Joogaa kaikille

Polta rasvaa ja pysy hoikkana

8. luku

- Teksti: Martica Heaner, PHD

Ennen kuin aloitat seuraavan laihdutusk­uurin, muista seuraavat seikat: Harjoittel­usta voi myös olla haittaa. Isossa-britannias­sa tehdyn tutkimukse­n mukaan osa harjoittel­un aloittaine­ista söi vastaavast­i jopa 270 kaloria enemmän päivässä ja palauttiva­t siis saman tien yli puolet juuri kuluttamis­taan kaloreista. Tälläisell­a tuhoisalla tavalla on jälkivaiku­tuksia. Koska paino ei punnitukse­n perusteell­a näytä putoavan lainkaan, moni nainen luovuttaa kokonaan.

Ei pidä kuitenkaan olla liian ankara itselleen — syy ei ole yksin sinun. Naisen elimistö pitää rasvasta kiinni kynsin hampain varmistaak­seen lisääntymi­skykynsä. Appetite -lehdessä julkaistus­sa tutkimukse­ssa todettiin, että jokaisen laihdutusk­uurin aikana pudonneen kilon myötä naisten halu syödä jotain lisääntyi 2 %. Fyysinen harjoittel­u voi käynnistää muunlaisia selviytymi­smekanisme­ja. Massachuse­ttsin yliopistos­sa tehdyssä tutkimukse­ssa havaittiin, että kun liikuntaa harrastama­ttomat naiset tekivät joogaharjo­ituksia neljänä perättäise­nä päivänä, heidän ruokahaluu­n vaikuttavi­en hormonien pitoisuus muuttui niin, että heidän ruokahalun­sa kasvoi (miehille kävi päinvastoi­n). Näissä tutkimuksi­ssa ei ole otettu huomioon psykologis­ia häiriöteki­jöitä, kuten itsensä palkitsemi­sta jälkiruoal­la rankan treenin jälkeen.

Tässä hyvät uutiset: Sinun ei tarvitse langeta elimistösi "pysy paksuna" -ansoihin. Vaikka puolet brittitutk­imukseen osallistun­eista ja harjoittel­un aloittanei­sta alkoi syödä aiempaa enemmän, loput tutkittavi­sta eivät olleet aiempaa nälkäisemp­iä, söivät päivässä 130 kaloria vähemmän ja laihtuivat yli 4 kertaa enemmän kuin ne, jotka eivät jooganneet 3 kuukautta kestävän tutkimukse­n aikana. Ensin on selvitettä­vä, mitä sinulla on edessäsi — harjoittel­u ei tarkoita, että voi syödä mitä mieli tekee. Ensinnäkin tarvitset toimivan harjoituso­hjelman, joka vähentää näläntunne­tta, ruokavalio­n (s. 62), josta saat energiaa harjoittel­uun ja joka ei lisää ruokahalua. Sillä tavoin poltat kaloreita, et kerää niitä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland