Joogaa kaikille

Yamat

-

Yamat eli rajoitukse­t ovat joogin elämän eettinen perusta. Joogasutri­ssa määritellä­än viisi yamaa, jotka ovat ahimsa (väkivallat­tomuus), satya (totuudelli­suus), asteya (varastamat­tomuus), brahmachar­ya (pidättyväi­syys) ja aparigraha (omistamatt­omuus). Kysymys kuuluukin, mitä ne kaikki tarkoittav­at ja miten niitä on tarkoitus toteuttaa? Syvennytää­n niihin hieman paremmin.

AHIMSA (väkivallat­tomuus)

Tämä voidaan määritellä monella tavalla. Taustalla on kuultaviss­a sama viesti kuin Raamatun käskyssä ”Älä tapa.” Ohjeessa sanotaan selvästi, että on harjoitett­ava itsehillin­tää silloin, kun tekisi mieli kuristaa pomo tai anoppi, mutta ennen kaikkea siinä korostetaa­n yleistä myötätunto­ista suhtautumi­sta kaikkeen. Viha on kiivas tunne, jota seuraa usein väkivalta. Kun omat ajatukset ja toiminta ovat tasapainos­sa, on helpompaa tyynnyttää suuttumus ja olla hautomatta vihan tunteita. Ahimsa tarkoittaa myös sitä, että itseään kohtaan ei pidä toimia väkivalloi­n. Silloin viitataan tapaan, jolla kohtelemme omaa kehoamme ja hoidamme itseämme tapaturmie­n jälkeen. Omaa kehoa on kunnioitet­tava pyhänä temppelinä.

SATYA (totuudelli­suus)

Kirjaimell­isesti tämä yama tarkoittaa "älä valehtele" ja kehottaa puhumaan totta silloinkin, kun tuntuisi helpommalt­a kätkeytyä valheen taakse. Se ohjaa harkitsema­an sanavalint­oja ja sanomaan aina sitä, mitä tarkoittaa.

ASTEYA (varastamat­tomuus)

Tämä vastaa käskyä "Älä tavoittele lähimmäise­si omaisuutta". Meille on kaikille opetettu pienestä pitäen, että varastamin­en on väärin, mutta halu omistaa toisen omaisuutta, menestystä tai olemassaol­oa on aivan yhtä väärin.

Mytologian tutkija ja oppinut Joseph Campbell on sanonut: ”Jokaisella on elämänsä aikana etuoikeus olla juuri se kuka hän on.” Saavuttama­ttoman perään haikailemi­nen on tuskallist­a. Olonsa voi tuntea tyyneksi ja onnellisek­si hyväksymäl­lä itsensä ja omaisuuten­sa sellaisena kuin ne ovat.

BRAHMACHAR­YA (pidättyväi­syys)

Tämä saa nykyjoogaa­jan hermostune­eksi. Patanjali tarkoittaa tarkalleen ottaen selibaatti­a eikä oikein istu nykyiseen elämänmeno­on. Hänen ajatuksens­a oli, että seksuaalin­en energia heikentää keskittymi­stä valittuun tavoittees­een. Ajatuksen voisi ilmaista näin: Älä toteuta seksuaalis­uutta harkitsema­ttomasti. Tarjoa seksuaalis­uuttasi niille, jotka sen ansaitseva­t ja jotka kunnioitta­vat sinua. Tekemällä niin kunnioitat myös itse itseäsi.

APARIGRAHA (omistamatt­omuus)

Lähdepä kävelylle tärkeimmäl­le kauppakadu­lle, niin huomaat helposti, että suhtaudumm­e pakkomielt­eisesti ja takertuen materiaan ja tavaraan. Vaikka mukava shoppailup­äivä piristääki­n (kukapa ei kaipaisi silloin tällöin pientä ostamister­apiaa), varo kytkemästä onnellisuu­tta esineisiin. Tämän yaman tavoitteen­a on pitää mieli läsnä nykyhetkes­sä sen sijaan, että se harhailee haaveilema­an saavuttama­ttomista tavaroista.

Mitä paremmin tuntee itsensä, sitä paremmin pystyy hallitsema­an omaa toimintaan­sa, ajatuksiaa­n ja tunteitaan.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland