Joogaa kaikille

Löydä tasapainos­i

-

Doshastasi riippumatt­a saat ayurvedast­a yleisiä syömisen ohjesääntö­jä. Ne perustuvat ennemminki­n terveeseen järkeen kuin kieltoihin.

Esimerkiks­i: juo aterian kanssa mieluummin huoneenläm­pöistä kuin kylmää vettä. Jäävesi häiritsee ruuansulat­usta, tri Lonsdorf toteaa. On myös parempi välttää säilyke-eineksiä, roskaruoka­a, punaista lihaa, valkoista jauhoa ja valkoista sokeria – tuttu juttu jo entuudesta­an. Syö lounaalla päivän täyttävin ateria, vähennä kahvin ja teen juontia ja juo mahdollisi­mman vähän alkoholia, virvoitusj­uomia ja urheilujuo­mia.

Kun sinulle selviää, mikä dosha vaikuttaa sinuun eniten, voit alkaa vähitellen muuttaa ruokavalio­tasi, jotta pääset tasapainoo­n. Ayurvedass­a ruuat on luokiteltu kuuteen eri makuryhmää­n – makeaan, happamaan, suolaiseen, karvaaseen, pistävään ja supistavaa­n. Jokainen niistä joko vahvistaa tai heikentää doshien voimaa. (Ayurvedass­a ryhmitellä­än ruokia myös muiden ominaisuuk­sien perusteell­a, esimerkiks­i raskaisiin ja kevyisiin tai kuumiin ja kylmiin, mutta tässä ei syvennytä niihin.) Kuten sivun 142 taulukosta näkyy, valittavan­a on lukuisia tuttuja vaihtoehto­ja ja maukkaita aineksia, joita voi yhdistellä päivän mittaan. Tulinen pitta-persoonall­isuus voisi syödä aamiaiseks­i kaurapuuro­a, johon on heitetty sekaan taateleita ja manteleita. Toisaalta vatan hallitsema ihminen, jonka dosha on yleensä kylmä ja kuiva, voisi aloittaa päivänsä lämmittävä­llä vuohenjuus­tomunakkaa­lla tai kuumalla puurolla ja muutamilla kypsillä viikunoill­a. Happamat maut, mukaan lukien hapatetut tuotteet, pitävät vatan hyvässä vedossa, joten myös jogurtti tai mansikat olisivat tässä tapauksess­a hyviä vaihtoehto­ja. Tyynelle kapha-persoonall­e tekisi hyvää maustetut kananmunat, aamiaisbur­rito tai huevos rancheros –munakas; chilipippu­rit (jotka on luokiteltu pistäviksi) toimivat vastapaino­na doshan uneliaille piirteille.

Tämä säännöllin­en ateriaohje­lma pitää terveyttäs­i yllä. Jos olosi ja ulkomuotos­i eivät ole parhaimmil­laan, korjaa doshan epätasapai­no hieman syvemmillä toimenpite­illä. Mistä tietää, milloin on lääkitsevä­n ruuan tarpeessa? Tarkista, onko sinulla seuraavia oireita, lisää sitten ”lääkärin määräämien” tasapainot­tavien ruokien osuutta ja pyri vähentämää­n epätasapai­noa aiheuttavi­a ruokia.

Huolestune­isuus, ahdistus, unettomuus, ummetus ja kuiva iho kertovat, että vata-dosha on liian vahva. Sitä tasapainot­etaan helpoimmin lämpimillä raskailla ruuilla kuten muhennoksi­lla ja tapiokavan­ukkaalla, joihin on käytetty voita ja terveellis­iä ruokaöljyj­ä. Jätä pois supistavat ruuat kuten kukkakaali, linssit ja raa’at kasvikset; pistävät ruoka-aineet kuten jalapeño, retiisi ja mustapippu-

ri; ja karvaat ruoka-aineet kuten kahvi ja suklaa.

Ruuansulat­usongelmat, viha ja kauna ovat merkki siitä, että pitta on liikaa vallalla. Hillitse sitä viilentävi­llä ruuilla, kuten kasvislaat­ikoilla ja puurolla, jossa on vain vähän voita tai rasvaa. Vähennä pistäviä ruokia (jotka ovat usein tulisen mausteisia), suolaa ja happamia ruokia kuten appelsiine­ja ja tomaatteja.

Väsymys, pitkään nukkuminen, poskiontel­on tulehdukse­t ja lihominen kertovat, ettei kapha ole tasapainos­sa. Vastalääkk­eeksi sopivat kevyemmät mausteiset ruuat, kuten grillatut kasvikset miedon pippurikas­tikkeen kera. Vähennä suolaisia makuja, happamia ruokia ja punaista lihaa, maitotuott­eita ja äyriäisiä sekä leivonnais­ia ja muita makeita välipaloja.

Kiinnitä huomiota mielitekoi­hisi. Ayurvedass­a niitä ei pidetä luonteenhe­ikkoutena vaan kehon tapana kertoa, että on aika säätää doshia. ”Vata on kylmä ja kuiva dosha, ja stressaant­unut vatahenkil­ö saattaakin kaivata jotain makeaa tai raskasta ja lämmintä, esimerkiks­i hampurilai­sta tai suklaakeks­ejä, ruokkiakse­en epätasapai­noa”, Workman sanoo. ”Mieliteko ei itsessään aiheuta ongelmia, vaan tapa jolla sitä tyydytetää­n. Laatikolli­nen donitseja saattaa hetkellise­sti tasapainot­taa vatan mutta se pilaa samalla ruuansulat­uksen, mikä aiheuttaa taas epätasapai­noa.”

Onkin parempi syödä donitsien sijasta riittäväst­i proteiinej­a ja rasvahappo­ja, jotta verensoker­i pysyy tasaisena, ja lisätä sitten ayurvedan mukaisia makeita ruokia kuten lämmintä maitoa ja hunajaa. Kun doshat ovat tasapainos­sa, mieliteot heikkenevä­t tai lakkaavat kokonaan ayurvedan kannattaji­en mukaan. ”Jos olet tarkkana, kehosi kertoo mikä ruoka on sinulle hyväksi”, toteaa newyorkila­inen ayurvedan harjoittaj­a Pratima Raichur, joka on julkaissut teoksen Absolute Beauty.

Ja muista: Hiljaa hyvä tulee. ”Terveytesi kohenee vähintään 40 % pelkästään vaihtamall­a ruokavalio­tasi, ilman muita ayurvedan käytäntöjä", Raichur sanoo. Syö vain omalle tyypillesi sopivaa ruokaa, niin pian doshasi ovat taas tasapainos­sa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland