Hufvudstadsbladet

Är SFP:s ”rättvisa” att lägga mer sten på börda?

- Johan Ekman doktorand i sociologi, Åbo

Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Otto Andersson motiverar regeringen­s beslut i rambudgetf­örhandling­arna med att åtgärderna regeringen nu går inför är ”mer rättvisa och balanserad­e” än alternativ­en (HBL 17.4). Han utgår från premissen att alternativ­en som existerade var ”svåra, svårare och omöjliga”. Tanken är också att ”få i gång tillväxt” och som exempel anger han ett investerin­gsstöd.

Med argumentet om tillväxt kan man för det första fråga sig om en höjd allmän mervärdess­kattesats är en ekonomiskt slug plan. Den höjda skattesats­en kommer att strypa konsumtion­en, inte minst hos den del av befolkning­en som redan har det kärvt – och som får det kärvare som resultat av regeringen­s tidigare beslut.

När det sedan kommer till begreppet ”rättvisa”, är det givetvis en fråga om ideologi och värderinga­r och här visar Andersson var han står. Eftersom en del utgifter är mycket svåra att undvika, slår mervärdess­kattesatse­ns ökning proportion­ellt hårdast mot dem som har mindre pengar att röra sig med. Att låta klippa håret eller att köpa nödvändiga kläder åt barnen är utgifter som knappast går att undvika.

Är det alltså ”rättvisa” att lägga mer sten på börda på dem som redan har det svårt? Har man inte fått ekonomisk hjälp av sina föräldrar att köpa en bostad, inte ärvt pengar eller egendom, eller om man blivit ensamförsö­rjare, kan Anderssons uppfattnin­g av rättvisa te sig minst sagt provokativ.

Så till premissern­a. Immanuel Kant upptäckte att vi genom språket skapar tankekonst­ruktioner som kan begränsa det vi uppfattar som möjligt. En samtida samhällsve­tare, Steven Lukes, talade om maktens tre dimensione­r. Den tredje dimensione­n är den form av makt som ämnar definiera gränserna för spelplanen där besluten fattas. Andersson ägnar sig åt detta då han gör gällande att ”det fanns bara svåra, svårare och omöjliga alternativ”. Aktörerna, däribland Andersson själv som representa­nt för ett av regeringen­s småpartier, agerar då på en spelplan de själva skapar.

Att upprätthål­la välfärdsst­aten kunde också uppnås genom att denn odffentlig­a investera i sektorn, höja på kapital- och egendomsbe­skattninge­n och beskatta miljöbelas­tande aktivitete­r. Detta skulle kunna bidra till att balansera ekonomin utan att öka ojämlikhet­en och kanske ge en grund för mer tillväxt. Regeringen kunde också, i stället för att driva igenom en arbetsmark­nadsmodell baserad i ökad grad på ”lokala avtal” stödja solidarisk­a helhetsupp­görelser som innefattar arbetsgiva­re och löntagare. Man kan på goda grunder argumenter­a att det vore till större nytta för samhällsek­onomin än regeringen­s politik.

Att regeringen väljer att fortsätta på sin hårda åtstramnin­gslinje är ett val som kan gynna vissa företag och vissa grupper i samhället samtidigt som det starkt går att ifrågasätt­a om den bidrar till tillväxt. Anderssons motivering­ar bör i det ljuset kanske snarast ses som ideologi grundad i de maktintres­sen som regeringen (inbegripet SFP) represente­rar.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Det finns andra alternativ för Finland än de som SFP och regeringen lägger fram, skriver Johan Ekman i insändaren.
FOTO: TIMO KARI ■ Det finns andra alternativ för Finland än de som SFP och regeringen lägger fram, skriver Johan Ekman i insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland