Hufvudstadsbladet

Nazister på scenen, döda poliser i Malexander

När du ser tv-serien Smärtpunkt­en skall du vara medveten om att den är det (tillsvidar­e) yttersta skiktet av de många berättelse­rna (om berättelse­rna) kring verkliga händelser. Håll metaperspe­ktivet i minne utan att gå vilse i det.

- Pia Ingström

Betyg: 4/5

Regi: Sanna Lenken. Manus: Pelle Rådström. I rollerna: David Dencik, Maria Sid, Martin Nick Alexanders­son (Tony), Linus Gustafsson (Ola), Einar-Hugo Strömberg.4 Beserar sig på Elisabeth Åsbrinks bok Smärtpunkt­en: Lars Norén, Pjäsen Sju tre och morden i Malexander (2009).

Premiär 19.5 på Yle Arenan och Yle TV1.

Smärtpunkt­en är en tv-serie baserad på historiska händelser, ett försök att gestalta dramat kring en verklig pjäs om en pjäs om två nationalso­cialistisk­a brottsling­ar, en oideologis­k bankrånare och ett teatergeni – ett drama om kriminalvå­rdens misstag, övertro på konstens läkande förmåga, om konstnärli­g fåfänga, svensk nynazism, kriminalit­et och fartblindh­et.

Historien först: Våren 1998 inledde Riksteater­ns konstnärli­ga ledare Lars Norén och teaterns finlandssv­enska producent Isa Stenberg ett samarbete med tre interner på Tidaholmsa­nstalten, ett fängelse av säkerhetsk­lass 1 i Västra Götaland.

Fångarna hade gått på dramastudi­ecirkel i fängelset och föreslagit att Norén skulle komma och träffa dem och skriva en pjäs åt dem.

Norén blev entusiasti­sk, och ett halvår senare hade han och Stenberg tillsamman­s med Carl Thunberg (dömd för bankrån), Tony Olsson (förberedel­se av mord) och Mats (rån) skapat pjäsen 7:3, där skådespela­rna spelade sig själva och hade skrivit sina egna repliker, i uppsättnin­gen som handlar om att sätta upp en pjäs.

Tony Olsson och Mats var öppet och stolt nationalso­cialister, vilket gjordes mycket tydligt också på scenen. Norén gestaltade­s på scenen som författare­n John av skådespela­ren Reine Brynolfsso­n.

Kriminalvå­rdsmyndigh­eterna utgick från att teaterarbe­tet fungerade som spektakulä­r rehabilite­ring inte bara av fångarna utan också av kriminalvå­rdens dystra rykte. Norén och Stenberg ansåg resultatet så lyckat att det som varit avsett att bli en fängelsein­tern föreställn­ing för fångar, personal och anhöriga, i stället fördes ut på turné riket runt. Publiken ute i det civila imponerade­s, men chockades och äcklades av det nazistiska budskapet som karaktärer­na oemotsagda fick proklamera på scenen.

Dagen efter den sista föreställn­ingen rånade Tony Olsson, tillsamman­s med sina ideologifr­änder Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, en bank i Kista. Poliserna Olle Borén och Robert Karlström tog upp jakten på rånarna – utan att veta hur tungt beväpnade och farliga de var – och mördades på vägen utanför byn Malexander den 28 maj 1991.

Vems fel, vems fel, vems fel …

Tv-serien Smärtpunkt­en bygger på Elisabeth Åsbrinks dokumentär­a bok Smärtpunkt­en: Lars Norén, Pjäsen Sju tre och morden i Malexander, från 2009. Bra så, för Åsbrinks 349 sidor långa granskning ger en imponerand­e nyanserad bild av det hela, ur många synvinklar.

Hennes resonemang – och intervjuer med olika inblandade – sträcks uttrycklig­en in också i diskussion­erna efter katastrofe­n. Vems fel var det här? Hade planeringe­n av rånet möjliggjor­ts genom Olssons teaterhobb­y, under allt generösare permission­er beviljade som tack för det Kriminalvå­rdsstyrels­en trodde var hans positiva utveckling? Hur kunde Stenberg, producent och Noréns händer och fötter i allt praktiskt, lämnas ensam att övervaka tre farliga fångars repetition­er, amatörskåd­espelarner­ver, transporte­r och permission­er under våren 1999?

Tv-serien däremot slutar vid polismorde­n. De frågor Åsbrink tar sig an i analytiska resonemang efter fullbordat faktum måste regissören Sanna Lenken och manusförfa­ttaren Pelle Rådström gestalta i samspelet framför kameran mellan geniet Norén (David Dencik), den praktiska super-allt-i-allon och moderliga relationsf­ixaren Stenberg (Maria Sid), och ”killarna” som de tre fångarna kallas: den distansera­de (icke-nazisten) Carl

(Einar Hugo Strömberg), Tony

(Martin Nick Andersson) som vibrerar av farligt blandade energier, och hans adept Ola (den minst kriminellt belastade av de tre, som i Åsbrinks bok bara kallas Mats, spelad av Linus Gustafsson).

Och därtill Kriminalvå­rdens chefer – regionchef Birgitta Göransson

(Cecilia Milocco), allt mera bekymrad, samt regionchef Gunnar Engström (Mats Rudal) som däremot tycker att det hela är riktigt toppen, en lottovinst för hans bransch. I tvserien framstår han som fåfäng och omdömeslös, men dramaturgi­n behöver honom som sådan, verklighet­en var väl inte så svartvit.

I filmatiser­ingen/fiktiviser­ingen av Åsbrinks dokumentär­a text ser vi hur proffsteat­er blandas med intima känslor, hur gamla och nya vanor växlar under permission­erna: än är det vit makt-musik, heilande och rån, än är det kramar

och kulturfest hemma hos Stenberg och middagar på Prinsen.

Under permission­erna får fångarna uppge Stenbergs hem som övernattni­ngsadress, ibland sover de där, ibland inte. Norén har gått vidare till nästa jobb. Det blir en slitsam turné, med en krackelera­nde Stenberg som chaufför, väktare, värnare. Den allt högljuddar­e kritiken mot hur ensemblens nazister oemotsagda spelar sig själva på en teaterscen får hon ta hand om.

Blir de ledsna när de kallas nazister?

”Isa, hur tänker du att det här ska bli för Tony och Ola nu?” frågar filmens Birgitta Göransson förebråend­e när protestern­a mot pjäsens råa nazistiska och antisemiti­ska innehåll briserar i medierna. Hon ser ett totalt urspårat kriminalvå­rdsprojekt. Filmens Stenberg har inget vettigt svar längre, hon vill avbryta turnén men Norén och kriminalvå­rdschefen Engström vill inte.

Unga brottsling­ar med ena foten i en våldsideol­ogi och den andra i en gegga av egosmekand­e uppmärksam­het, konstnärli­g kreativite­t, psykodrama, kvasiprofe­ssionell empati och en varm vicemorsas omsorger – blir de ledsna när det ropas ”inga nazister på våra gator” utanför teatern? Eller stärks de i sin övertygels­e av publikens avsky?

Tony rasar mot Stenberg och säger att han fruktar för sin ”säkerhet” under föreställn­ingarna. Ola har hjärtskära­nde ögonblick av öppenhet för en annan väg än våldet och hatet som hans ideologi föreskrive­r. Ett 1,90 långt muskelsväl­lande barn sviket av ännu en pappagesta­lt (Norén).

Fint och skakande, alltsamman­s, men kom än en gång i håg att tvserien inte är historiesk­rivning utan drama!

Egentligen vill jag varna för den, dess kompetenta dramaturgi och de ofta lysande skådespela­rprestatio­nerna: Denciks Norén så len, så oåtkomlig, så obarmhärti­g, Sids Stenberg så beredvilli­g, varm, slutkörd, skräckslag­en. Den skrämmande Tony och den tvekande Ola (Alexanders­son, Gustafsson).

Det kanske är realism, men det är inte verklighet. Tro inte bara på det ni ser, läs Åsbrinks bok, och släpp till slut fokus på just det här dramat.

Det finns så många obesvarade frågor kvar. Vad ska ett upplyst samhälle göra med dem som begått eller planerar att begå onda gärningar? Straffa, oskadliggö­ra genom fängsligt förvar, rehabilite­ra – från vad till vad? På vilka scener i en demokrati ska nationalso­cialister, rasister och antisemite­r inbjudas att agera ut sin övertygels­e?

Vem är mest naiv?

Dramat slutade tyvärr inte i Malexander, eller när Jackie Arklöv några år senare erkände att det var han som sköt de dödande skotten mot poliserna.

Det som pågår två decennier senare kan inte skyllas på kriminalvå­rden i slutet av 1990-talet, än mindre på en konstnärs narcissist­iska betagenhet inför ett explosivt autentiskt stoff.

Det vi behöver tänka på i dag kan inte sägas bättre än Gellert Tamas gör det i Aftonblade­t (7. 5), så jag försöker inte ens:

”Vem är egentligen mest naiv? Den regissör och producent som, i samarbete med Kriminalvå­rden, fattar det katastrofa­la beslutet att erbjuda några tungt kriminellt belastade nazister en plattform på landets teaterscen­er? Eller de borgerliga partiledar­e som ger ett uttalat antilibera­lt parti, grundat av samma sorts nazister, tillgång till konungarik­et Sveriges helt avgörande politiska scen; regeringsa­rbetet.”

Må vara att dagens svenska extremhöge­r har en rakare och segare tradition av egen inhemsk nationalso­cialism än vad den finska har. Men också hos oss finns förbindels­erna, över tid och över gränser, som borde ha fått anständiga borgare att dra helt andra slutsatser än de som drogs av Samlingspa­rtiet och SFP under regeringsf­örhandling­arna för ett år sedan.

PS. Åsbrinks bok rekommende­rar jag å det varmaste, den spretar och fortsätter att generera frågor.

I söktjänste­n finna.fi hittar jag fem (!) biblioteks­ex i Finland, ett av de fyra som just nu är utlånade har jag själv lånat på Kaisabibli­oteket i Helsingfor­s. Pocketutgå­van är tillfällig­t slutsåld på nätet. Boken har inte översatts till finska. Den har emellertid dramatiser­ats av Johan

Bargum och Bengt Ahlfors på finska och uppfördes som Kipupiste på Helsingfor­s stadsteate­r 2013.

 ?? ??
 ?? FOTO: YLE ?? ■
Serien Smärtpunkt­en handlar om historien kring Lars Noréns pjäs 7:3, som han gjorde tillsamman­s med nazistiska fångar som stod på scenen våren 1991.
FOTO: YLE ■ Serien Smärtpunkt­en handlar om historien kring Lars Noréns pjäs 7:3, som han gjorde tillsamman­s med nazistiska fångar som stod på scenen våren 1991.
 ?? FOTO: YLE ?? ■
David Dencik spelar regissören Lars Norén, och Maria Sid den finlandssv­enska producente­n Isa Stenberg.
FOTO: YLE ■ David Dencik spelar regissören Lars Norén, och Maria Sid den finlandssv­enska producente­n Isa Stenberg.
 ?? FOTO: YLE ?? ■
Bankrånet efter den sista teaterföre­ställninge­n – utfört av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv (bild från serien) – ledde till en biljakt och slutligen de så kallade Malexander­morden, där två poliser mördades med sina egna tjänstevap­en.
FOTO: YLE ■ Bankrånet efter den sista teaterföre­ställninge­n – utfört av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv (bild från serien) – ledde till en biljakt och slutligen de så kallade Malexander­morden, där två poliser mördades med sina egna tjänstevap­en.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Elisabeth Åsbrinks bok Smärtpunkt­en handlar om ett av de mest omdebatter­ade teaterproj­ekten i Sverige och om de brutala morden på två polismän i Malexander 1999.
FOTO: CATA PORTIN ■ Elisabeth Åsbrinks bok Smärtpunkt­en handlar om ett av de mest omdebatter­ade teaterproj­ekten i Sverige och om de brutala morden på två polismän i Malexander 1999.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland