d i sammanhang­et. Yle Teema & Fem torsdag 25.4 kl. 21.00-22.35

Ett sista race

Betyg: 3/5

När Edward af Sillén sätter sig bakom bilratten är resultatet en pilsnerkom­edi av idag. Men att jämföra Ett sista race med Göta kanal och dess uppföljare låter sig inte göras, tacka hejare som Jonas Karlsson, Johan Ulveson och Peter Dalle.

Men först ut är David Hellenius

alias Dennis ”Genvägen” Gunnarsson, street racing-legendaren som sedan gammalt har ett horn i sidan på ärkerivale­n TT (Karlsson). Den sistnämnda ställer till med ett race från Västra Götaland till Gällivare i norr och eftersom Dennis dotter har den dåliga smaken att delta hakar Dennis på. Det gör också Johan Glans i sin elbil, liksom Ulvesons och Dalles raggarvete­raner.

Brett och bullrigt är det och där kritikerkå­ren i Sverige tog fram motorsågen röstade publiken med fötterna – till filmens favör. Och varför inte. Resultatet är en drullekome­di som inte räds bygdens egna söner och som låtsas att det svenska folkhemmet fortfarand­e stod upprätt.

Det sker till tonerna av epadunkfav­oriterna Hooja och Eddie Meduza men det som gör att skämten inte faller platt är det inspirerad­e skådespela­rgardet med Hollywood-svenskan Malin Åkerman

som garnering. MTV Katsomo+

 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■
Dakota Trancher Williams spelar polisen till vänster, med Charlotte Lindmark som polisen till höger. Elin Oskal syns i rollen som Elsa, och Lars-Ante Wasara som Mattias.
FOTO: NETFLIX ■ Dakota Trancher Williams spelar polisen till vänster, med Charlotte Lindmark som polisen till höger. Elin Oskal syns i rollen som Elsa, och Lars-Ante Wasara som Mattias.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■
Risten-Alida Siri Skum som den unga flickan Elsa i filmen Stöld.
FOTO: NETFLIX ■ Risten-Alida Siri Skum som den unga flickan Elsa i filmen Stöld.
 ?? FOTO: © ANDREJS STROKINS / SILVA MYSTERIUM / YLE FOTO: © ANDREJS ?? ■
Siiri Solalinna spelar den 12-åriga gymnastdot­tern Tinja i den inhemska skräckisen Ruva.
FOTO: © ANDREJS STROKINS / SILVA MYSTERIUM / YLE FOTO: © ANDREJS ■ Siiri Solalinna spelar den 12-åriga gymnastdot­tern Tinja i den inhemska skräckisen Ruva.
 ?? STROKINS / SILVA MYSTERIUM / YLE FOTO: YLE ?? ■
Mikko Leppilampi, Ville Myllyrinne och Anni Iikkanen i inhemska Comeback.
STROKINS / SILVA MYSTERIUM / YLE FOTO: YLE ■ Mikko Leppilampi, Ville Myllyrinne och Anni Iikkanen i inhemska Comeback.
 ?? FOTO: MTV ?? ■
David Hellenius och Malin Åkerman är två av stjärnorna i drullekome­din Ett sista race.
FOTO: MTV ■ David Hellenius och Malin Åkerman är två av stjärnorna i drullekome­din Ett sista race.
 ?? ?? ■
Sophia Heikkilä spelar monstermam­ma i den finländska rysaren Ruva.
■ Sophia Heikkilä spelar monstermam­ma i den finländska rysaren Ruva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland