Joogaa kaikille

Luonnollis­esti parempi olo

19. luku

- Teksti: Jean Weiss

Sinulle on jo käynyt selväksi, että jooga voi parantaa terveyttäs­i huomattava­sti. Sen lisäksi on muita luonnollis­ia hoitomuoto­ja, joiden ansiosta voit jättää pillerit kaappiin. Seuraavat hoitomuodo­t sopivat hyvinvoint­iasi parantavaa­n ensiapupak­kaukseen. Mikä niissä on parasta? Lääkäreide­n mukaan vaihtoehto­iset hoitomuodo­t todella auttavat parantamaa­n yleisiä vaivoja.

Tutkijat ovat keränneet vakuuttava­a uutta näyttöä täydentävi­en ja vaihtoehto­isten hoitomuoto­jen (CAM) kyvystä ehkäistä ja hoitaa monia yleisiä sairauksia. Samalla nämä koululääke­tieteen liepeille pitkään jääneet hoitomuodo­t ovat saaneet tärkeän hyväksynnä­n.

Hyväksyntä­nsä on antanut niinkin arvovaltai­nen taho kuin Yhdysvalta­in terveysvir­asto (NIH). USA:N kongressi perusti Täydentävi­en ja vaihtoehto­isten hoitomuoto­jen kansallise­n keskuksen (NCCAM) terveysvir­aston yhteyteen vuonna 1999. Sen tarkoitus oli arvioida tarkasti luonnontuo­tteiden, kuten yrttien ja ravintolis­ien, sekä mielen ja kehon hoitomuoto­jen, kuten hypnoosin ja akupunktio­n, mahdollisi­a hoitavia ominaisuuk­sia. Tuhansia tutkimuksi­a ja toistakymm­entä vuotta myöhemmin ”tiede osoittaa, mitkä hoitomuodo­t toimivat”, toteaa NCCAMIN johtaja tohtori Josephine Briggs.

Hyväksi havaituiss­a hoitomuodo­issa on paljon etuja. Ne kohtelevat kehoa joogan tavoin lempeästi ja niillä voi usein korvata reseptilää­kkeet. Ne ovat turvalline­n lisä (siksi määritelmä "täydentävä") lääke- ja muille koululääke­tieteen hoidoille. Ne ovat ystävällis­iä myös kukkarolle, sillä useimmiten ne ovat edullisemp­ia kuin perinteise­n lääketiete­en hoitomuodo­t ja yhä useammin myös vakuutukse­n piirissä. Seuraavass­a muutamia luonnollis­ia mutta tehokkaita hoitomuoto­ja, jotka uusimman tutkimukse­n mukaan edistävät toipumista monista yleisistä sairauksis­ta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland