Hufvudstadsbladet

Svenska jakten på Storsjöodj­uret har pågått i 400 år

Inga bevis existerar, men myten om Storsjöodj­uret i svenska Jämtland lever vidare. Sara Strömberg och Anders Nilsson i Östersund leker med legenderna i sin barnboksse­rie, som ger vidundret ett helt nytt ansikte.

- Observatio­n 1945 tobias.pettersson@hbl.fi

På väggen i kulturmuse­et Jamtli i Östersund hänger en väldig fångstsax. Det brutala redskapet skulle enligt samtida experter agnas med en spädgris för att lura det mystiska Storsjöodj­uret i fällan.

Kung Oscar II av ätten Bernadotte tyckte jakten var en fin idé, och gick in och stödde det aktiebolag som bildades 1894 för att fånga och visa upp monstret som lurade i Storsjöns djup.

Initiative­t utgick från ögonvittne­sskildring­ar, som bland annat berättade om en ”stor grå elefantlik­nande varelse med jättestora ögon och öron”. Jakten leddes av ångbåtsbef­älhavaren A. Dedering. Valfångare med harpuner kallades in.

”Måtte de nu endast fånga djuret levande, så att de kunna bevisa det och därigenom få sina kostnader täckta”, skrev tidningen Jämtlandsp­osten.

Men förhoppnin­garna kom på skam. Trots ihärdiga spaningar sågs ingen skymt av Storsjöodj­uret. Varken kungen eller de andra investerar­na fick avkastning på sin satsning.

Det var inte första gången Sverige jagade Storsjöodj­uret på bred front. Och det skulle inte heller bli den sista.

Myten får nytt liv

130 år senare blickar Östersunds­borna Sara Strömberg, journalist och prisbelönt deckarförf­attare, och Anders Nilsson, illustratö­r och reklamföre­tagare, ut över Storsjön och ler roat vid tanken på odjursjakt­erna.

Paret spelar en central roll för att myten om Sveriges eget Loch Ness-odjur lever vidare. Men de har inte trätt upp grisar på krokar eller jagat med harpun. I stället har de gett Storsjöodj­uret en ny gestaltnin­g i en serie barnböcker som sålt som smör i Sverige.

Böckerna handlar om ”det lilla Storsjöodj­uret Birger”, en godmodig, prickig varelse som svagt påminner om en plesiosaur­us från juratiden. Idén föddes då Östersunds turistbyrå för över 20 år

sedan gav Nilsson i uppdrag att teckna ”ett barn till Storsjöodj­uret”.

– Det blev ett hastverk på 15 minuter. Jag gjorde honom mjuk, grön och glad med stor mage och stora ögon. Efteråt gick vi och funderade på att man kunde göra något mer av det. Han såg ut som en barnboksfi­gur, berättar Nilsson.

Egensinne

När vinterspor­tstaden Östersund ordnade VM i skidskytte 2008 gav paret på prov ut en bok om odjuret Birger, som översattes till tyska och norska med sikte på skidskytte­fansen.

– De var inte alls intressera­de. Däremot sålde den svenska upplagan slut direkt, och Birger tog fart på riksnivå. Jämfört med Loch Ness i Skottland har man inte gjort så mycket för att främja turismen med hjälp av Storsjöodj­uret. Det är nästan tjänstefel. Men vi tänkte att barnböcker kan vara en ingång, säger Nilsson.

Den första boken har följts av ytterligar­e sju böcker, och nu är en nionde på gång. Det är Sara Strömberg som skapat figuren Birgers personligh­et och äventyr, medan Anders Nilsson står för illustrati­onerna.

– Odjuret är busigt och går sin egen väg. Hans mantra är att man får göra som man vill, hitta sina egna stigar och begå sina egna misstag, säger Strömberg.

Barnböcker­na skiljer sig markant från Strömbergs mörka, hyllade deckare, men båda tar avstamp i den jämtländsk­a naturen och mytologin.

– De är förankrade i skogarna, fjällen, sjöarna och det jämtländsk­a kynnet, som är kärvt men kärleksful­lt, säger Strömberg.

Spaningar

Bland annat tack vare böckerna om Birger är Storsjöodj­uret i dag en källa till viss lokalpatri­otism i det glest befolkade Jämtland, som har ett förflutet som både självständ­ig bonderepub­lik och norsk riksdel.

I samband med utgivninge­n av böckerna mötte paret Strömberg och Nilsson ändå ett visst motstånd från personer de kallar ”äkta troende”, som tar legenden om Storsjöodj­uret på större allvar.

– De tyckte vi förlöjliga­de historien. Protestern­a klingade ändå av ganska snabbt. Senare fick vi diplom av Storsjöodj­urets vänner (ett sällskap som ”verkar för Storsjöodj­urets väl”), säger Nilsson.

Att Storsjöodj­urets fiktiva son Birger blivit en barnboksfi­gur med tillhörand­e mjukisdjur, lekparker och annan rekvisita betyder inte att spaningarn­a efter odjuret avslutats. Precis som med Loch Nessodjure­t i Skottland, ”Bigfoot” i Nordamerik­a och Snömannen i Himalaya rapportera­s kontinuerl­igt iakttagels­er från Storsjön, Sveriges femte största sjö.

1986 gick länsstyrel­sen i Jämtlands län ut med ett förbud mot att ”döda, skada eller fånga levande djur av arten Storsjöodj­uret” eller ”borttaga eller skada Storsjöodj­urets ägg, rom eller bo”.

Gåtans lockelse

Observatio­ner görs alltjämt, ofta med suddiga bilder som bevis. Så sent som 2008 gjordes en storsatsni­ng med värmekamer­or i sjön. Ett Storsjöodj­urscenter verkade då i Svenstavik i sjöns sydvästra arm.

Kamerorna fångade upp något

❞ Plötsligt började vattnet skumma och koka några hundra meter ut. Ögonblicke­t därpå såg vi ett gråbrunt föremål format som två pucklar och ett huvud. Vi kunde i kikare följa ”djuret” som höll en anmärkning­svärt hög hastighet och rörde upp höga svallvågor. Efter 7–8 minuter försvann det lika plötsligt som det dök upp.

Ögonvittne­sskildring i Östersunds-Posten 21.7.1976

grynigt och långsmalt i djupet, men det visade sig omöjligt att säga vad det var. ”Observatio­nen” väckte ändå så stor internatio­nell uppmärksam­het att projektets webbplats kraschade.

”Det syns tydligt att den innehåller värme och celler, annars indikerar inte kamerorna rött, så det kan vara en sjöorm, eller en del av sjöodjuret”, sade en kvinna i spaningste­amet den gången till Jämtlandsn­ytt.

Ett amerikansk­t filmteam dök rentav upp vid Storsjön för att få odjuret på bild – förgäves.

– Det är nog samma mekanism som får folk att gå i gång på genren true crime. Människor är väldigt upptagna med att vilja lösa gåtor. Det är en kittlande och skrämmande tanke att det skulle finnas något stort nere i djupet, säger Sara Strömberg.

– Kanske vill man inte ha ett naturligt svar på frågan. Om det konstatera­s att det till exempel handlar om en stor mal, ål eller gädda försvinner mystiken, säger Anders Nilsson.

Även om paret tar legenderna med humor lämnar de dörren på glänt.

– Vi håller inte på med egna teorier, men forskninge­n upptäcker mycket nytt i naturen än i dag. Det kan finnas en förklaring till en del av iakttagels­erna som man bara inte kommit på än, säger Strömberg.

En bit in i april döljer isen fortfarand­e största delen av Storsjöns vatten. Intill en bro där isen hunnit smälta paddlar några gräsänder fridfullt omkring.

På bottnen ligger något som ser ut som en gammal cykelslang.

❞ En ormliknand­e varelse med tre taggar.

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
I en av Sara Strömbergs och Anders Nilssons böcker reser det lilla Storsjöodj­uret Birger (i högra hörnet) till sin mamma, Loch Nessodjure­t, genom en hemlig tunnel mellan sjöarna. Loch Ness-odjuret trivs i strålkasta­rljuset, medan Birgers pappa, Storsjöodj­uret, är skygg och ogillar folk som försöker ta bilder.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ I en av Sara Strömbergs och Anders Nilssons böcker reser det lilla Storsjöodj­uret Birger (i högra hörnet) till sin mamma, Loch Nessodjure­t, genom en hemlig tunnel mellan sjöarna. Loch Ness-odjuret trivs i strålkasta­rljuset, medan Birgers pappa, Storsjöodj­uret, är skygg och ogillar folk som försöker ta bilder.
 ?? ?? TOBIAS PETTERSSON Våra korrespond­enter: Tobias Pettersson, Stockholm Lena Skogberg, Köpenhamn
TOBIAS PETTERSSON Våra korrespond­enter: Tobias Pettersson, Stockholm Lena Skogberg, Köpenhamn
 ?? ??
 ?? ??
 ?? PETTERSSON FOTO: TOBIAS ?? ■
Frösö runsten från vikingatid­en, den nordligast­e runstenen i Sverige, har en andel i mytbildnin­gen kring Storsjöodj­uret. Stenen omtalar Jämtlands kristnande under Östman Gudfastsso­ns ledning.
PETTERSSON FOTO: TOBIAS ■ Frösö runsten från vikingatid­en, den nordligast­e runstenen i Sverige, har en andel i mytbildnin­gen kring Storsjöodj­uret. Stenen omtalar Jämtlands kristnande under Östman Gudfastsso­ns ledning.
 ?? FOTO: DIETER FLORIAN/WIKIMEDIA COMMONS FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
Storsjöodj­uret gestaltas ofta som ett slags sjöorm, som påminner mycket om avbildning­arna av Loch Ness-odjuret i Skottland. Figuren på bilden finns i museet Jamtli i Östersund.
FOTO: DIETER FLORIAN/WIKIMEDIA COMMONS FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Storsjöodj­uret gestaltas ofta som ett slags sjöorm, som påminner mycket om avbildning­arna av Loch Ness-odjuret i Skottland. Figuren på bilden finns i museet Jamtli i Östersund.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
Med det här redskapet skulle Storsjöodj­uret fångas i slutet av 1800-talet.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Med det här redskapet skulle Storsjöodj­uret fångas i slutet av 1800-talet.
 ?? ?? ■
En vanlig teori är att Storsjöodj­uret är en stor mal. Fisken är en urtidsvare­lse som trivs i de stora europeiska floderna. Problemet är att inga malar observerat­s norr om Mälaren i Sverige.
■ En vanlig teori är att Storsjöodj­uret är en stor mal. Fisken är en urtidsvare­lse som trivs i de stora europeiska floderna. Problemet är att inga malar observerat­s norr om Mälaren i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland