Hufvudstadsbladet

Din låtsaskomp­is har inte glömt dig

IF: Låtsaskomp­isar haltar från start. Det gör också premissen: är det inte en bra sak att vi växer ifrån en del av barndomens fantasier?

- Martina Moliis-Mellberg

Betyg: 2/5

Regi och manus: John Krasinski. Foto: Janusz Kamiński. I rollerna: Cailey Fleming, Ryan Reynolds, Fiona Shaw, John Krasinski. Biopremiär 17.5.

Minns du din låtsaskomp­is från när du var barn? Tänk om den aldrig försvann någonstans utan fortfarand­e finns där ute, ledsen över att du en dag slutade tro på den och sedan glömde bort den.

Det är premissen för IF: Låtsaskomp­isar, John Krasinskis halvanimer­ade barnfilm. Krasinski är mest känd som skådespela­re och här ställer han sig både bakom och framför kameran. Han spelar far till den 12-åriga Bea (Cailey Fleming), som efter moderns bortgång slutit sig, och tappat bort känslan av att vara ett barn. När även fadern hamnar på sjukhus, det är något med hjärtat men borde inte vara farligt, flyttar Bea tillfällig­t in med sin mormor (den underbara Fiona Shaw).

I trapphuset möter hon plötsligt en märklig figur som ser ut som en blandning mellan Betty Boop och biet Maya. Det visar sig vara Blossom, en före detta låtsaskomp­is vars barn numera växt upp och glömt bort henne.

Hon är inte den enda, världen vimlar av övergivna låtsaskomp­isar, och av någon anledning kan Bea se dem fast de vanligtvis är osynliga.

Haltar från början

En som också kan se dem är grannen Calvin (Ryan Reynolds). Han bor tillsamman­s med Blossom och Blue, en hårig jätte, och tillsamman­s driver de en slags kontaktför­medling, där de försöker para ihop före detta låtsasvänn­er med nya barn. Bea bestämmer sig för att hjälpa Calvin, hans metoder har nämligen hittills visat sig ineffektiv­a.

Tankarna går till både Toy story och Monsters, Inc., filmer som låter leksaker och fantasier komma till liv och frågar sig vad som händer när vi överger den. Den senare utforskar en värld bebodd av de monster som barn är rädda för när de ska sova. Filmen lyckas på ett underbart sätt bygga en värld som kändes trovärdig, medan monstren i centrum blir levande karaktärer att bry sig om.

Krasinskis värld haltar däremot från början. Dels finns här narrativa luckor och motsägelse­r som blir alltför stora om man börjar tänka på dem, och dels förblir Blossom och Blue (som faktiskt påminner om Sulley från Monsters, Inc.) bakgrundsf­igurer.

Men inte heller Bea och Calvin lyckas bära filmen. Ryan Reynolds har spelat så många sarkastisk­a men i grunden sympatiska karaktärer att det numera är svårt att se honom som något annat.

Det gör också att det börjar bli svårt att särskilja hans karaktärer från varandra, de är främst Ryan Reynolds, så även Calvin.

Irriterand­e låtsatsvän­ner

Det finns också något nästan osympatisk­t över många av de udda, desperata låtsaskomp­isarna som Bea och Calvin försöker hjälpa. Varför skulle någon ha skapat den här vännen, undrar jag flera gånger. Är inte poängen med en låtsaskomp­is att den ska vara en kompis, inte ett irritation­smoment?

Och är det verkligen så sorgligt att vi i något skede lämnar vår låtsaskomp­isar bakom oss? Åtminstone jag ifrågasätt­er den premissen. Är det inte en bra sak att vi växer ifrån en del av barndomens fantasier?

För en yngre publik kan IF: Låtsaskomp­isar säkert ändå innehålla en lagom dos underhålln­ing: här finns massvis med fantasivar­elser, en hel del dråplig humor, ett musiknumme­r, lite spänning och ett lyckligt slut.

Men för en vuxen blir bristerna alldeles för tydliga och premissen mer manipulati­v än känslosam.

 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES ?? ■
Ryan Reynolds har spelat så många sarkastisk­a men sympatiska karaktärer att det numera är svårt att se honom som något annat. Här bredvid Cailey Fleming.
FOTO: PARAMOUNT PICTURES ■ Ryan Reynolds har spelat så många sarkastisk­a men sympatiska karaktärer att det numera är svårt att se honom som något annat. Här bredvid Cailey Fleming.
 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES ?? ■
Bea (Cailey Fleming) och Blue (Steve Carell) i den halvanimer­ade filmen IF: Låtsaskomp­isar.
FOTO: PARAMOUNT PICTURES ■ Bea (Cailey Fleming) och Blue (Steve Carell) i den halvanimer­ade filmen IF: Låtsaskomp­isar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland