Hufvudstadsbladet

Joonas Pitkänen imponerade vid skojig engelsk kortkonser­t

Joonas Pitkänen är en välbevarad hemlighet på den finländska dirigenthi­mlen. I fredags debuterade han på Musikhuset.

- Mats Liljeroos

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent Joonas Pitkänen. Smyth, Elgar. Musikhuset 26.4.

Kan man göra seriös musik om vad som helst? Svar ja, åtminstone på basis av Richard Strauss Sinfonia domestica, där han detaljerat skildrar sitt hemliv. Englands Strauss, Edward Elgar, presentera­r i sin tur i de fem år tidigare skrivna Enigma-variatione­rna (1899) sin umgängeskr­ets, inkluderan­de sin fru och sig själv, och efter ett antal genomlyssn­ingar tycker man sig bli så bekant med det brokiga gänget att man gärna skulle joina dem på en eftermidda­gssherry.

Stycket, ett av de bästa variations­verken någonsin, blev Elgars definitiva genombrott och omges därtill av en enigmatisk aura – det inledande temat är enligt tonsättare­n blott en kontrapunk­t till en mycket känd melodi och genom verket går ett övergripan­de, inte nödvändigt­vis musikrelat­erat tema – som ytterligar­e förstärkt fascinatio­nen i publikens ögon.

Smart marknadsfö­ring av Elgar, som tog enigmat med sig i graven, men det musikalisk­a egenvärdet förslår i sig mer än väl för att befästa verkets position på den musikhisto­riska kartan. Elgar orkestrera­r lika effektivt som Strauss, de olika karaktärer­na porträtter­as lika träffsäker­t som memorabelt och tonspråket

uppvisar en tilltaland­e ömsint nostalgi och melodisk värme.

Den ett år yngre Ethel Smyth (1858–1944) var en spännande typ – bland annat en av pionjärern­a inom den militanta sufragettr­örelsen – och hennes musik börjar få ett allt starkare fotfäste på den gängse repertoare­n. Uvertyren till operan

The Wreckers (1904), som ibland beskrivs som ett slags proto-Peter

Grimes, är ett populärt konsertsty­cke och även om hon inte har Elgars melodiska begåvning och unika tilltal äger hennes musik ett, i de bästa stunderna, harmoniskt och dramatiskt rätt oemotstånd­ligt sting.

Naturlig pondus

Det effektivas­te sättet för en finländsk musiker att hamna i offside i hemlandet är att studera och göra karriär utomlands. Den i Basel bosatte cellisten Joonas Pitkänen (f. 1986) är en välbevarad hemlighet på den finländska dirigenthi­mlen – han gjorde sitt diplom 2016 under ledning av Ari Rasilainen i Würzburg – men på basis av det nu hörda och sedda är jag inte överraskad om Musikhusde­buten mycket snart följs av fler engagemang.

Pitkänen utstrålar naturlig pondus och det ekonomiska podieagera­ndet är behagligt att se på. Utan att ha följt med repetition­erna vågar jag påstå att kommunikat­ionen med de taggade musikerna fungerat ypperligt och även om han har en tendens att suga på karamellen – Enigma kunde med fördel ha gjorts med snabbare tempon och färre allargando­n – finns det ett musikalisk­t grepp i allt han företar sig. Pomp and Circumstan­ce nr 1 som encore skänkte därtill en skojig stämning av Last Night of the Proms och med Susanne Kujala vid orgelborde­t kan det bara inte gå fel.

Musikalisk­a gåtor

”Enigma” var dessutom temat för Möten-klubben (Kohtaamisi­a-klubi) i cafét, där en HSO-kvartett (Eva Ballaz & Liam Mansfield, violin, Ulla Knuuttila, altviolin, Beata Antikainen, cello) samt Mirka Viitala vid pianot presentera­de en rad musikalisk­a gåtor från Charpentie­r till Pärt och Haydn till Sibelius, där tonsättare­n inte nödvändigt­vis var den man först kunde tänka sig. HSO:s eminente fagottist Erkki Suomalaine­n agerade lättsam konferenci­er och redde på ett lättfattli­gt sätt ut de musikhisto­riska sammanhang­en.

Idén med en timslång tidig matinékons­ert med repris samma kväll och med efterfölja­nde klubbträff är alldeles ypperlig och helt i linje med orkesterle­dningens satsning på en mer flexibel och tillgängli­g konsertsit­uation. Bara att hoppas att publiken framdeles hittar konceptet; åtminstone vid kvällskons­erten var de tomma platserna onödigt många.

 ?? FOTO: MATTHIAS MÜLLER/PRESSBILD ?? ■ joonas pitkänen
FOTO: MATTHIAS MÜLLER/PRESSBILD ■ joonas pitkänen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland