Hufvudstadsbladet

Gastkraman­de om skolmobbni­ng – och fjolårets bästa film

Yle sänder en belgisk film om skolmobbni­ng som känns så äkta att man tappar andan. Viaplay visar fjolårets bästa film.

- Krister Uggeldahl

The holdovers

Betyg: 5/5

The holdovers i regi av Alexander Payne var förra årets bästa film, en dramakomed­i med handlingen förlagd till tidigt 70-tal, internatsk­olmiljö. Det drar ihop sig till jullov och eleverna från Barton Academy åker hem till de sina.

Den enda som stannar kvar är rikemanspi­lten Tully (Dominic Sessa), en lätt problemati­sk yngling som inte platsar i sin mammas nya liv. Det är Paul Giamattis lektor, en uppblåst och föga populär figur, som får i uppgift att hålla reda på killen. I faggorna finns också köksan Mary (Oscarsvinn­aren Da’Vine Joy Rudolph) som förlorat sin son i Vietnam.

Man får leta efter ett sorgligare sällskap men något av en islossning kan ändå skönjas, detta när den osannolika trion sätter kurs på Boston över ett veckoslut. Vad synd då att Giamatti och hans adept får problem med skolans ledning och hotas av kicken.

Alexander Payne (Sideways, The descendant­s) är en främmande fågel i dagens filmklimat, en filmskapar­e med det karaktärsd­rivna för ögonen. Slutresult­atet är därefter; smärtsamt och seriöst men också varmt och vänligt. Och till skillnad från de flesta av sina bluesbröde­r vet Payne att bjuda in också humorn. Bitterljuv­t var ordet. Viaplay med flera.

La la land

Betyg: 5/5

Det är med filmmusika­len lite som med västern; trots att dess storhetsti­d ligger långt tillbaka i tiden finns det förmildran­de omständigh­eter, undantag som bekräftar regeln. La la land av av Damien Chazelle är ett av dessa, en skamlöst romantisk historia som levererar på samtliga plan.

Som så många andra musikaler har också La la land (USA 2016) ett gott öga till showbizmil­jöer. Mia

(Emma Stone) är den aspirerand­e aktrisen som i väntan på det stora genombrott­et jobbar i ett kafé. Sebastian (Ryan Gosling), pianisten, lirar evergreens i hotellbare­r men drömmer om ett eget jazzhak.

”Boy meets girl”, förstås, men det är bara en tidsfråga innan karriären tar fart och kärleken åker på stryk. Där Sebastian turnerar med popstjärna­n Keith (John Legend) landar Mia en filmroll i Frankrike.

Chazelle lånar friskt ur de klassiska musikalern­a men utan att ge avkall på berättargl­ädjen. Det Oscarsvinn­ande fotot av Linus Sandgren gör underverk med Los Angeles och sticker ut gör också musiken med City of stars-örhänget i spetsen. Även Stone och regin premierade­s, i kungskateg­orin var det Moonlight som drog det längsta strået. MTV Sub måndag 27.5 kl. 21.00–23.35

Playground (Un monde)

Betyg: 4/5

Belgiska Playground (2021) är blott 70 minuter lång men så intensiv och autentisk att man som tittare kippar efter andan. Till saken hör att filmen kretsar kring skolmobbin­g, ett otyg utan like.

Det är första skoldagen och sjuåriga Nora (Maya Vanderbequ­e) är otröstlig, tårarna rinner. Storebror Abel (Günter Duret) gör sitt bästa för att lugna ner henne men att pola på rasterna kommer inte på fråga, då får man lätt med de stora gossarna att göra.

Och det är exakt vad som händer i filmen. Där Nora så småningom finner sig till rätta och får nya kompisar råkar Abel illa ut. Han är den nya hackkyckli­ngen som får utstå det mesta och inte blir det bättre av att Nora försöker gå emellan.

Här gömmer sig också ett moraliskt dilemma. Trots att storebror ber lillasyste­r att hålla tyst berättar Nora för pappan och vid det laget blir allting sjufalt värre.

Slutresult­atet är närmast gastkraman­de. Regissören Laura Wandel släpper aldrig barnen med blicken och mobbningen­s logik framgår med all tydlighet. Den som i dag får på ögat gör sig snart skyldig till samma sak, brutalt. Yle Teema & Fem fredag 31.5 kl. 22.15–23.25

Confess, Fletch

Betyg: 3/5

Säg ”Fletch” och tankarna går till

Chevy Chases 80-talsfilur, en undersökan­de journalist med rätt att ställa till det för sig och för andra. Det blev två filmer av vilka den första, Fletch (1985), är riktigt rolig.

I Confess, Fletch (USA 2023) är det Jon Hamm som kliver in i rollen. Han är den före detta frilansjou­rnalisten (snacka om självmords­uppdrag) som nu klämmer åt konsttjuva­r. Det för honom till Rom där han kolliderar med en rikemansdo­tter Angela (Lorenza Izzo) vars far blivit av med en

Picasso.

Spåren leder i riktning mot en konsthandl­are i Boston (Kyle MacLachlan) och förstås råkar Fletch illa ut. En mördad kvinna påträffas i hans lägenhet och då är det lätt att gissa vem som får skulden.

Handlingen är lite rörig men anslaget är lätt och ledigt, noll pretentiös­t. Fletch drar sin vana trogen alla vid näsan och speciellt utsatt är Bostonpoli­sen stackars jävlar. Sade vi att Jon Hamm (Mad men, Baby driver) också har en komisk ådra. Det är nästan så man ser fram emot en uppföljare. Netflix

 ?? FOTO: INDIE SALES COMPANY SAS / YLE FOTO: ROBERT CLARK/MIRAMAX ?? ■
Jon Hamm gör rollen som den ikoniska grävande journalist­en Fletch i uppföljare­n Confess, Fletch från 2023.
FOTO: INDIE SALES COMPANY SAS / YLE FOTO: ROBERT CLARK/MIRAMAX ■ Jon Hamm gör rollen som den ikoniska grävande journalist­en Fletch i uppföljare­n Confess, Fletch från 2023.
 ?? FOTO: MTV ?? ■
Sjuåriga Nora (Maya Vanderbequ­e) är otröstlig under den första skoldagen i den belgiska filmen Playground som handlar om mobbning.
FOTO: MTV ■ Sjuåriga Nora (Maya Vanderbequ­e) är otröstlig under den första skoldagen i den belgiska filmen Playground som handlar om mobbning.
 ?? FOTO: SEACIA PAVAO/FOCUS FEATURES ?? ■
Ryan Gosling och Emma Stone tog Hollywood med storm med musikalen La la land.
FOTO: SEACIA PAVAO/FOCUS FEATURES ■ Ryan Gosling och Emma Stone tog Hollywood med storm med musikalen La la land.
 ?? ?? ■
Paul Giamatti spelar den sura lektorn Paul Hunham i julkomedin The holdovers.
■ Paul Giamatti spelar den sura lektorn Paul Hunham i julkomedin The holdovers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland