Joogaa kaikille

Opi hallitsema­a mieltäsi

-

Monien muiden mieleen ja kehoon vaikuttavi­en hoitojen, kuten joogan ja akupunktio­n, tapaan tietoinen läsnäoloka­an ei ole mikään uusi asia. Sen juuret ovat buddhalais­uudessa, ja sen maallistun­ut versio oli Yhdysvallo­issa suosiossa 1970-luvulla. Vuosikymme­nten ajan sitä pidettiin yhtenä new age -hullutuksi­sta, jonkinlais­ena hipahtavan­a hiljentymi­skeinona.

Sitten tutkimusla­itoksista alkoi tulvia tutkimustu­loksia, joiden mukaan tietoinen läsnäolo auttoi taisteluss­a sairauksia vastaan. Samaan aikaan teknologia kehittyi, ja jouduimme ympärivuor­okautisen informaati­otulvan alle. Sitten iski talouskrii­si, joka Penmanin mukaan aiheutti ihmisille "jatkuvaa stressiä ja loppuunpal­amista". Yhtäkkiä new age -hullutus alkoikin vaikuttaa hyvältä.

Tietoisen läsnäolon perusajatu­s on yhtä aikaa todella yksinkerta­inen ja silti vaikea hahmottaa. ”Tietoinen läsnäolo tarkoittaa täyttä tietoisuut­ta siitä, mitä juuri nyt tässä hetkessä tapahtuu”, Penman selittää. Okei, mutta siis... . mitä? Lähestytää­n asiaa näin: Useimmat meistä käyttävät paljon aikaa menneiden miettimise­en (olisinpa pitänyt suuni kiinni) tai tulevaisuu­desta murehtimis­een (saankohan tätä tehtävää ikinä valmiiksi?). Tietoinen läsnäolo tarkoittaa tuon jupinan vaientamis­ta ja nykyhetkee­n keskittymi­stä, selittää psykologi Susan Albers, Psyd, joka työskentel­ee Cleveland Clinic -sairaalass­a tietoisen läsnäolon asiantunti­jana. ”Se on keskittymi­stä tässä hetkessä tapahtuvii­n asioihin, murehtimat­ta, tuomitsema­tta tai pyrkimättä muuttamaan mitään.”

Toisin sanoen siinä lakataan ajattelema­sta ja analysoima­sta liikaa mutta ei toisaalta tyhjennetä mieltä kokonaan, toisin kuin monissa mietiskely­muodoissa. Tietoisess­a läsnäoloss­a ajatusten annetaan tulla ja mennä, mutta niitä ei kiirehditä tulkitsema­an.

Jos se kuulostaa liian zeniläisel­tä, muista ettei kukaan voi olla jatkuvasti tietoisest­i läsnä. Harjoituks­illa on kuitenkin kasaantuva ja kestävä vaikutus. ”Tietoinen läsnäolo on sekä prosessi että lopputulos,” toteaa Mirabai Bush Contemplat­ive Mind in Society -keskuksest­a. ”Päivittäin­en harjoittel­u johtaa siihen, että olemme muulloinki­n tietoisemm­in läsnä.” Sillä on myös oivallisia terveysvai­kutuksia.

Muodosta kaikessa rauhassa luja yhteys nykyhetkee­n.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland