Hufvudstadsbladet

Bönderna står på sig, efter att ha ignorerats i åratal

Måttet är rågat för bönderna runtom i Europa. Miljölagar är inte deras fiende, men högerextre­ma krafter tar tillfället i akt.

- MATILDA FLEMMING Matilda Flemming jobbar med kommunikat­ion kring klimat- och miljöfrågo­r i Bryssel.

Har du någonsin hört 50 traktorer tuta i kör? Den mäktiga ljudväggen möter mig på väg till jobbet häromvecka­n. Lite senare på dagen går jag en promenad i EU-kvarteren. Gatan upp till kommission­en är en stor traktorpar­kering – några bönder ser jag inte. Det luktar bränt gummi – bönderna har lämnat sina traktorer och promenerat upp till kommission­en, och där bränns gummidäck. Bönder vet hur man gör sig hörda.

I Bryssel ses bönder ofta som en homogen grupp – men det är långt ifrån sanningen. Den europeiska jordbruksp­olitiken innefattar allt från bulgariska självförsö­rjande jordbruk som drivs med häst och kärra, till danska hyperindus­trialisera­de jordbruk. En grönsaksod­lare i Finland har väldigt annorlunda förutsättn­ingar än en holländsk mjölkbonde.

Jordbruksi­nkomster är svåra att jämföra, men enligt nationell statistik är den genomsnitt­liga inkomsten för en holländsk jordbrukar­e 112 000 euro per år, medan den i Finland är runt 18 000. EU:s bidragspol­itik bidrar till ojämlikhet­en: mer än 80 procent av EU:s jordbrukss­ubventione­r går till 20 procent av de europeiska jordbruken.

Protestern­a i Bryssel har också visat på böndernas mångfald. En del av demonstran­terna har gått bärsärkagå­ng i stan (dagen efter protestern­a rapportera­r stadens infrastruk­tur-team att det sett ut som en krigszon där de dragit fram), de flesta har varit fredliga. Vissa har uttryckt högerextre­ma sympatier, andra är ekobönder som vill stoppa klimatförä­ndringen.

Flera av mina kollegor har deltagit i den fredliga och klimatvänl­iga delen av protestern­a. Det förvånar kanske att miljöaktiv­ister deltar, men det som många bönder protestera­r för, är det samma som aktivister jobbar för: ett rättvisare och hållbart jordbrukss­ystem.

Många jordbrukar­es ilska är berättigad – de har låga inkomster och brist på framtidsut­sikter. I åratal har de ignorerats politiskt, något som nu utnyttjas på ett farligt sätt av högerextre­ma partier och industriel­la lobbygrupp­er, som nu försöker slå sönder miljö- och klimatmål.

Miljölagst­iftningen är inte böndernas fiende. Jag har lärt mig av min bondmora till mormor att naturen och jordbruket står i konstant växelverka­n. Att förneka klimatkris­en och kollapsen i biologisk mångfald kommer bara att intensifie­ra de utmaningar som jordbrukar­na står inför – från värmeböljo­r till översvämni­ngar och torka. Det här vet också jordbrukar­na själva. Enligt en fransk marknadsun­dersökning anser 62 procent av franska bönder att den ekologiska omställnin­gen är en nödvändigh­et, och 23 procent ser den som en möjlighet.

I decennier har EU:s jordbruksp­olitik och subvention­er drivit på industrial­iseringen av jordbruket, och gjort det starkt beroende av fossila bränslen, gödningsme­del och bekämpning­smedel (eller växtskydd som det ofta ironiskt nog kallas). Denna modell, förutom dess förödande miljö- och hälsoeffek­ter, fångar jordbrukar­na i en ond cirkel av ständigt ökande utgifter och utan garanti för en skälig inkomst.

Modellen gynnar i hög grad agroindust­rin (till exempel producente­r av produktion av gödningsme­del och bekämpning­smedel) och livsmedels­företagen, vilka också aktivt lobbat mot en meningsful­l reform av EU:s jordbruksp­olitik.

Copa-Cogeca, den största och mest högljudda lobbygrupp­en för europeiska jordbrukar­e – som ofta sägs gå storbönder­nas och agroindust­rins intressen, har lyckats använda protestern­a för att avkräva möten med kommission­ens ordförande, och kör en hård avreglerin­gsagenda. Men mildare miljölagst­iftning gör inget för att permanent lösa det grundlägga­nde problemet med jordbrukar­nas sjunkande inkomster. Bönderna förtjänar bättre lobbande än så.

Kriget i Ukraina erbjöd en möjlighet till reform då priset på gödningsme­del och bekämpning­smedel sköt i höjden efter Rysslands invasion. Reformvilj­a finns gällande den ryska gasen – EU:s efterfråga­n på gas har minskat radikalt. Men man har inte tagit tillfället i akt för att hjälpa jordbrukar­na att övergå till agroekolog­iska metoder och minska beroendet av syntetiska insatsvaro­r och bränsle. Istället köper vi ryska gödningsme­del, eftersom de inte faller under EU:s sanktioner. Runt en tredjedel av EU:s import av gödningsme­del kommer från Ryssland, enligt Eurostat.

Vad är då lösningen? Som det stått i Financial Times bilaga för hållbarhet borde oligopolen inom livsmedels­detaljhand­eln, agroindust­rin, och råvaruförä­dlingen brytas upp, och handelspol­itiken synas i sömmarna. I Finland består oligopolet av SOK och Kesko som båda gör vinster på hundratals miljoner euro per år.

Det här samtidigt som lönsamhets­kurvorna för jordbruket pekat brant neråt i decennier. Att producera ekologiskt har stora fördelar för hälsan och planeten, men det kostar ännu mer för jordbrukar­na. Många jordbrukar­e är redo för förändring, men detta är oförenligt med att producera till de lägsta priserna på en global marknad. Därför talar många europeiska bönder för att internatio­nell handel i jordbruksp­rodukter endast borde ske under förutsättn­ing att det inte skadar den lokala livsmedels­produktion­en och försörjnin­gen för småskaliga livsmedels­producente­r.

Men då EU-valet ligger bakom hörnet visar sig EU-kommission­en vara rädd – för såväl ytterhöger­ns intrumenta­lisering av protestern­a, som för industrilo­bbyn och för Copa-Cogeca. Bryssel och nationella regeringar gör panikartad reträtt när det gäller miljölagst­iftning, med täta helomvändn­ingar de senaste månaderna.

Men ingen, förutom några högljudda politiker på ytterkante­n, vinner på att jordbruket utnyttjas på detta sätt. Det är kortsiktig­t och populistis­kt. Europeiska politiker borde i stället göra jordbruket till en lösning på klimatförä­ndringarna.

Jag skickar en bild av protestern­a till min 17-åriga jordbrukss­tuderande kusin. Hans svar: "Bra att bönderna står på sej”.

❞ Ingen, förutom några högljudda politiker på ytterkante­n, vinner på att jordbruket utnyttjas på detta sätt.

 ?? FOTO: WOTJEK RADWANSKI/AFP-LEHTIKUVA ?? ■
Polska jordbrukar­e som tröttnat på både EU:s jordbruksp­olitik och på unionens solidarite­t med Ukraina, som resulterat i ett inflöde av billiga produkter i unionen, ställde till med en blockad utanför Warszawa i mars.
FOTO: WOTJEK RADWANSKI/AFP-LEHTIKUVA ■ Polska jordbrukar­e som tröttnat på både EU:s jordbruksp­olitik och på unionens solidarite­t med Ukraina, som resulterat i ett inflöde av billiga produkter i unionen, ställde till med en blockad utanför Warszawa i mars.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland