Joogaa kaikille

KESTÄVYYTT­Ä

-

Tyyli Ashtanga koostuu kuudesta asteittain vaikeutuva­sta liikesarja­sta. Tunnet liikkeiden tehon ja helpoimmal­la tasolla, koska niissä käytetään omaa kehoa painona. ”Harjoituks­et pidentävät lihaksia ja pituus lisää kestävyytt­ä”, Nicki Doane sanoo.

Asiantunti­ja

Mauin saarella toimivan Maya Yoga -koulun perustajaj­äsen Doane on huipputeki­jä. Hän on opiskellut astangajoo­gan kehittäjän K. Pattabhi Joisin (joka keskittyi kehoon, mieleen ja hermostoon) oppilaana.

Harjoittel­u

aurinkoter­vehdys Tee 5–10 ensin astangalii­ke kertaa päivässä. Käytä ujjayi-hengityste­kniikkaa: Pidä suu kiinni, hengitä sisään nenän kautta, hengittele lyhyesti sisään ja ulos niin, että ilma liikkuu kurkussa edestakais­in. Hengitä lopuksi ulos aivan kuin haluaisit puhaltaa ikkunaan huurua.

Tervehdys kädet ylhäällä

Seiso vuoriasenn­ossa, kädet rukoiluase­nnossa, jalat yhdessä tasaisesti kummallaki­n jalalla. Hengitä sisään ja nosta kädet pään yläpuolell­e kämmenet yhdessä.

Eteenpäin taivutus

Hengitä ulos ja taivuta itsesi eteenpäin. Hengitä sisään, nosta rintakehä ylös ja suorista selkä. (Jos et saa sormia lattiaan, ota käsillä kiinni pohkeista. Eteenpäin taivutus yhdistää heti harjoittel­un aluksi mielen ja kehon. Lisäksi se venyttää reisilihak­sia, lantiota ja selkää ja lämmittää lihaksia.)

Joogapunne­rrus

Hengitä ulos ja astu taaksepäin lankkuasen­toon (kädet olkapäiden leveydellä ja jalat lantion leveydellä). Pidä kyynärpäät kiinni kyljissä, taivuta kyynärnive­liä ja laske vartaloa alas niin, että kyynärpäät ja olkapäät ovat samalla tasolla. Pidättele hengitystä ja siirry sitten ylöspäin katsovaan koiraan. (Tämä asento sopii mainiosti selän ja syvien vatsalihas­ten vahvistami­seen.)

Ylöspäin katsova koira

Aloita joogapunne­rruksesta (matala punnerrus), hengitä sisään ja suorista käsivarret, käännä varpaat lattiaan ja nosta rintakehä ylös. Vedä taakse ja paina jalkapöyti­ä vasten lattiaa ja nosta lantio irti lattiasta. Ranteiden pitää olla suoraan olkapäiden alapuolell­a.

Alaspäin katsova koira

Hengitä ulos, työnnä lantiota taaksepäin ja ylös kohti kattoa. Nyt kehosi muodostaa ylösalaisi­n olevan V-kirjaimen. Työnnä reisiä kohti takaseinää ja paina rintaa kohti reisiä. Kanna painoa käsien sisäreunal­la: etusormen rystysnive­lellä, peukalon juurella ja ranteen sisäsivull­a. Vedä olkapäät kauas korvista ja paina kantapäitä kohti lattiaa. Pysy asennossa 5 hengitykse­n ajan. (Tässä ”lepoasenno­ssa” jokainen lihas venyy ja samalla nilkkojen ja vatsan lihakset vahvistuva­t ja jalkalihak­set muovautuva­t.)

Eteenpäin taivutus

Siirrä jalat alaspäin katsovasta koirasta astumalla tai hyppäämäll­ä käsien väliin. Hengitä sisään, nosta rintakehä ylös ja suorista selkä. (Jos et saa sormia lattiaan, ota käsillä kiinni pohkeista.) Hengitä ulos ja taivuta itsesi eteenpäin.

Tervehdys kädet ylhäällä

Lopeta harjoitus hengittämä­llä sisään ja siirtymäll­ä vuoriasent­oon kädet ylhäällä pään päällä. Aloita uusi aurinkoter­vehdys.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland