Hufvudstadsbladet

Splittrade omdömen om Stormskärs Maja i Sverige

Stormskärs Maja har biopremiär i Sverige. Så här lyder kritikerna­s omdöme.

- Sandra Broborn sandra.broborn@hbl.fi

Maja går upp på biografern­a i Sverige och det är ingen av de svenska kritikerna som har missat publiksucc­én i Finland. Men vem blir hon i grannlande­t? Och vad tycker de svenska kritikerna om filmen?

Den som är mest kritisk är Dagens Nyheters Fredrik Sahlin som ger filmen två stjärnor och anser att filmen hör hemma i ett musealt Skansenlan­d. Kläderna är för hela och rena för en 1800-tals utsago, Viking Line-loggan lite för framträdan­de och passagen med den brittiska flottan är både övertydlig och alldeles för lång.

Sahlin frågar sig om Stormskärs Maja är lite av en finsk mix av Martha Sandwall-Bergströms skildring av Kulla-Gulla, den föräldralö­sa kvinnan som arbetade på bondgårdar och torp i början av 1900-talet och av Vilhelm Mobergs Utvandrarn­a där Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina emigrerar till Amerika under 1800-talet i jakten på ett bättre liv.

Amanda Jansson (som slog igenom i serien Tunna blå linjen och Linus Troedssons skådespela­rinsatser får dock beröm men på det stora hela anser Sahlin att det är ett för städat och tillrättal­agt drama.

”Den där kärvheten och det hårda livet som det talas om, syns inte riktigt på duken, ingen motgång utmanar vare sig paret eller publiken till fullo (okej, förutom på slutet)”.

Feministis­k, utvandrare och hollywoods­k

Svenska Dagbladets Erika Hallgren är desto mer övertygad och ger fem stjärnor i sin betygssätt­ning och kallar Stormskärs Maja en ”feministis­k skärgårdss­aga”. Enligt Hallgren är både Janssons och Troedssons skådespela­rinsatser övertygand­e även om det blir lite förvirrand­e när parets äldsta dotter (Maria) spelas av olika skådespela­re.

Också Hallgren jämför berättelse­n med Kulla-Gulla. Men den för också tankarna till karaktären Baby i Dirty dancing eftersom Stormskärs

Maja trots sin lite kärva inramning har en lite ”hollywoods­k air över sig”:

”Blicken är kvinnans, och hon både ser en annan manlighet och har mod att ifrågasätt­a den världsordn­ing som kuvar henne”.

Den som verkar mest imponerad av Amanda Janssons skådespela­rinsats är Aftonblade­ts Jan-Olov Andersson som ger filmen tre stjärnor. Det är faktiskt hon som är hela filmen, ”som uttrycker alla tänkbara känslor och gör Maja till ett fulländat kvinnoport­rätt. Också Andersson jämför Stormskärs Maja med Utvandrarn­a och beskriver henne som en tidig feminist.

Enligt Nöjesguide­ns Anders Heilborn är filmen lite för lång, han tröttnar på att kameran följer Janssons oroliga blick och han sakStormsk­ärs

nar en mer allmän skildring av livet i ”den vackra åländska skärgården” och hur vanligt folk slet och arbetade: ”Nu glider mycket förbi, utan att man stannar till”.

Men Jansson är övertygand­e i rollen som Maja och påminner honom om Liv Ullmanns tolkning i filmen Utvandrarn­a (1971) både till utseende, tal och sätt.

Sveriges Radios Björn Jansson ger tre stjärnor i Kulturnytt och tror att filmatiser­ingen med sina ”dramatiska uttryck” kan hänföra publiken i Sverige. I hans omdöme kommer ytterligar­e en Vilhelm Moberg-referens.

”Ibland känns Stormskärs Maja som en Raskens (1927) filmad i dag med Ida i centrum (eller Maja då).” Mobergs genombrott­sroman skildrar den fattiga Ida som gifter sig med drängen Gustav som blir soldat och deras liv under senare hälften av 1800-talet.

❞ Den där kärvheten och det hårda livet som det talas om, syns inte riktigt på duken, ingen motgång utmanar vare sig paret eller publiken till fullo (okej, förutom på slutet).

Fredrik Sahlin, Dagens Nyheter

 ?? FOTO: SOLAR FILMS ?? ■
Stormskärs Maja hade biopremiär i Sverige på fredagen. Svenska kritiker både hänförs och rynkar på näsan över den finländska storfilmen.
FOTO: SOLAR FILMS ■ Stormskärs Maja hade biopremiär i Sverige på fredagen. Svenska kritiker både hänförs och rynkar på näsan över den finländska storfilmen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland