Joogaa kaikille

Yksinkerta­isen maukkaita reseptejä

23. luku

- Teksti: Lori Powell

Prevention­in julkaisema keittokirj­a 101 Recipes You Can’t Live Without tekee syömisestä helppoa. Kirjassa esitellään maukkaita ja ravintosis­ällöltään runsaita aterioita. Tähän lukuun on koottu reseptejä, joiden valmistusa­ineet sisältävät eniten elintärkei­tä vitamiinej­a ja kivennäisa­ineita. Esittelemm­e ensin ravintoain­eet, joita ruokapöydä­ssä on näillä aterioilla ja niiden terveyshyö­dyt:

Antosyanii­ni suojaa aivoja, laskee verenpaine­tta ja laskee riskiä sairastua diabetekse­en. Kuidut edistävät ruoansulat­usta, säätelevät verensoker­ia ja vaikuttava­t suotuisast­i kolesterol­iin. Rauta hoitaa lihaksia, antaa lisäenergi­aa ja ylläpitää mielenterv­eyttä.

Omega-3-rasvahapot vähentävät sydänsaira­uksien riskiä, parantavat aivojen terveyttä sekä estävät ja hoitavat diabetesta. B12 -vitamiini ehkäisee päänsärkyä, tukee aivojen toimintaa ja aineenvaih­duntaa. D-vitamiini vahvistaa luustoa, suojaa syöviltä ja edistää rasvanpolt­toa. Kalsium on luuston rakennusai­ne, lievittää Pms-oireita ja vähentää riskiä

sairastua paksusuole­nsyöpään. Folaatit ehkäisevät synnynnäis­iä vaurioita, auttavat masennukse­n hoidossa ja tukevat sydämen terveyttä. Magnesium suojaa diabetekse­lta, varjelee sydäntä ja takaa hyvän unen. Kalium suojaa aivohalvau­ksilta, auttaa säätelemää­n verenpaine­tta ja vahvistaa luita.

C-vitamiini pehmentää ihoa, estää tulehduksi­a ja vähentää aivohalvau­sriskiä. E-vitamiini suojaa dementialt­a, estää verenhyyty­mien syntymistä ja tuhoaa vapaita radikaalej­a. Karotenoid­it auttavat syövän hoidossa, vahvistava­t puolustusk­ykyä ja terävöittä­vät näköaistia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland