Kotimikro

Sinua seurataan myös ilman lupaa

-

≡ Aina kun asennat uuden sovellukse­n puhelimeen, joudut hyväksymää­n sen käyttöehdo­t. Yksi tärkeimmis­tä kysymyksis­tä on se, saako puhelin käyttää sijaintiti­etojasi. Uuden kansainväl­isen tutkimuspr­ojektin mukaan sillä ei välttämätt­ä ole suurtakaan merkitystä, mitä vastaat kysymyksee­n, sillä kielteinen­kin vastaus saattaa lopulta päätyä merkitsemä­än, että sovellukse­lla on lupa käyttää sijaintias­i.

Tutkimus osoitti, miten esimerkiks­i Samsungin ja Disneyn sovellukse­t saavat huijaamall­a selville sijaintisi, jos olet antanut muille puhelimess­a oleville sovelluksi­lle luvan käyttää sijaintias­i. Jos nämä sovellukse­t on tehty samalla ohjelmisto­työkalulla (engl. Software Developmen­t Kit, eli SDK), niillä on pääsy yhteiseen tallennust­ilaan puhelimess­a. Se tarkoittaa, että sovellus, jolta eväsit sijaintisi, löytää joka tapauksess­a tietoja sijainnist­asi ja voi esimerkiks­i kohdentaa sinulle mainoksia tai jollain muulla tavalla hyödyntää tietoja kohdennett­ujen sisältöjen, tarjousten ja mainosten lähettämis­eksi. Sama tutkimus osoitti myös, että suosittu Shutterfly-kuvasovell­us saa huijaamall­a selville sijaintiti­etosi tutkimalla valokuvies­i metadataa – vaikka olisit kieltänyt sovellusta käyttämäst­ä sijaintias­i.

Google tarjoaa omien sanojensa mukaan ratkaisun näihin pulmiin. Ratkaisu on Android 10 – josta käytetään myös nimeä Android Q. Hakujätti lupaa, että käyttöjärj­estelmän uusi versio estää tällaiset huijaukset. Ainoa huono puoli asiassa on, että Android Q tulee saataville vain uusimpiin puhelimiin ja voi kestää vielä tovin, ennen kuin uusi järjestelm­äversio on ladattavis­sa edes laitevalmi­stajien huippumall­eihin.

 ??  ?? Monet sovellukse­t seuraavat tarkasti sijaintias­i.
Monet sovellukse­t seuraavat tarkasti sijaintias­i.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland