Joogaa kaikille

Puu Tiesitkö että...

-

MIKSI Vakaus ja tasapaino ovat joogan kulmakiviä. Mikään asento ei opeta näitä kahta asiaa yhtä hyvin kuin puu. Kärsivälli­syyttä siis: Puilta menee vuosisatoj­a siihen, että ne kasvavat vankoiksi, juurtuvat tukevasti ja kasvavat vahvoina. Sinultakin vie aikaa kasvattaa omat juuret.

MITEN Seiso pitkänä jalat yhdessä ja kädet sivuilla. Siirrä paino vasemmalle jalalla. Taivuta oikeaa polvea ja kumarru vähän alas, jotta voit auttaa asettamaan jalan oikein vasemman reiden sisäsivull­e aivan polven yläpuolell­e. Käännä oikeaa polvea vähän sivulle. Muutu puuksi: Kuvittele, että vasemmassa jalassasi on juuria, jotka kasvava lattiaan ja kiinnittäv­ät sinut siihen. Kuvittele, että vartalosi on kuin vankka puunrunko. Varmista, että lantiosi on suoraan eteenpäin.

Vie kädet yhteen rintakehän eteen rukoilijan asentoon. Kiinnitä katseesi edessä olevan seinän yhteen pisteeseen. Se auttaa pysymään tasapainos­sa. Pysy tässä asennossa kokonainen minuutti tai niin kauan kuin pystyt. Laske sitten hitaasti kädet alas ja palaa seisoma-asentoon. Tee sama toiselle puolelle.

Tee asento sitten uudelleen samalla puolella kuin teit ensin. Vie tällä kertaa kädet pään yläpuolell­e kädet erikseen olkapäiden leveydellä ja kämmenet kohti toisiaan. Kuvittele, että käsivarret ovat kuin puiden oksat, vahvat ja vakaat. Toista asento (kädet ylhäällä) toisinpäin.

VINKKI Corn ehdottaa kahta keinoa tasapainon varmistami­seen. Ensinnäkin voit harjoitell­a asentoa nojaamalla selkää seinää vasten tai ottamalla kädellä tukea seinästä, niin että on tukeva olo. Toiseksi saat kireät lonkat helpommin auki painamalla isovarpaan alla olevaa luuta voimakkaas­ti lattiaa vasten.

Kireät lonkat ovat usein syynä siihen, että tässä asennossa on vaikea pysyä tasapainos­sa. Harjoittel­u parantaa lonkan kiertoa ulos, mikä on hyvin usein tarpeellis­ta. Koska puu ”opettaa avaamaan lantiota silloinkin, kun se ei kanna kehon painoa, nivelet ja alaselkä kuormittuv­at vähemmän,” Corn selittää. ”Kun lantioon tulee lisää joustavuut­ta, voit alkaa vähitellen nostaa oikeaa jalkaa ylemmäs ja ylemmäs reidellä.

 ??  ?? TÄRKEÄ ASENTO 1 / ALOITTELIJ­OILLE
TÄRKEÄ ASENTO 1 / ALOITTELIJ­OILLE

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland