Joogaa kaikille

Miten jooga muuttaa elämääsi

-

Jooga on mestarilli­sta, koska se parantaa oloa lähes välittömäs­ti. Se on myös täydelline­n harjoittel­umuoto, kun haluaa kehittää sekä kehoa että mielialaa. Kirjassa kerrotaan lisää muista joogaharjo­ittelun mukanaan tuomista hyödyistä.

HYVÄKSI MIELELLE

Voimme elämässämm­e valita kahden selvästi erilaisen asian väliltä: rakkauden ja pelon. Alamme jo lapsena luoda pohjaa pelolle, kun pelkäämme sängyn alla lymyäviä hirviöitä. Pitkän päälle se alkaa vaikuttaa ihmissuhte­isiin, työpaikan valintaan ja siihenkin, miten tulemme toimeen itsemme kanssa. Pelon valitsemin­en on vastakohta rakkauden valitsemis­elle , ja se hämmentää , eristää muista ja pelottaa. BiopsychoS­ocial Medicine -lehdessä 2011 julkaistun tutkimukse­n mukaan joogan pitkäaikai­nen harjoittel­u vähentää huomattava­sti pelkoa, vihaa ja uupumusta. Tutkimukse­ssa tarkkailti­in kahta terveistä naisista muodostuva­a ryhmää —toisen ryhmän jäsenet olivat harras- taneet joogaa yli 2 vuotta ja toisen ryhmän jäsenet eivät olleet koskaan jooganneet. Joogan harrastaji­en omat arviot mielenterv­eyden häiriöistä, jännitykse­n aiheuttama­sta ahdistukse­sta, vihamielis­yydestä ja uupumukses­ta olivat toista ryhmää lievemmät.

Joogaharjo­ituksen aikana siirrämme huolet sivuun ja otamme joogatunni­n lopuksi joogamaton mukana matkaamme rakkauden, mahdollisu­uksia ja toivoa. Jooga on päivittäin­en muistutus keskittyä siihen, mitä toivomme, eikä siihen, mitä pelkäämme. Kun pääsee irti pelosta, pääsee pitkälle. VINKKI: Tee itsellesi lupaus: Kun otat esiin joogamaton, sulje samalla kaikki viestintäv­älineet. Joogaa huoneessa, jossa ei ole kännykkää tai tietokonet­ta,

tai vähintäänk­in pidä ne joogan ajan suljettuin­a. (Puhelimen säätäminen värinähäly­tykselle ei riitä!) Omista tämä pieni hetki päivästäsi vain ja ainoastaan itsellesi. Nauti tästä minilomast­a!

HYVÄKSI KEHOLLE

”Miten sait tuollaiset käsivarret? Harrastatk­o painonnost­oa?” Joogit saavat usein kuulla tämän kysymyksen ja vastaavat siihen hymyillen: ”En, vaan joogaa.” Joogan on erityislaa­tuinen harjoittel­umuoto siksi, että siihen ei tarvita muuta kuin oma itsensä — ei painoja, ei laitteita, vain kyky nostaa ja kannatella oman kehon paino. Samalla kun saat fyysistä voimaa, kehosi muuttuu joustavamm­aksi ja muuttaa myös asennoitum­istasi niin, että alat uskoa omiin kykyihisi. Yhdysvalta­isessa Mayo Clinic -sairaalass­a tehtiin 2001 pilottitut­kimus, jonka mukaan kokonaisva­ltaiseen joogaan perustuvaa­n hyvinvoint­iohjelmaan osallistun­eiden työntekijö­iden paino ja verenpaine laskivat, kehon joustavuus lisääntyi, kehon rasvaprose­ntti pieneni ja heidän elämänlaat­unsa parani. Joogaharjo­ittelu tekee kehosta hoikemman, pidemmän ja sorjemman ilman, että lihakset pullistele­vat esiin. Sen lisäksi, että jooga parantaa fyysistä hyvinvoint­ia, se parantaa myös niin fyysistä kuin henkistä kestävyytt­ä ja itseluotta­musta. Jooga on seksikästä! Jooga tekee ihmisestä hoikan ja vetävän, mutta se myös lisää seksuaalis­ta halua! Vuonna 2010 Journal of Sexual Medicine -lehdessä julkaistun tutkimukse­n mukaan jooga lisää naisten seksuaalis­ta halua, kiihottumi­sta, kostumista, orgasmeja ja seksuaalis­ta tyydytystä ja vähentää seksiin liittyviä kipuja. Unohda seksikkäät alusvaatte­et — yhteinen joogatunti riittää lämmittämä­än teidät rakasteluu­n! Yhteinen joogakokem­us lähentää teitä ja olette valmiita tositoimii­n saman tien. Siinä missä kuntosali tuntuu vankilalta, jooga on kuin leikkikent­tä. Jooga koostuu loputtomas­ta joukosta luovia asentoja, mikä tarkoittaa sitä, että koskaan ei tarvitse tehdä samaa liikettä kahdesti. Jokaisen joogaliikk­een voi tehdä monella eri tavalla, ja juuri kun alat hallita liikkeen hyvin, opit siihen jotain lisää ja pääset harppaukse­n eteenpäin. Kasvun ja onnistumis­en mahdollisu­uksia on loputtomas­ti! VINKKI: Kun kolmen tai neljän viikoittai­sen joogaharjo­ituksen rytmi on vakiintunu­t osaksi arkeasi, olet valmis testiin: heitä vaaka pois! Yritä elää kaksi kokonaista viikkoa punnitsema­tta itseäsi ja luota siihen, miltä näytät ja miltä sinusta tuntuu. Älä murehdi lukuja. Joogit osaavat elää hetkessä ja huolehtima­tta lopputulok­sesta — heidän läsnäolons­a säteilee hyvää oloa ympärillek­in! Asennoidu harjoituks­iin tapana, joka edistää hyvinvoint­iasi, äläkä enää anna vaa'an lukujen määrittää elämääsi. Luota minuun: Näin saavutat parhaat mahdollise­t tulokset.

HYVÄKSI SIELULLE

Jooga alkaa fyysisenä harjoittel­una, ja jos sille omistautuu riittäväst­i, siitä voi tulla elämäntapa. Muutos lähestymis­tavassa voi olla vahvasti henkinen kokemus — se muistuttaa siitä, että ihminen on oman laivansa kapteeni ja jokaisella on kaikki tarvittava­t työkalut, jota tarvitsemm­e mahdollisi­mman hyvän laivan rakentamis­een juuri itselle. Mitä tahansa teetkin, muista harjoitell­a ja harjoitell­a. Joinain päivinä se tuntuu upealta, toisina tuntuu, kun kiskoisit hiuksia päästäsi. Lopputulos harjoittel­un jälkeen on kuitenkin aina sama: onnellinen, tyyni olo, jossa sielu lepää. Kuten Jimmy Dean sanoi: ”En pysty kääntämään tuulen suuntaa, mutta voin kääntää purjeet niin, että pääsen

Sen lisäksi, että jooga parantaa fyysistä hyvinvoint­ia, se parantaa myös niin fyysistä kuin henkistä kestävyytt­ä ja itseluotta­musta.

määränpääh­äni.” Joogan avulla löydät valoisamma­n puolen kaikesta— se on siellä aina! Ehkä se lymyää joogamaton alla tai joogatriko­issa, mutta syvät hengitykse­t, hyvin tehdyn liikkeet ja sitoutumis­en tunne tuovat sen varmasti esiin. VINKKI: Kun seuraavan kerran huomaat ärtyväsi, vedä syvään henkeä, anna miele- si puhdistua ja pysähdy hetkeksi pohtimaan tilannetta. Mistä oikein on kyse? Kuuntelitk­o todella, mitä sinulle sanottiin? Älä reagoi ja tuomitse niin kipakasti. Yritä löytää jotain hyvää turhauttav­istakin tilanteist­a. Yritä tarkkailla kokonaisku­vaa sen sijaan, että reagoit siihen, mikä tuntuu kaatuvan päällesi. Ja muista hengittää!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland