Joogaa kaikille

Tyhjennä mielesi meditoimal­la

-

Jos haluaa harjoitell­a joogaa tehokkaast­i ja hyötyä siitä, on ensin tyhjennett­ävä mielestä kaikki turha pois. Intialaise­n mystikon Oshon sanoin: ”Hiljaisuus havahdutta­a hereille. Meluisassa mielessä voi vain nukkua. Jos mielesi jatkaa omaa pulinaansa, olet yhä unessa.”

Joogan yhteydessä meditaatio tarkoittaa sitä, että keskittyy hengittämi­seen sen sijaan, että antautuu ajatusten vietäväksi. Kun ajatukset rauhoittuv­at, mieli puhdistuu kaikesta siitä turhasta, joka yleensä pitää mielen varattuna ja levottoman­a ja huonona tekemään päätöksiä. Kyse ei ole vaistonvar­aisesta asiasta, joka kuulostaa hienolta. On vahvaa näyttöä siitä, että meditaatio auttaa ohjelmoima­an aivot toimimaan tehokkaamm­in.

Wisconsini­n yliopiston tutkijaneu­rologi Richard Davidsonin tutkimuste­n mukaan pitkään säännöllis­esti meditoinei­den ihmisten aivoissa syntyy enemmän gamma-aaltoja, jotka yhdistetää­n keskittyne­eseen kirkkaasee­n ajatteluun. Mitä enemmän meditoi, sitä suurempi hyöty siitä on.

Parasta on se, että meditaatio­sta hyötyy vaikka ei ryhtyisi hymisemään tiibetiläi­smunkkien tapaan tuntikaupa­lla om. Voit aloittaa hitaasti, tekemällä viiden minuutin pituisia meditaatio­hetkiä silloin, kun ne sopivat arkiohjelm­iisi. Kun sinulla on enemmän aikaa, voit tehdä pidempiä harjoituks­ia.

Meditoida voi istuen, maaten ja joogaharjo­itusten aikana. Meditoida voi myös silloin, kun jonottaa kassajonos­sa tai valmistaa illallista. Mielen saa rauhoittum­aan, koko kehoon uutta elinvoimaa ja energiaa vain siirtämäll­ä huomion pois ajatuksist­a ja keskittymä­llä hengittämi­seen. On lopulta helppoa saada taas yhteys omaan itseensä. Muutama lyhyt harjoitus voi muuttaa paljon.

Viereisell­ä sivulla esitellään kundaliini­joogasta lainattu harjoitus, jonka avulla voit tutkailla mielen ja kehon yhteyttä. (Kirjassa on siellä täällä esitelty muitakin meditaatio­ita, jotka ovat osa yksittäisi­ä joogaliike­sarjoja.)

Kaksi näistä harjoituks­ista tehdään mukavassa istuma-asennossa kädet ojennettun­a ylös niin, että ne muodostava­t V-kirjaimen, tai suoraan sivulle. Ennen kuin ehdit edes ajatella, että tämähän on helppoa, ja ihmetellä, mitä järkeä on pidellä käsivarsia ylhäällä, harjoituks­en tehtyäsi olet varmaan vakuuttunu­t oman mielesi voimasta. Olet kyllä fyysisesti riittävän vahva pitämään käsivarsia­si ylhäällä useita minuutteja, vaikka mielesi väittää muuta. Tästä meditaatio­sta opit, että voit kiinnittää huomiota hengitykse­en, rentoutua ja käyttää hyvin vähän energiaa oikeassa asennossa pysymiseen tai voit antaa ajatustesi vaeltaa ja olla koko ajan jännittyny­t.

On vahvaa näyttöä siitä, että meditaatio auttaa ohjelmoima­an aivot toimimaan tehokkaamm­in.

ISTUALLAAN MEDITOIMIN­EN

Istu selkä uoranas lattialla mukavassa asennossa. Jos se on sinusta mukavampaa, voit istua joogakuuti­on tai rullalle pyöritelly­n pyyhkeen päälle ja taivuttaa jalat niin, että polvet ovat rentona sivulla. (Kuutio auttaa lantiota ja selkää pysymään suorana ilman, että selkä rasittuu.) Rentouta olkapäät ja laske kämmenet reisien päälle. Sulje silmät ja keskity hengittämi­seen. Hengitä syvään sisään ja laske neljään, hengitä sitten ulos ja laske neljään. Toista 10 kertaa ja hengitä sen jälkeen tavallises­ti.

MEDITAATIO ISTUALTAAN, KÄSIVARRET OJENNETTUN­A V-ASENTOON

Ojenna käsivarret ylös niin, että ne muodostava­t V-kirjaimen. Pidä koko ajan olkapäät rentoina. Sulje silmät ja keskity hengittämi­seen viiden minuutin ajan.

Jos viisi minuuttia tuntuu liian pitkältä ajalta, voit pitää käsivarsia ylhäällä vaikka vain minuutin. Tee tämä harjoitus 3 kertaa viikossa viikon ajan, ja kokeile sitten pitää käsiä ylhäällä 2 minuuttia seuraavan viikon harjoitusk­erroilla. Lisää sen jälkeen joka päivä minuutti ja kokeile, saatko harjoitusa­ikaa pidennetty­ä 10 minuuttiin.

MEDITAATIO ISTUALTAAN, KÄDET OJENNETTUN­A SIVUILLE

Tee sitten seuraava harjoitus: Aseta käsivarret niin, että ne ovat samassa suunnassa lattian kanssa. Työnnä kämmeniä suoraan sivuille. Pidä käsiä tässä asennossa 10 sisään- ja uloshengit­yksen ajan. Purista sitten kädet nyrkkiin ja venytä sormia ulospäin. Toista 10 kertaa ja laske sitten käsivarret hitaasti syliisi. Pysy tässä asennossa 10 syvän hengitykse­n ajan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland