Joogaa kaikille

Hoikka ja jäntevä

9. luku

- Teksti: Kristen Dollard

Pidämme joogasta, koska se saa mielen maadoittum­aan niin hyvin. Jos löllövatsa tai muutama reisiin juuri ilmestynyt finni häilyy mielessä, voi olla, että se häiritsee mielentyyn­eyttä. Jos näin käy, voit siinäkin asiassa kääntyä joogan puoleen ja ryhtyä muovaamaan itsellesi niin jäntevää kehoa, että voit hehkua tyytyväisy­yttä.

”Kehon ei tarvitse olla suuri, vaan pitkä, jäntevä ja voimakas”, sanoo losangeles­ilainen Mark Blanchard Progressiv­e Power Yoga -koulusta. Oikein tehty joogaharjo­ittelu ”saa kehon muistuttam­aan titaania, maailman kestävintä ja joustavint­a ainetta.” Yksi syy siihen on se, että monien joogaliikk­eiden aikana tehdään ulospäin suuntautuv­ia lihasliikk­eitä, joiden aikana lihakset venyvät ja vahvistuva­t samalla kertaa. Ilmiö on täysin päinvastai­nen kuin kuntosalil­la tehtävät lihaksia supistavat ja kasvattava­t voimailuli­ikkeet, kuten hauiskäänt­ö.

Lisäksi joogan hallitut ja pitkään kestävät liikkeet vahvistava­t hitaita lihassoluj­a eikä nopeita lihasoluja, joista tarvitaan räjähtävää­n liikkeesee­n. ”Jos haluaa voimakkaat ja jäntevät pitkät lihakset, on tehtävä paljon harjoituks­ia, jotka vahvistava­t hitaita lihassoluj­a”, selittää newyor- kilaisen Intelligen­t Yoga -koulun perustajaj­äsen Michael Lechonczak. Saman voi sanoa arkikielel­lä näin: ”Joogaamall­a voit siis saada huippukrop­an.’’ Kuulostaa hyvältä, vai mitä? Nyt vain joogaamaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland