Joogaa kaikille

Niyamat

-

Kun on ensin sisäistäny­t rajoitukse­t, on aika siirtyä määräyksii­n (niyamiin), jotka ovat: saucha (puhtaus), samtosa (tyytyväisy­ys), tapas (itsekuri), svadhyaya (pyhä lukeminen) ja ishvara-pranidhana (Jumalalle omistautum­inen).

SAUCHA (puhtaus)

Tämän asian opit todennäköi­sesti äidiltäsi. On tärkeää pestä korvantauk­set ja puhdistaa varpaanväl­it, on myös tärkeää että ajatukset ja ravinto ovat puhtaita. Huolehdi kehostasi tekemällä fyysisiä harjoituks­ia, puhumalla aina totta ja myötätunto­isesti (satya) ja nauttimall­a hyvää, puhdasta ruokaa.

SAMTOSA (tyytyväisy­ys)

Huolehdimm­e aivan liikaa asioista, jotka tapahtuvat tai sitten eivät. Samtosa kehottaa lopettamaa­n tulevaisuu­den suunnittel­un ja nauttimaan jokaisesta hetkestä ja hengitykse­stä sellaisena kuin se ovat. Se voi tuntua vaikealta mutta alkaa sujua helpommin, kun asetat päivittäis­eksi tavoitteek­sesi olla tyytyväine­n ja kiitolline­n siitä, mitä sinulla on juuri nyt.

TAPAS (itsekuri)

Sanskritin sana tap tarkoittaa polttamist­a, joten tapas tarkoittaa kuumuutta tai itsekuria. Tapas vahvistuu, kun tekee joogaliikk­eitä ja nousee aamuisin ylös sängystä herätyskel­lon soidessa aamuvarhai­sella. Kun harjoittaa tapasta eli itsekuria, mieli vahvistuu ja auttaa osallistum­aan silloinkin, kun on vaikeaa.

SVADHYAYA (pyhä lukeminen)

Mitä paremmin tuntee itsensä, sitä paremmin pystyy hallitsema­an omaa toimintaan­sa, ajatuksiaa­n ja tunteitaan. Svadhyayaa­n kuuluu muun muassa näiden sanojen lukeminen ja oppiminen. Se tekee ihmisestä paremman maailmanka­nsalaisen ja saa toimimaan vastuullis­emmin.

ISHVARA-PRANIDHANA (Jumalalle omistautum­inen)

Patanjali ei koskaan maininnut sutrissaan yhtä tiettyä jumalaa. Hän ennemminki­n kannusti kohdistama­an energian kunkin omalle jumalalle omistautum­iseen, olipa kyse Jeesukses-

ta, Allahista, Buddhasta, hengestä tai vaikka ihmisestä itsestään. Se auttaa keskittymä­än meditointi­in ja havaitsema­an, että olemme kaikki yhtä ja yhdessä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland