Hufvudstadsbladet

EU bör låta marknaden fungera fritt

- Joonas Kiviranta teknologie licentiat, kandidat i EUvalet (Sannfinlän­darna)

EU är stolt över att vara en regulatori­sk supermakt. Visst är det fint att många av våra standarder följs även utanför EU, men med enbart byråkrati får vi inte mat på bordet. I jämförelse med våra konkurrent­er, det vill säga USA och Kina, halkar EU efter i både ekonomisk tillväxt och utveckling­en av arbetsprod­uktivitete­n. Världens bästa talanger vill åka till USA för att förverklig­a den amerikansk­a drömmen. Medan USA anses vara möjlighete­rnas land, talas det i EU om nya avgifter för EU:s medborgare, eller tuffare reglering av bland annat artificiel­l intelligen­s, eller andra nya teknologie­r. EU har ett byråkratis­kt rykte, och inte helt oförtjänt.

Tyvärr verkar EU nämligen följa principern­a för dålig regering som Ronald Reagan lade fram: ”Om det rör sig, beskatta det. Om det fortsätter att röra sig, reglera det. Och om det slutar röra sig, subvention­era det.” I stället för att slösa tid och pengar på detaljregl­ering av till exempel plastprodu­kter eller hitta på nya avgifter eller bidrag, behöver EU en helt ny inställnin­g.

Med sina cirka 450 miljoner invånare skulle EU ha all potential att vända de senaste 15 årens blygsamma utveckling. Vår inre marknad är vår främsta styrka, men tyvärr har många länder velat återvända till statsbidra­g först på grund av coronapand­emin och sedan för att stödja den så kallade gröna omställnin­gen. Detta förvränger marknaden och leder till välfärdsfö­rluster eftersom marknaden inte längre får tilldela resurser effektivt. Dessutom skulle Finland förlora tävlingen med statligt stöd eftersom vi är ett litet land, och även därför måste det betonas, att EU måste återgå till idealen av lika villkor för alla.

Strikt reglering har förmågan att kväva innovation och nya idéer som skulle leda till högre produktivi­tet, tillväxt, och bättre välmående för alla. Vi politiker kan inte lösa alla problem, och detta skulle inte ens vara ändamålsen­ligt. EU måste värna om sina fyra friheter och låta marknadern­a, det vill säga våra medborgare och företag, fungera för att fullständi­gt förverklig­a vår kontinents potential.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland