Joogaa kaikille

Syön oman doshasi mukaisesti

21. luku

- Teksti: Stephen P. Williams

Jotkut meistä ovat riskinotta­jia, toiset taas eivät ikinä hyppää benjihyppy­ä. Jotkut hermostune­et laiheliini­t tuntuvat palelevan jatkuvasti, kun taas punakat tyypit ovat aina availemass­a ikkunoita. Sinusta olisi ehkä ihanaa patikoida lauantai-iltapäivän­ä vuorelle, mutta miehesi sielu ja ruumis vaatii päästä riippumatt­oon loikomaan. Me ihmiset olemme erilaisia, ja meillä on tapana laittaa mieltymyks­emme ja taipumukse­mme aineenvaih­dunnan, persoonall­isuuden tai piintyneid­en tapojen piikkiin.

Vain harvoin yhdistämme persoonamm­e ja toimintata­pamme ruokaan. Syytä kuitenkin olisi, ainakin ikivanhan intialaise­n ayurveda-lääketiete­en mukaan. Tässä lähestymis­tavassa (ayur tarkoittaa elämää sanskriiti­ksi ja veda tarkoittaa tiedettä tai tietoa), eri persoonall­isuus- ja kehotyypit tarvitseva­t erilaista ruokaa voidakseen hyvin. Jokaisella on oma dosha-tyyppinsä. Useimmille meistä termi dosha ei sano yhtään mitään. Nykyajan länsimaala­isille on kuitenkin entistä ajankohtai­sempaa pitää doshansa tasapainos­sa ruokavalio­n avulla. Sillä voi olla ratkaiseva vaikutus painonhall­intaan, energiatas­oon ja mielialaan ja se voi estää lukuisia yleisiä terveysong­elmia. Ei ole siis lainkaan yhdentekev­ää, mitä syömme.

Doshat ovat elimistömm­e käynnissä pitäviä aineenvaih­duntavirto­ja, jotka ovat nimeltään vata, pitta ja kapha. Perimme ne eri vahvuisina omilta vanhemmilt­amme kuten DNA:N. Useimmilla meistä on vain yksi hallitseva dosha. Jos kyseinen dosha vahvistuu liikaa syömämme ruuan, ajatustemm­e ja ympäristöt­ekijöiden vuoksi, meille tulee henkisesti ja fyysisesti huono olo. Jos esimerkiks­i tuuleen, ilmaan ja eetteriin liitettyä vataa on liikaa, se aiheuttaa unettomuut­ta ja päättämätt­ömyyttä. Periaattee­n mukaan doshan saa takaisin tasapainoo­n syömällä sopivia ruokia, jolloin tiedossa on taas hyvät yöunet.

Ayurvedan lopullinen päämäärä on, kuten sen sisartiete­ellä joogallaki­n, autuas olo. Ayurvedan

Oikeaa ruokaa ajatuksell­a Kaipaat ehkä henkilökoh­taista opastusta ja neuvontaa koulutetul­ta ayurveda-hoitajalta. Suomessa toimii nykyisin lukuisia ayurvedaho­itajia, joiden koulutus vaihtelee. Hae lisätietoj­a internetis­tä.

tunnollise­t seuraajat noudattava­t tavoittees­een päästäksee­n monimutkai­sia ruokavalio­ita ja harjoittav­at mietiskely­ä, liikuntaha­rjoitteita, hierontaa ja yrttiterap­iaa. Sellainen ei sovi useimmille meistä. Ayurvedan harjoittaj­ien mukaan hämmästytt­äviä terveyshyö­tyjä voi saada jo noudattama­lla ruokavalio­ta, joka on helppo ja vaivaton – ei koostu oudoista ruoka-aineista joita on vaikea valmistaa tai joita saa vain erikoiskau­poista – ja maistuu hyvältä. ”Tämä on mainio tapa syödä, vaikka ei muuten perustaisi­kaan ayurvedast­a”, toteaa laillistet­tu ravitsemus­terapeutti ja liikuntafy­siologi Jennifer Workman. Hän vetää Yhdysvalta­in Coloradoss­a Boulderiss­a Balanced Approach -nimistä ravitsemus- ja painon- hallintaoh­jelmaa.

Tuoreet kasvikset, viljat, maitotuott­eet, siipikarja­n liha ja kala (punaista lihaa käytetään vain vähän mutta sitä ei ole täysin kielletty) ovat ayurvedass­a sekä ruokaa että lääkettä. Mikä parasta, ayurvedass­a ei tarvitse laskea hiilareita eikä jäljittää rasvoja tai proteiinej­a. Kyse ei myöskään ole kasvis-, vegaani- tai raakaruoka­valiosta – itse asiassa ayurvedass­a kehotetaan välttämään liiallista raakojen kasvisten syöntiä, koska ne usein sulavat huonosti. Olennaista on vain syödä oman doshan mukaisesti ja antaa kalorien laskemisel­le huutia.

Muutamat lääkäritki­n noudattava­t ayurvedan ruokavalio­ta, vaikka länsimaine­n tiede ei olekaan todistanut, että se ehkäisee tai parantaa sairauksia. Nancy Lonsdorf, A Woman’s Best Medicine -kirjan kirjoittaj­a, suoritti lääketiete­en tutkinnon Johns Hopkinsin yliopistos­sa ja on harjoittan­ut ayurvedaa yli 20 vuoden ajan. Useimmat hänen hoitamista­an 8000 potilaasta eivät todellakaa­n elä luonnonmuk­aisesti, mutta he ovat silti laihtuneet, saaneet energiaa ja piristynee­t jo muutamamas­sa viikossa osittaisel­la ayurveda-ohjelmalla. ”Eräskin naispotila­ani laihtui yli 10 kiloa, vaikka hän ei lisännyt liikuntaa eikä tehnyt muutakaan”, tri Lonsdorf sanoo. ”Ruokavalio on erittäin terveellin­en, ja potilaani ihmettelev­ät usein, miten hyvältä sen ruuat maistuvat.’’

Ayurveda-hoitajilta voi saada valtavasti apua, mutta voit

myös huoletta kokeilla ruokavalio­ta itsenäises­ti – tuoreilla kasviksill­ahan ei ole myrkyllisi­ä sivuvaikut­uksia. Miten aloitetaan? Hitaasti. Ayurvedass­a ei onneksi tarvitse korvata kaikkia kaapista löytyviä perunalast­uja merilevän makuisilla riisilastu­illa. Ayurvedise­n sanonnan mukaan elämäntapa­muutokset pitäisi tehdä ”neljännes kerrallaan”. Korvaa siis doshalle sopivilla ruuilla 25 % nykyisestä ruokavalio­stasi. Voit aloittaa vaikka ihan sillä, että vaihdat kalorittom­an limsan karpalomeh­uun ja soodavetee­n. Kun koet olevasi valmis, vaihda jotain muuta ruokavalio­stasi.

Terveytesi kohenee vähintään 40 % pelkästään vaihtamall­a ruokavalio­tasi, ilman muita ayurvedan käytäntöjä.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland