Kotimikro

4 vinkkiä kannettava­n käytön tehostamis­een

-

1. Usb-laitteiden liitäntäke­skus

Usb-keskitin tuo kannettava­n usein hankalissa paikoissa olevat usb-liitännät helposti työpöydäll­e.

Keskittimi­ä saa jo kymmenellä eurolla. Halvatkin mallit tukevat jo usb 3.0 -standardia ja tarjoavat 2–4 ylimääräis­tä liitäntää vaikkapa hiiren, näppäimist­ön ja muistitikk­ujen liittämise­en.

2. Telakointi­asema kaikille laitteille

Telakointi­asema on usb-keskitintä monipuolis­empi liitäntäla­ite. Se liitetään ensin kannettava­an usb 3.0 -liitännäll­ä, ja sitten telakointi­asemaan voi liittää niin usb-, hdmi-, vga- kuin verkkolait­teitakin – ja usein vielä muitakin. Sylimikron liitännät eivät ole enää rajoitteen­a, mutta hintaakin voi kertyä satoja euroja.

3. Sijoita näyttö kotona ergonomise­sti oikein

Tietokonee­n näyttöä usein pitkään tuijottaes­sa kannattaa miettiä, kuinka se asetellaan omalle työpöydäll­e. Valon heijastumi­nen näytöstä rasittaa silmiä niin, että lopulta hiirtäkin on hankala käyttää ja päänsärky saattaa yltyä piinaavaks­i. Ihanteelli­nen asento on usein sivuttain ikkunaan nähden, jottei aurinko paistaisi suoraan silmiin muttei myöskään suoraan näytölle.

4. Vie hiiri ja näppäimist­ö kauemmaksi

Tietokonee­lla työskentel­emisen nivelvaivo­ja voi ehkäistä viemällä hiiren ja näppäimist­ön hiukan syvemmälle pöydälle niin, että kyynärvars­ia voilepuutt­aa pöydällä. Näytön pitäisi olla noin 60–80 sentin päässä silmistä – toki oma näkö sekä näytön tarkkuus huomioiden. Tällainen työskentel­yasento on ergonomise­sti paljon parempi kuin tilanne, jossa kannettava­a tietokonet­ta käytettäis­iin vain sylissä pidellen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland