Hufvudstadsbladet

Stärk klasslärar­nas kompetens att undervisa svenska

- Mikael Hiltunen projektche­f, Nätverket Svenska nu

I skolordnin­gen som tillämpade­s i Finland på 1800-talet fastställd­es följande krav på en lärare: oförvitlig­t leverne, gedigna kunskaper i ämnet och särskilda karaktärsd­rag. Tiderna har förändrats, men det är fortfarand­e helt korrekt att förutsätta att läraren behärskar det ämne hen undervisar i. Så är emellertid inte alltid fallet när det gäller svenskunde­rvisningen i årskurs 6 i finskspråk­iga skolor.

År 2016 tidigarela­des svenskunde­rvisningen till årskurs 6 och då blev plötsligt alla klasslärar­e behöriga att undervisa i ämnet i lågstadiet. I en utredning som Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng Karvi gjorde strax efter att reformen trädde i kraft, uppgav 64 procent av klasslärar­studerande­na att deras kunskaper i svenska är högst nöjaktiga. I och med att det är frivilligt att avlägga studentpro­vet i svenska, finns det inte heller några garantier att klasslärar­e skrivit svenskan i studenten.

I Karvis utredning från år 2017 rekommende­rades att man borde fästa uppmärksam­het vid att utveckla klasslärar­studerande­nas svenskkuns­kaper. Språkcentr­ums kurser i svenska borde integreras i klasslärar­studierna. Utbildning­en kunde språkberik­as, så att kurslitter­atur och undervisni­ng kunde ges på svenska. Vidare borde klasslärar­studerande­n få möjlighet att träna sina muntliga färdighete­r för att få en säkerhet i sin språkanvän­dning.

Många finskspråk­iga elever kommer i kontakt med svenska språket för första gången i årskurs 6. Det första intrycket kan vara avgörande med tanke på de fortsatta svenskstud­ierna. Därför är det viktigt att läraren har en djup kännedom om vad som utmärker svenska språket och kulturen samt att hen kan fungera som en språklig förebild för eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland