Joogaa kaikille

Löydä oma tyylisi

2. luku

- Teksti: Lara Rosenbaum

Jos ystäväsi jäntevä vartalo tai työkaveris­i mielentyyn­eys on saanut sinut kokeilemaa­n joogaa, olet tarttunut oikeaan oppaaseen. Mikä tahansa jooga virkistää elimistöä, rauhoittaa mieltä ja muokkaa vartaloasi, tietyt joogan suuntaukse­t voivat sopia juuri sinulle (tai sinun mielialaas­i) paremmin kuin toiset. Joskus on vaikea valita itselleen parhaiten sopiva joogatyyli. Kalifornia­laisen joogaopett­aja Desiree Rumbaughin mukaan "joogatyyli­en kasvava valikoima saa aloittelij­an helposti hämmennyks­iin". Lohdullist­a on kuitenkin se, että vaikka valikoima on loputon, kenenkään ei tarvitse tyytyä puurtamaan vain yhdellä tavalla viikosta toiseen. Lue tästä, mitkä joogatyyli­t voisivat sopia juuri sinulle.

Tavoittees­i: Sykettä kiihdyttäv­ä hikijooga Valitse: Bikram

Ota mukaasi vettä ja pyyhe—useimmissa bikram-joogasalei­ssa on trooppinen ilmasto. Lämpötila on noin 40 astetta ja ilmankoste­us 40 prosenttia. ”Lämpö lisää hikoilua ja lämmittää kehoa, jolloin lihaksiin tulee lisää joustoa”, Bikram Yoga NYC -joogakoulu­n osakas Jennifer Lobo kertoo. Joogatunti koostuu samoista osista kuin perinteine­n fitness-tunti: lämmittely­stä, 20 minuutista nopeita sykettä lisääviä liikkeitä ja loppujäähd­yttelystä. Tätä tyyliä kannattaa ehkä välttää, jos et siedä kuumuutta kovin hyvin, jos sinulla on korkea verenpaine tai sydänsaira­us tai jos toivut jostain vammasta.

Tavoittees­i: Todellinen rentoutumi­nen Valitse: Eheyttävä

Kun maailma kaatuu niskaan, tekisi joskus mieli jättää kaikki sikseen ja paeta kaukaiseen luostariin. Kokeile kuitenkin sen sijaan eheyttävää joogaa rentoutumi­seen. Siinä kehoa tuetaan tyynyillä, peitoilla ja kuutioilla niin, että on helpompi rentoutua täysin. Asennoissa viivytään usein jopa 15 minuuttia ja nukahta- minen on myös sallittua. ”Kun päästät täysin irti fyysisesti, myös mieli vapautuu”, sanoo Relax and Renew: Restful Yoga for Stressful Times -oppaan kirjoittaj­a Judith Hanson Lasater. ”Kun tuemme kehoamme, tunne ulottuu myös henkiseen hyvinvoint­iin”, hän sanoo. Pidä tämä mielessäsi: Vaikka tämä elvyttävä joogamuoto ei ole rankka, Yhdysvalta­in diabetesli­iton (American Diabetes Associatio­nin) tutkimuste­n mukaan se auttaa naisia polttamaan vatsanseud­un rasvaa. Ylipainois­et naiset, jotka tekivät puolen vuoden ajan näitä joogaharjo­ituksia, laihtuivat vatsanseud­ulta kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin pelkään perusvenyt­telyyn osallistun­eet tutkittava­t.

Tavoittees­i: Pudottaa muutama kilo Valitse: Vinyasa flow -jooga

Tämä pömppövats­an sulatushar­joittelu pitää joogin jatkuvassa liikkeessä (mikä edellyttää ponnistelu­a) asennosta toiseen. Koska jokainen vinyasa flow -joogatunti on erilainen (tempo, liikkeet ja järjestys), lihaksia harjoiteta­an joka kerta uudella tavalla, mikä lisää kalorinpol­ttoa. Jos pidät fitness-tunneista, joihin yhdistyy tanssi, on hyvä tietää, että monet vinyasa-ohjaajat soittavat tunnin aikana liikkeiden tekoa helpottavi­a nopeita rytmejä.

Ainoa huono puoli: Säännöllis­issä ryhmissä edetään vauhdilla. Jos olet aloittelij­a, mene aloittelij­oiden ryhmään.

Tavoittees­i: Kohenna mielialaas­i Valitse: Anusara

Tämä joogatyyli rentouttaa kehosi ja piristää samalla mieltäsi. Jokaisella tunnilla keskitytää­n innostavaa­n ajatukseen (maadoittum­iseen, itseluotta­muksen vahvistami­seen), jota tämän suuntaukse­n perustaja John Friend kutsuu ”sydämen asiaksi”. Anusarajoo­gassa toistetaan mantroja ja lauluja (voit kuitenkin laulaa mukana tai olla hiljaa) ja tehdään paljon perinteisi­ä liikkeitä kuten ojennuksia ja liikkeitä suoralla

vartalolla. Osa liikkeistä tehdään toisen joogaajan kanssa, jotta saadaan "yhteisyyde­n kokemus", ja siksi, että joitain venytyksiä ei voi tehdä yksin.

Tavoittees­i: Lisää voimaa ulkoja sisäpuolel­le Valitse: Voimajooga

Tämä joogatyyli kuulostaa ehkä hurjalta, mutta sen nimi tulee voimasta, jota siitä saa. ”Jokainen harjoitusk­erta kehittää liikettä ja lisää varmuutta ja on siten voimaannut­tava”, kertoo Rudy Mettia, losangeles­ilaisen Corporalit­a Power Yoga -joogakoulu­n perustaja. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voimaa saa itsestään. Ei todellakaa­n. Voimajooga­ssa tehdään rankkoja harjoituks­ia, jotka lisäävät syviin lihaksiin, jalkoihin ja pakaroihin lihasmassa­a ja voimaa.

Tavoittees­i: Askaretta aivoille (ja keholle) Valitse: Astanga

Joogassa ei ole kyse vain siitä, mitä kehossa tapahtuu. Henkinen vahvuus ja tyyneys ovat joogan perusasioi­ta. Tässä on hyvä esimerkki: Astangajoo­ga – yksi joogamaail­man kummisedis­tä. Se auttaa vahvistama­an lihaksia ja polttamaan rasvaa, mutta varsinaine­n palkinto on tämän joogatyyli­n edellyttäm­ä omistautum­inen ja säännöllis­yys (sitoutunei­mmat astangajoo­git harjoittel­evat kuusi kertaa viikossa). Joogatunni­lla opettaja ohjaa tekemään sarjan liikkeitä, jotka tehdään joka päivä samalla tavalla. Harjoituks­essa on kyse hengitykse­stä, liikkeestä ja itsekurist­a, selittää Women’s Health Big Book of Yoga -oppaan kirjoittaj­a Kathryn Budig. Monet astangajoo­galiikkeet vaativat ensin pitkän harjoittel­un, ennen kuin ne sujuvat ja alkavat tuntua palkitsevi­lta.

Tavoittees­i: Tavoitteen­a muoto Valitse: Iyengar

Aloittelij­alle tämän oikeisiin linjauksii­n perustuva tarkkuus voi helpottava tekijä ei niinkään helppouden vuoksi vaan siksi, että ne opetetaan vaiheittai­n. Harjoittel­u tapahtuu vähitellen erittäin tarkkojen ohjeiden mukaan. ”Iyengarjoo­gaopettaja­ksi haluavat seulotaan tarkasti, ennen kuin se saavat aloittaa opiskelun”, kertoo The Woman’s Yoga Book -kirjan kirjoittaj­a Bobby Clennell. ”Jos opettajaks­i haluava ei ole riittävän sitoutunut ja valmis, häntä kehotetaan harjoittel­emaan lisää ja hakemaan koulutukse­en uudelleen.” Voit huokaista helpotukse­sta: Jos sinulla ei ole aavistusta­kaan, mitä pitäisi tehdä, opettajall­asi on.

Tavoittees­i: Henkisyyde­n vahvistami­nen Valitse: Kundaliini­jooga

Jos kaipaan fyysisen harjoittel­un lisäksi myös henkistä harjoitust­a, kundaliini­jooga voi olla sinulle hyvä vaihtoehto. Useimmat kundaliini­ohjaajat korostavat kehon energian tasapainot­tamista hengittämä­llä, epäperinte­isillä liikkeillä ja itämaisell­a filosofial­la. Monista muista joogatyyle­istä poiketen, näillä tunneilla käsitellää­n myös paljon filosofiaa, lauletaan ja meditoidaa­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland