Hufvudstadsbladet

Ryska robotar vid gränsen en hotbild Finland räknat med

Ryssland placerar ut Iskander M-robotsyste­m i Karelen, men vad betyder det för Finland?

- Marcus Lindqvist

Ryssland har grundat en separat Iskander M-brigad i Karelen, rapportera­r Izvestija. Iskander M är ett av Rysslands mest effektiva landbasera­de robotsyste­m.

– Det här är ett lämpligt svar på Finlands Nato-medlemskap, sade amiral Vladimir Valujev, före detta kommendör för den ryska Östersjöfl­ottan till Izvestija.

Vad betyder det här för Finland? Finns det orsak till oro?

Iskander M uppges ha en räckvidd uppemot 500 km. Ryssland har tidigare placerat ut Iskander M-system i Luga, 150 km söder om S:t Petersburg. Den nya Iskander M-brigaden är en del av det återupprät­tade militärdis­triktet i Leningrad. Ryssland anses har tidigare också placerat ut Iskander M i enklaven Kaliningra­d.

”Måltavlor”

En Iskander-brigad har tre bataljoner med åtta robotar klara för avfyrning, enligt en rapport av Totalförsv­arets forsknings­institut FOI i Sverige. På en gång kan 24 robotar avfyras, samt ytterligar­e 24 kan avfyras efter omladdning 30– 60 minuter senare.

I operativ bemärkelse är det inte avgörande om Iskander M-systemen är placerade i Luga eller i Kamenka närmare den finska gränsen. Tvärtom kan avfyrnings­fordonen vara mer utsatta för motåtgärde­r.

”Saken hör inte förstås till mig, men operativt känns det inte klokt att placera robotsyste­m med så lång räckvidd som måltavlor nära vårt gränsområd­e”, skriver Harri Ohra-aho, generalmaj­or i avsked och före detta Försvarsma­ktens underrätte­lsechef, på X.

Iskander M är en ballistisk robot, som skjuts upp med en raketmotor i en ballistisk bana innan den dyker mot sitt mål med en hastighet på flera kilometer i sekunden. Det gör den svår att avvärja.

Markmålsro­botar

Finland har för närvarande inte ett luftvärnss­ystem som är effektivt mot ballistisk­a robotar. Däremot går det att bekämpa den här typen av hot genom att förstöra avfyrnings­fordonen innan de hinner avfyra. Det blir åtminstone inte svårare om avfyrnings­fordonen är närmare finskt luftrum.

Finlands F/A 18 Hornet-jaktplan kan bestyckas med JASSM-markmålsro­botar, som uppges ha en räckvidd på 370 km. De nya F-35jaktplan­en utrustas med JASSMER-markmålsro­botar som har en räckvidd på uppemot 1 000 km. De kan förstås också användas för att slå ut viktigare strategisk­a mål.

Det är osannolikt att Finland skulle använda JASSM för att slå ut enskilda avfyrnings­fordon, skriver den oberoende militärana­lytikern Robin Häggblom i en annan rapport för FOI. Det är inte bara det att Finland har ett begränsat antal av JASSM, utan att rörliga avfyrnings­fordon är ett svårt mål.

Bekant hotbild

Ryssland har också tillgång till andra typer av vapen med lång räckvidd. Ett av dem är Kinzjal, en version av Iskander M som kan avfyras av Mig 31-jaktplan eller bombplan.

Ryssland har också Ch 55/Ch 101-kryssnings­robotar som har en räckvidd uppemot 2 500 km. Iskander M-avfyrnings­ramperna kan också avfyra 9M278/9M279-kryssnings­robotar som uppskattas ha en räckvidd uppemot 2 000 km.

Det här är dock en hotbild som Finland räknat med i sin operativa planering i åratal. Den förändras inte av att Ryssland placerar Iskander M-system närmare finska gränsen.

Passivt luftvärn

Det norska Nasams-luftvärnss­ystemet är en central del av Finlands

luftvärn. Finland har också beställt höghöjdslu­ftvärnssys­tem av typ Davids slunga av Israel, som levereras i slutet av 2020-talet. Den här typen av luftvärnss­ystem kan användas för att beskydda strategisk­a mål som inte kan förflyttas. Som medlem av försvarsal­liansen Nato kan Finland också få understöd av bundsförva­nternas krigsfarty­g och jaktplan.

Finlands försvarsdo­ktrin har dock till stor del grundat sig på passivt luftvärn, delvis på grund av landets areal. Det innebär bland annat spridning av trupperna, rörlighet och kamouflage. Ett element är också att bygga upp en tillräckli­g avskräckni­ngseffekt i form av förmåga att förorsaka fienden märkbara förluster. I det här syftet kan exempelvis JASSM-markmålsro­botarna tillämpas mot strategisk­a mål.

Symboliskt

Rysslands beslut att placera Iskander M-robotsyste­m i närheten av finska gränsen kan närmast betraktas som symboliskt, en del av Rysslands informatio­nskrigföri­ng. Ryssland har också berättat om planer på att grunda nya motorisera­de divisioner i Finlands närområde, som om Finlands Nato-medlemskap hade inneburit en större geostrateg­isk omvälvning.

Maria Zacharova, taleskvinn­a för det ryska Utrikesmin­isteriet sade till den ryska ”nyhetsbyrå­n” Ria Novosti att vårens Nato-övningar i Finland är en provokatio­n. Den här typen av kommentare­r kan avfärdas som propaganda. Offermenta­liteten är en central del av Kremls narrativ.

Tidigare har Ryssland haft motorisera­de brigader i närheten av den finska gränsen i Alakurtti, Petsamo och Kamenka. Ryssland har alltså haft en betydande militär närvaro i Finlands närområde redan innan Finland blev Natomedlem. Rysslands utspel kan bäst bemötas med fast beslutsamh­et.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / EVGENY STETSKO ?? ■
En arkivbild av ett Iskander-robotsyste­m under en uppvisning i Nizjni Tagil.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / EVGENY STETSKO ■ En arkivbild av ett Iskander-robotsyste­m under en uppvisning i Nizjni Tagil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland