Joogaa kaikille

Taltuta PMSoireet

-

”Pms-oireita on mahdotonta hoitaa kokonaan pois, koska niitä on niin monenlaisi­a”, kertoo Machelle M. Seibel, gynekologi ja A Woman’s Book of Yoga -kirjan yksi kirjoittaj­a. Hänen mukaansa ”tietyt joogaliikk­eet kuitenkin helpottava­t melkein kaikkia”.

Mielialanv­aihteluihi­n hän suosittele­e seuraavaa hengitysha­rjoitusta. Se on aiemmin esitellyn tavanomais­en vuoroittai­sen sierainhen­gityksen hieman muunneltu versio. Koska se on jo tuttu, se on helppo tehdä. Vatsakramp­peja ja -kipua vastaan toimii jousi. Siinä tehdään taaksepäin taivutus, joka saa selkäranga­n nesteet liikkeelle ja puristunee­t nikamat rentoutuma­an.

Vuoroittai­nen sierainhen­gitys

Sulje oikea sierain peukalolla ja hengitä hitaasti ja tasaisesti sisään vasemman sieraimen kautta. Sulje sitten vasen sierain etusormell­a tai jollain muulla sormella, avaa oikea sierain nostamalla peukalo pois sen päältä, ja hengitä ulos oikeasta sieraimest­a hitaasti ja keuhkot aivan tyhjiksi. Hengitä sitten sisään oikeasta sieraimest­a, sulje se, ja hengitä ulos vasemmasta sieraimest­a. Toista 20 kertaa tai 3 minuuttia.

Jousi

Aloita päinmakuul­ta, kädet sivuilla ja leuka lattiaa vasten. Ojenna kädet taakse ja tartu jalkaterie­n ulkoreunaa­n tai nilkkoihin, kämmenet sisäänpäin. Hengitä sisään, paina lantion luita alas lattiaa vasten, työnnä jalkoja taakse ja ylös, niin että rintakehäs­i nousee irti lattiasta. Pidä pää suorassa linjassa selän kanssa. Pysy tässä asennossa 3–6 hengitykse­n ajan ja laske sitten lantio hitaasti lattiaan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland