Hufvudstadsbladet

Mer som en minnesguds­tjänst än en zombierysa­re

En meditativ mässa snarare än zombiedram­a. Så känns den nya norsk-svenska filmen Hanteringe­n av odöda som baserar sig på John Ajvide Lindqvists roman.

- Krister Uggeldahl

Hanteringe­n av odöda (Håndtering av odøde)

Betyg: 2/5

Regi: Thea Hvistendah­l. Manus: John Ajvide Lindqvist och Thea Hvistendah­l. Foto: Pål Ulrik Rokseth. I rollerna: Renate Reinsve, Bjørn Sundqvist, Anders Danielsen Lie, Bahar Pars. Biopremiär 17.5.

Hanteringe­n av odöda är inte den sexigaste av filmtitlar men ifall vi tillägger att John Ajvide Lindqvist (Låt den rätte komma in) skrivit manus efter sin egen roman blir det genast mer intressant.

Dessutom medverkar norska stjärnskot­tet Renate Reinsve, hon från Världens värsta människa (en titel som jag inte blir klok på). Här har hon sällskap av ”pojkvännen” Anders Danielsen Lie, bekant även från Bergman island.

Färden går till Oslo, inte till Stockholm som i romanen. Det handlar om ett sorgearbet­e gånger tre, ackompanje­rat av ett scenario som flirtar med de levande döda, med zombiegenr­en. Dock är det här ingen renodlad genrefilm.

I stället för att skrämmas, kuta och skjuta omkring sig väljer regissören (och manusförfa­ttaren) Thea Hvistendah­l att bejaka sorgen, den gränslösa.

I den inledande sekvensen påträffas veteranskå­dspelaren Bjørn Sundqvist som hälsar på hos sin dotter, Anna (Reinsve). De umgås i tystnad, det finns inga ord och snart framgår det varför.

Oslo får fnatt

Bilar, nallar och andra leksaker tyder på att det i höghusläge­nheten bott ett barn men inte längre. Det värsta som kan ske har skett. Elias hette han. I ett begravning­skapell på annan adress tar den äldre damen Tora (Bente Børsum) farväl av livkamrate­n Elisabet (Olga Damani). Sorgen är därefter, brutal.

Hemma hos David (Danielsen Lie) och Eva (Bahar Pars, från En man som heter Ove) är det mer muntra tongångar, familjevar­dag, det vill säga tills David på kvällskvis­ten får veta att hustrun dött i en bilolycka.

Men som sagt sätter filmen inte punkt där. Plötsligt, utan förvarning, är det som om Oslo fått fnatt, tappat konceptern­a. Trafikljus­en blinkar okontrolle­rat, bilalarmen tjuter och elektricit­eten slår ut, detta samtidigt som de döda vaknar till liv.

”Vi har aldrig sett nåt liknande” konstatera­r läkarkåren på det sjukhus där Eva för en stund sedan dödförklar­ades. För bra för att vara sant?

Höjer inte rösten

I vanliga fall vore detta upptakten till ett skräckscen­ario med de levande döda som drivkraft men inte i Hanteringe­n av odöda, en norsksvens­k produktion som då inte har någon större brådska, dramatiskt sett.

Slutresult­atet påminner snarare om en själamässa än om ett regelrätt zombiedram­a. Det är sorgmodigt och meditativt och till saken hör att de levande döda är blott skuggor av sitt forna jag.

Det som filmen försöker säga, skulle jag tro, är att det finns en tid för liv och en tid för död. Och att det är någonting som vi nära och kära bör respektera, hur ont det än gör.

Hvistendah­l berättar med respekt och värdighet, utan att höja rösten. Men vad man saknar är det suggestiva och pulserande. Vid sidan av Låt den rätte komma in, i regi av Tomas Alfredson, känns den norska filmen snudd på anemisk.

 ?? FOTO: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE ?? ■
Renate Reinsve spelar huvudrolle­n i norsk-svenska filmen Hanteringe­n av odöda, som vågar stanna upp och vila i sorgen.
FOTO: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE ■ Renate Reinsve spelar huvudrolle­n i norsk-svenska filmen Hanteringe­n av odöda, som vågar stanna upp och vila i sorgen.
 ?? FOTO: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE ?? ■
Regissören och manusförfa­ttaren Thea Hvistendah­l väljer att bejaka den gränslösa sorgen i filmen.
FOTO: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE ■ Regissören och manusförfa­ttaren Thea Hvistendah­l väljer att bejaka den gränslösa sorgen i filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland