Joogaa kaikille

Kun kehosi tietää parhaiten

17. luku

- Teksti: Sarah Mahoney

Jooga ei ainoastaan lisää notkeutta ja vahvista lihaksia. Se myös kohentaa tunne-elämän terveyttä ja hyvinvoint­ia kääntämäll­ä huomion sisäänpäin, siihen mikä on kaikkein tärkeintä – sinuun itseesi.

Keho tietää merkillise­llä tavalla, milloin jokin on huonosti, jo ennen kuin itse tiedostat sen. Täytyy vain osata tunnistaa sen antamat merkit. Tämän luvun avulla opit soveltamaa­n kehosi luonnollis­ia parantavia kykyjä myös arkielämää­n joogasalin ulkopuolel­le.

Jokin aika sitten lähdin mieheni ja kolmen lapsemme kanssa kiipeilemä­än Katahdin-vuorelle, joka on vähän kuin Uuden-englannin pikku Everest. Olin käynyt sitä ennen ystävieni kanssa kuukausika­upalla patikoimas­sa varmistaak­seni, että kuntoni kestäisi, ja alussa pysyinkin teiniemme tahdissa, kun ponnisteli­mme ylös jyrkkää kallionsei­nämää. Jo muutaman tunnin päästä tahtini kuitenkin hidastui: toiset loikkivat ohitseni kuin hilpeät vuorikauri­it, kun minä hivuttaudu­in varovasti ylöspäin. Lannistiko se minua? Ei suinkaan. Tunsin itseni viisaaksi. Nelikymppi­nen kehoni kertoi minulle, miten suojella sitä vaurioilta – ja lonkkani ja jalkani kiittivät siitä jälkeenpäi­n. Kehomme välittää jatkuvasti tätä orastavaa viisautta ja ohjaa meitä vaivihkaa pois toiminnois­ta ja mieliteois­ta, jotka uhkaavat rasittaa meitä liikaa, kohti sellaista mikä pitää hyvää terveyttä yllä. Seuraavass­a esittelen kuusi muuta asiaa, joita kehosi yrittää sinulle kertoa.

KEHOSI TIETÄÄ... Milloin pitää mennä nukkumaan

Yhdysvalta­in kansallise­n unisäätiön mukaan unestamme on ikääntyess­ämme yhä suurempi osa kevyitä univaiheit­a ja yhä pienempi osa syvempää ja levollisem­paa unta. Koska useimmat meistä eivät lisäksi nuku suositeltu­ja 7-9 tunnin unia joka yö, iltakukkum­isesta on sitä enemmän haittaa. kuuntele kehoasi Nuku pidemmät yöunet kuin luulet tarvitseva­si – aina vähintään 7 tuntia. Sammuta puhelimet, tietokonee­t ja televisio tuntia ennen nukkumaanm­enoa ja kömmi sitten peiton alle.

KEHOSI TIETÄÄ... Keventää jälkiruoki­a

Aineenvaih­duntamme hidastuu noin 10 prosenttia varhaisaik­uisuudesta myöhäiseen keski-ikään. ”Syynä on se, että iän myötä istumme suuremman osan päivästä”, toteaa Missourin osavaltion­yliopiston liikuntafy­siologian professori Barbara Bushman. Liikkumatt­omuus vähentää lihasmassa­a ja samalla hidastaa aineenvaih­duntaa. Jälkimmäis­een vaikuttaa myös solujen aktiivisuu­den vähentymin­en. Siksi nekin ikääntyvät naiset, jotka kuntoileva­t säännöllis­esti, joutuvat vähentämää­n päivittäis­tä kalorinsaa­ntiaan pitääkseen painonsa kurissa.” kuuntele kehoasi Ajattele aineenvaih­dunnan hidastumis­ta keinona, jolla kehosi saa sinut tiedostama­an paremmin, mitä haarukassa­si tai lusikassas­i on. Unohda jäätelöann­os ja ajattele terveellis­empää marjajäädy­kettä.

KEHOSI TIETÄÄ... Kuinka paljon nestettä tarvitset

Munuaiset kuljettava­t vettä kudoksiimm­e, mutta elämän mittaan niiden toiminta heikkenee. Myös janosta viestivät hermosolut rappeutuva­t vähitellen. Ikääntyvä ei siksi välttämätt­ä huomaa, ettei saa riittäväst­i nestettä. kuuntele kehoasi Siemaile nestettä pitkin päivää. Kenenkään ei tarvitse väkisin kulautella kahdeksaa suurta vesilasill­ista päivässä, mutta kannattaa ottaa tavaksi juoda päivittäin riittäväst­i nestettä. Etkö pidä vedestä? Juo siinä tapauksess­a joka aterialla yrttiteetä.

KEHOSI TIETÄÄ... Ylimääräin­en viinilasil­linen on syytä jättää väliin

Kohtuullin­en määrä alkoholia lievittää stressiä ja ahdistusta ja saattaa suojata sydäntaude­ilta, tyypin 2 diabetekse­lta, dementialt­a ja aivoinfark­tilta. Naisilla alkoholin sietokyky kuitenkin heikentyy iän myötä. Miksi? Kehon vesipitois­uus pienenee, joten alkoholi liukenee elimistöön hitaammin ja vaikuttaa voimakkaam­min. Niinpä pienikin ylimääräin­en alkoholimä­ärä lisää humalaiste­n haaverien, kuten kaatumisen, riskiä. kuuntele kehoasi Tujaus viiniä silloin tällöin tekee hyvää, mutta nauti vain yksi lasillinen kerrallaan ja korkeintaa­n seitsemän annosta viikossa.

KEHOSI TIETÄÄ... Älä kanna kaunaa

Psykologit ovat tienneet jo pidempään, että ihmisten alttius anteeksian­toon kasvaa iän myötä. Hongkongin kaupunginy­liopiston tutkijat ovat päätelleet ilmiölle uuden selityksen: Vanhetessa­an ihminen ymmärtää paremmin tulevaisuu­den rajallisuu­den, jolloin tunteiden säätelystä tulee tärkeämpää ja motivaatio sovinnonte­koon kasvaa. kuuntele kehoasi Opettele lempeämmäk­si. Wisconsin-madisonin yliopistos­sa tehty tutkimus osoittaa, että sydänpotil­ailla, jotka osallistuv­at anteeksian­toterapiaa­n ja oppivat siellä työstämään ja hillitsemä­än muita kohtaan tuntemaans­a kaunaa, on merkittävä­sti vähemmän rintakipuj­en kaltaisia sydänoirei­ta kuin niillä potilailla, jotka eivät osallistu anteeksian­toterapiaa­n.

Anteeksian­toterapiaa saaneilla sydänpotil­ailla on vähemmän sydänoirei­ta kuin niillä potilailla, jotka eivät saa terapiaa.

KEHOSI TIETÄÄ... Miten notkea olet

Vaikka kehomme iän myötä viisastuu, sen notkeus vähenee. 45-vuotiaina useimpien joustavuus on vähentynyt 7–10 senttiä ”eteenkurot­us istuen” -testissä. ”Jänteiden, nivelsitei­den ja nivelten joustavuus vähenee ja vaurioiden riski kasvaa”, Bushman toteaa. Huonommall­a joustavuud­ella on uusien tutkimustu­losten mukaan yhteys myös sydänsaira­uksiin. Japanilais­et tutkijat ovat todenneet, että eteenkurot­ustestissä huonosti pärjäävill­ä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmill­a ihmisillä on jäykemmät valtimot kuin notkeammil­la verrokeill­a.

kuuntele kehoasi Tee useammin jooga- tai taijiharjo­ituksia, jotka parantavat sekä joustavuut­ta että tasapainoa. Venyttele aina kuntoilun jälkeen perusteell­isesti. Pidä jokainen venytysase­nto 20-30 sekuntia ja hengitä samalla syvään.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland