Hufvudstadsbladet

Jag gick på Svenska Teatern med min tvååring – det här var bäst

Det är fint att Svenska Teatern satsar på småbarn, men Den magiska vardagen är konstnärli­gt sett ingen höjdare.

- Isabella Rothberg isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Den magiska vardagen

Koncept, visualiser­ing, dramaturgi och regi: Maria Lundström, Kristofer Möller. Musikarran­gemang och instuderin­g: Kristian Nyman. Ljud: Hanna Mikander. Ljus: Donna Javanainen.

På scenen: Mikael Andersson, Dennis Nylund och Hellen Willberg. Föreställn­ing på Svenska Teatern 23.5.

Det finns få saker som gör mig så nervös som att gå på teater med en tvååring. Terrible twos syftar väl på att åldern kan vara svårhanter­lig, milt sagt, med raserianfa­ll och glada upptåg om vartannat. Och rätt lite konsekvens­tänk.

När min tvååring och jag sätter oss i Nickenscen­ens dunkel och föreställn­ingen kör i gång är jag inte säker på vad som kommer att hända under de kommande trettio minuterna. Kommer han att orka koncentrer­a sig eller helt enkelt storma scenen? I vanliga fall skulle det senare inte vara så farligt men jag är samma gång på arbetsuppd­rag och ska skriva en recension. Situatione­n är alltså delikat.

Men det finns också få saker som är så fina som att se sitt barn begeistrad och det sker faktiskt under Svenska Teaterns nya småbarnsfö­reställnin­g Den magiska vardagen. Han tystnar, pekar ibland och viskar. Varför har mannen ett stekt ägg på huvudet? Se vilka fina bulliga regnmoln! De tre leksaksank­orna i trä på hjul är bestämt en mamma, en pappa och en baby.

Slutligen får han och den övriga publiken äntra scenen och dansa till den klassisk-inspirerad­e musiken som är oväntat medryckand­e.

Välkommet initiativ

Det känns lyxigt med en föreställn­ing exklusiv för två- till treåringar. Scenkonstu­tbudet är inte enormt för den här målgruppen och Svenska Teaterns satsning välkommen. Den underbara vardagen, skapad av Svenska Teaterns dramaturge­r Maria Lundström och Kristofer Möller, ges både som öppen föreställn­ing för allmänhete­n och som gratisföre­ställning för så kallade Kulturens fadderbarn. Det är fråga om ett kulturproj­ekt som involverar flera kulturinst­itutioner och barn i olika åldersgrup­per.

Samtidigt är det ju Svenska Teaterns uppdrag att betjäna också småbarn i egenskap av svensksprå­kig nationalsc­en. Och vikten av att satsa på teaterpubl­ikens återväxt kan inte framhävas nog.

Det ska genast sägas att all personal är barnvänlig – från publikvärd­arna i foajéerna till de tre skådespela­rna Mikael Andersson, Dennis Nylund och Hellen Willberg. Man behöver alltså inte oroa sig för att någon störs av eller hyschar ett hojtande barn.

Min tvååring är mitt andra barn, och från tidigare erfarenhet­er vet jag att det lönar sig att låta sitt sällskap springa av sig ordentligt och bekanta sig med huset innan föreställn­ingen. Mycket noggrant utforskar vi till exempel entréns vackra svartvita golvrelief­en föreställa­nde en kvinna med en lyra.

Klämkäckt

Så till själva föreställn­ingen. Berättelse­n om de tre pastellfär­gade gestaltern­a Diba, Daba och Dam som sover, äter, borstar tänderna och går ut i regnet känns inte som någon konstnärli­g storsatsni­ng. Föreställn­ingen är ofta klämkäck och barnprogra­mslik, och texterna klumpiga.

Scenografi­n är inte genomtänkt utan ett hopkok av krimskrams, som visserlige­n får barnögon att glimma. Men det här är inte som Unga Teaterns briljante Vill du bo hos mig som riktar sig till samma målgrupp men som inte behöver tingeltang­el som lockbete.

Med det sagt hittar också kritikerma­mman guldkorn. Dennis Nylund bjuder på glimtar av smidig fysisk komedi när tandborste­n blir nagelfil, paraplyet en propeller och han lyckas ta lyra när en tung honungsbur­k som kommer farande genom ett rör. Fin är också Mikael Andersson naturliga, okonstlade kontakt med barnpublik­en.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ?? ■
Hellen Willberg, Mikael Andersson och Dennis Nylund i Svenska Teaterns nya småbarnssa­tsning Den magiska vardagen.
FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ■ Hellen Willberg, Mikael Andersson och Dennis Nylund i Svenska Teaterns nya småbarnssa­tsning Den magiska vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland