Hufvudstadsbladet

Jerry Seinfeld har nått botten

En berörande dokumentär om The Beatles, och en sevärd Mel Brooks-satir som inte skulle få grönt ljus i dag. Jerry Seinfelds nya komedi är inte rolig.

- Krister Uggeldahl

Let it be

Betyg: 4/5

Peter Jackson gjorde för tre år sedan dokumentär­serien Get back som byggde på Let it be (1971), en annan dokumentär som mycket riktigt tar sig an The Beatles, i färd med att repetera och finslipa låtar inför en konsert som skulle televisera­s.

Av konserten blev inget, George Harrison slängde in handduken, men nu har Let it be, filmen, restaurera­ts. Det är i januari år 1969 som John, Paul, George och Ringo träffas i en filmstudio i Twickenham, för att repa och lattja. Först ut är Don't let med down och trots spänningar­na låter det sjukt bra, inget rår på Lennon-McCartneys stämsång.

Fortsättni­ng följer i Apples högkvarter på Savile Row och nu hettar det till, mellan Paul och George. Det oaktat betar man av en strid ström av rock'n'roll-nummer, kompletter­at med smäktande vackra versioner av Let it be och The long and winding road.

Strikt taget, berättarmä­ssigt, är Michael Lindsay-Hoggs dokumentär inte mycket att ha. Fab Four spelar, sjunger och nojsar, annars är det locket på, tunnsått.

Men musikalisk­t är det inte att ta fel på inspiratio­nen och som grädde på moset följer det legendaris­ka takterass-gigget i centrala London, med Billy Preston som gästande artist. Man blir tårögd av mindre. Disney+

Det våras för Hitler (The producers)

Betyg: 4/5

Det våras för Hitler-numret i filmen med samma namn blev för mycket för den tyska censuren och när filmen sedermera visades i Tyskland var det i samband med en festival för judiska filmmakare. Äran går till Mel Brooks, spillevink­en, i sin regidebut som de facto tar avstamp i en Broadway-uppsättnin­g.

Zero Mostel är den forna stjärnprod­ucenten som i ett försök att hålla sig flytande tyr sig till kärlekskra­nka äldre damer. Ändå går det åt pipan, det vill säga tills Gene Wilders bokförare knackar på dörren. Han kläcker en idé som går ut på att plöja ner pengar i en garanterad flopp, stoppa fyrken i egen ficka och lämna investerar­na åt sitt öde.

Valet faller, just det, på Det våras för Hitler, skriven av en övervintra­d nasse (Kenneth Mars) som för Führerns talan. Som regissör anlitas en annan galenpanna och skådespela­rna är glada amatörer hela bunten. Fiasko?

Slutresult­atet är lika fräckt som det är festligt. Brooks går åt allt från korkade blondiner och kulturtant­er till fjolliga teaterapor, och lyckas med konststyck­et. Se här ett bombnedsla­g som inte skulle gå igenom idag. Från 1968. Yle Teema & Fem lördag 11.5 kl. 21.00-22.25

Fabian – berättelse­n om en moralist (Fabian oder der gang vor die hunde)

Betyg: 3/5

Precis som i Fassbinder­s Berlin Alexanderp­latz går turen i Fabian till Weimarrepu­blikens Tyskland, dess sista kaotiska dagar. Året är 1931 och bakom knuten väntar bruna skjortor, en mustaschpr­ydd österrikar­e inte att förglömma.

Jakob Fabian (Tom Schilling) är den aspirerand­e författare­n som skriver reklamslog­ans för tobaksindu­strin. Men det är nattetid som han vaknar till liv, i 30-talets Berlin finns det gott om kjolstyg och skumma krogar. Däremellan hänger Fabian med Stephan (Albrecht Schuch), en rikemanspi­lt med vänstersym­patier.

Mycket förändras när Fabian faller för sköna Cornelia (Saskia Rosendahl) med kopplingar till filmindust­rin. Till det kommer det politiska kaoset som i kombinatio­n med massarbets­lösheten gör att kärleken lever farligt.

Filmen bygger på en roman av Erich Kästner och för regin står Dominik Graf som tar i så det sjunger om det. Det vankas handhållen kamera, vilda klipp och svartvita journalfil­mer som gör att man som tittare känner sig lite grann mörbultad. Men vänta bara tills kärleken gör entré och filmen antar formen av en bitterljuv ”bildungsro­man”. I längre laget. Yle Teema & Fem onsdag 15.5 kl. 21.55-00.55

Unfrosted

Betyg: 1/5

Jerry Seinfeld, som i Seinfeld, den dunderpopu­lära 90-talsserien, har kört med låg profil en längre tid. Och när han nu ställer sig bakom kameran – mannen har också skrivit, producerat och gör huvudrolle­n – är det i termer av en komedi som inte helt saknar verklighet­sförankrin­g.

Handlingen kretsar kring det så kallade frukostfli­ngskriget i början av 60-talet. Mot varandra står Kelloggs's och Post, väletabler­ade varumärken, och inte sällan är det Kelloggs's som drar det längre strået. Det vill säga tills Post, med Amy Schumer som vd, initierar en mellanmåls­paj som gjord för brödrosten.

Gissa om det blir fart på Kellogg's utveckling­schef (Seinfeld) som i ett försök att hänga med i racet anlitar en NASA -tomte (Melissa McCarthy). Men vi noterar också Hugh Grants tigermasko­t och mjölkbudet Christian Slater som ställer sig på barrikader­na när deras tjänster inte längre behövs.

Unfrosted (USA 2024) är en satir med drag av drullekome­di, men trots att Seinfeld späder på med Kubakrisen, Kennedy och Walter Cronkite vill det sig inte. Materialet är noll roligt och Seinfelds sinne för tajming existerar överhuvudt­aget inte. För att travestera Lennart Bergelin, Björn Borgs tränare: ”The bottom is nådd.” Netflix

 ?? FOTO: JOHN P. JOHNSON / NETFLIX ?? ■
Komikerleg­endaren Jerry Seinfeld är tillbaka i rutan, i den verklighet­sförankrad­e komedin Unfrosted, som handlar om frukostfli­ngor.
FOTO: JOHN P. JOHNSON / NETFLIX ■ Komikerleg­endaren Jerry Seinfeld är tillbaka i rutan, i den verklighet­sförankrad­e komedin Unfrosted, som handlar om frukostfli­ngor.
 ?? FOTO: SBS TV / MEL BROOKS / SBS TV / YLE ?? ■
Det skämtas om nazister, teaterapor, kulturtant­er och korkade blondiner i Mel Brooks satir Det våras för Hitler (The producers).
FOTO: SBS TV / MEL BROOKS / SBS TV / YLE ■ Det skämtas om nazister, teaterapor, kulturtant­er och korkade blondiner i Mel Brooks satir Det våras för Hitler (The producers).
 ?? FOTO: LUPA FILM / YLE ?? ■
Jakob Fabian (Tom Schilling) och Cornelia (Saskia Rosendahl) i Fabian – berättelse­n om en moralist.
FOTO: LUPA FILM / YLE ■ Jakob Fabian (Tom Schilling) och Cornelia (Saskia Rosendahl) i Fabian – berättelse­n om en moralist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland