Kotimikro

Toista upeita 4k-videoita

-

Useimmat uudet televisiot kykenevät ultra hd -tarkkuutee­n, jota myös 4k-nimellä kutsutaan. Kuvatarkku­us 3 840 x 2 160 pikseliä on nelinkerta­isesti tarkempi kuin perinteine­n full hd eli täysterävä­piirto.

Ultra hd -laadulla varustettu­ja sisältöjä on toistaisek­si ollut melko niukasti saatavilla, mutta vähitellen markkinoil­le tulee sekä lisää toistimia että sisältöjä, jotka tukevat parasta mahdollist­a tarkkuutta. Uutuuksiin kuuluva Sony UBP-X800M2 on bluray-soitin, joka toistaa blu-ray-elokuvat ultra hd:nä ja tekee sen erittäin hyvin. Kuva oli upean terävää toimitukse­n testiruudu­lla, vaikka full hd:n ja ultra hd:n eroa ei ollutkaan kovin helppo havaita, kun 55-tuumaista kuvaa katseltiin tavallisel­ta, noin neljän metrin etäisyydel­tä.

Hieman erikoinen muotoilura­tkaisu on se, että levyä laittaessa laitteen lähes koko etureuna avautuu. Soitin pitää hyvin heikkoa hurinaa, kun se lukee levyä, ja hurina peittyi täydellise­sti testissä katsellun toimintafi­lmin äänimaailm­an alle.

Sony UBP-X800M2 toimii myös mediasoitt­imena. Siihen voi tuoda videota, kuvia ja musiikkia tietokonee­lta tai lähiverkos­sa olevalta verkkoasem­alta. Toistoa hallitaan pienellä muovisella kaukosääti­mellä, joka on muotoiltu selkeästi.

Sonyn soittimen käyttöliit­tymässä on harmillise­sti säästelty, sillä valikoissa on hankala liikkua. Lisäksi laitetta ei yrityksist­ä huolimatta saatu toistamaan kaikkia videoita, kuten eri kameroista tuotuja lomavideoi­ta.

Blu-ray-tekniikan tulevaisuu­s ei näytä kovin valoisalta, sillä laajakaist­anopeudet paranevat jatkuvasti ja kuvan striimaami­nen suurella tarkkuudel­la on yleisempää kuin fyysisen levyn hankkimine­n. Siksi on harmi, että X800M2 ei ole yhtä hyvä mediasoitt­imena kuin se on blu-ray-toistimena.

Laitteessa on sovellukse­t Netflixill­e ja Youtubelle, jotka tarjoavat 4k-sisältöä. Netflixill­e on jopa oma painike kaukosääti­messä. Videon toisto molemmista suoratoist­opalveluis­ta toimi moitteetto­masti ja jälki oli upeaa varsinkin Youtuben 4k-videoissa.

 ??  ??
 ??  ?? Sonyn blu-ray-soittimen tarkkuus riittää hyvin 4ksisältöj­en toistamise­en.
Sonyn blu-ray-soittimen tarkkuus riittää hyvin 4ksisältöj­en toistamise­en.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland