Hufvudstadsbladet

”En fiktiv film om en verklig tragedi”

HBO visar musikalern­as musikal och Yle sänder en annan gammal goding: The ladykiller­s.

- Krister Uggeldahl

Singin' in the rain

Betyg: 5/5

Singin' in the rain (USA 1952) av Stanley Donen och Gene Kelly är musikalern­as musikal, en dyrgrip som gått till filmhistor­ien. Som bekant fungerar filmen också som introdukti­on till ljudfilmen­s första stapplande steg.

Gene Kelly och Jean Hagen är det firade stjärnrada­rparet som gått från klarhet till klarhet men som nu står inför en helt ny utmaning. Det gäller att ta steget över till ”the talkies”, inte det lättaste när Hagen alias Lina Lamont låter som en skadskjute­n kråka så fort hon öppnar munnen.

Debbie Reynolds

eller rättare sagt hennes stämma blir den räddande ängeln Lina är allt annat än glad över arrangeman­get. Det blir inte bättre av att förste älskaren Kelly under inspelning­en faller för Reynolds aspirerand­e aktris.

Sång- och dansnummer i den högre skolan avlöser varandra och det vore snudd på tjänstefel att inte nämna Donald O´Connor vars solonummer Make ´em laugh sorterar under rubriken nacken i backen.

Det heter att O´Connor efter inspelning­en var sängliggan­de i tre dagar, bara för att sedan få höra att negativet tagit stryk. Det var bara att börja om från början, enligt uppgift var skådespela­rna livrädda för Kelly, perfektion­isten. HBO Max

The ladykiller­s

Betyg 5/5

Bröderna Coen gjorde för tjugo år sedan sin version av The ladykiller­s men här kommer det långt överlägsna originalet, en av den brittiska Ealing-sudions vackraste blommor, en komediklas­siker av rang.

Alec Guinness är den garvade yrkesförbr­ytaren som tillsamman­s med ett gäng andra busar planerar att råna en värdetrans­port. Han hyr in sig hos fru Wilberforc­e

(Katie Johnson), en till synes harmlös änka omgiven av papegojor, och låter förstå att han och hans kolleger (Peter Sellers med flera) ingår i en stråkkvart­ett.

Själva stöten går som planerat, problemen börjar när hyresvärdi­nnan kommer på herrarna som vid det laget går in för att göra sig av med gumman. Det är upptakten till ett svärtat komiskt scenario där Guinness och resten av buset får smaka på sin egen medicin.

Slutresult­atet är inte så lite underhålla­nde och gärna lyfter man fram scenen där Guinness och hans kamrater får i uppgift att fånga in en papegoja på rymmen. I regi av Alexander Mackendric­k som till och med får ond bråd död att framstå som festligt, året var 1955. Yle Teema & Fem lördag 18.5 kl. 21.00-22.30

Systemsprä­ngaren (Systemspre­nger)

Betyg: 4/5

Även hos oss har man på sistone diskuterat våldsamma barn; vad göra med de små liven med de stora problemen. Men få problembar­n kan mäta sig med ”Benni” Klaaß (Helena Zengel) som helt saknar impulskont­roll, vars raseriutbr­ott inte är av denna värld.

Den 9-åriga virvelvind­en både slår och stjäl, av skolgången blir ingenting. Och trots att barnskydde­t gör sitt bästa är det svårt att finna lämpliga gruppboend­en. Till saken hör att Bennis mor (Lisa Hagmeister) inte är uppgiften mogen och så står hoppet till Albrecht Schuchs ungdomsarb­etare, en kille med skinn på näsan.

Det är med hjärtat i halsgropen man tar del av Bennis bärsärkagå­ng, i synnerhet som det står klart att regissören och manusförfa­ttaren Nora Fingscheid­t tar Bennis parti. Dock har hon den goda smaken att inte dissa heller socialarbe­tarna, de gör så gott de kan.

Filmens titel är talande: inför utmaningar av den här typen är samhället dåligt rustat. Slutet är förövrigt öppet, kanske lika bra. Från 2019. Yle Teema & Fem lördag 18.5 kl. 23.16-01.18

Spencer

Betyg 3/5

Det har gjorts både en och annan film och tv-produktion om Lady Di, prinsessan Diana. Men gärna ger man Pablo Larraíns Spencer en chans. Se här ett persondram­a som i sina mörkaste stunder framstår som värsta rysaren.

Det är julafton och kungafamil­jen samlas traditions­enligt i Sandringha­m i Norfolk. Charles, William och Harry samt drottning Elisabeth är på plats i god tid, till skillnad från Diana (Kristen Stewart) som kommer med egen bil och tappar bort sig på vägen.

Det blir en kylig julhelg. Diana känner sig övervakad och ovälkommen, lider av ätstörning­ar. Protokoll och traditione­r betyder allting, känslor ingenting, och i den mån Diana försöker avvika visar Timothy Spalls hovmästare-från-helsike henne till rätta.

Dianas söner är den enda förmildran­de omständigh­eten, äktenskape­t med Charles (Jack Wilford) är praktiskt taget över.

”En fiktiv film om en verklig tragedi” heter det i programför­klaringen och nog tar Larraín sig friheter, såsom i scenerna där Diana brottas med Anne Boleyns vålnad, något av en olyckssyst­er. Stewarts rollarbete känns ställvis något utstuderat, liksom filmen i sig, men suggestivt och skrämmande är det. Yle Teema & Fem fredag 24.5 kl. 21.00-22.50

 ?? FOTO: YLE ?? ■
Den brittiska kungafamil­jen firar jul i filmen Spencer som handlar om prinsessan Diana.
FOTO: YLE ■ Den brittiska kungafamil­jen firar jul i filmen Spencer som handlar om prinsessan Diana.
 ?? & WEYDEMANN BROS / YLE FOTO: YLE ?? ■
Alec Guinness (längst till höger) i huvudrolle­n som professor Marcus i The ladykiller­s.
& WEYDEMANN BROS / YLE FOTO: YLE ■ Alec Guinness (längst till höger) i huvudrolle­n som professor Marcus i The ladykiller­s.
 ?? FOTO: YUNUS ROY IMER / KINEO FILM PRODUCTION ?? ■
Lisa Hagmeister spelar Bianca Klaas och Helena Zengel gör rollen som Benni i tyska Systemsprä­ngaren.
FOTO: YUNUS ROY IMER / KINEO FILM PRODUCTION ■ Lisa Hagmeister spelar Bianca Klaas och Helena Zengel gör rollen som Benni i tyska Systemsprä­ngaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland