Kotimikro

Perusvarma­t pilvipalve­lut

Netin tallennusp­alveluiden hinnat ovat tulleet mukavasti alaspäin, ja palveluihi­n saa nykyään tallennett­ua kopiot tärkeimmis­tä tiedostois­taan varsin edulliseen kuukausihi­ntaan. Otimme testiin kuusi suosittua verkkotall­ennuspalve­lua.

- Teksti Morten Skeldal Østergaard

Uusia palveluita on syntynyt sitä mukaa kuin tietokonei­den ja puhelimien nettiyhtey­ksien nopeudet ovat kasvaneet. Nettiin on perustettu erilaisia verkkovara­stoja, joista voi ostaa tilaa tärkeille tiedostoil­leen. Useimmat online-tallennusp­alvelut tarjoavat myös jonkin verran maksutonta tallennust­ilaa, jolloin palvelun toimintoja voi kokeilla ensin ja päättää myöhemmin, onko maksullise­lle lisätilall­e tarvetta. Maksuton verkkotall­ennustila, joka on yleensä 5-15 gigatavun luokkaa, on hyvä vaihtoehto usb-muistille. Maksuttoma­an tallennust­ilaan voi siirtää esimerkiks­i matkalippu­jen ja passin kopiot, jolloin ne ovat reissussa aina käden ulottuvill­a.

Jos verkossa olevaan tallennusp­alveluun haluaa varmuuskop­ioida koko tietokonee­n sisällön tai kaikki tietokonee­lla olevat valokuvat, ei maksuton tallennust­ila enää välttämätt­ä riitä. Verkkotall­ennuspalve­luiden hinnat ovat tulleet kuitenkin alaspäin ja esimerkiks­i 100 gigatavun varmistust­ilan saa jo kahdella eurolla kuussa. Edes erittäin suuri tilantarve ei tule kovin kalliiksi. Esimerkiks­i Microsofti­n Onedrive-palvelu tarjoaa 10 euron kuukausihi­ntaan pakettia, joka sisältää Office 365:n ja kuusi teratavua tallennust­ilaa.

Kun napsautat latauspain­iketta jossain tämän suurtestin ohjelmassa, siirtyy datasi "pilveen". Sillä tarkoiteta­an vain, että valitsemas­i tiedostot siirtyvät netissä olevalle palvelunta­r

joajan palvelimel­le, ja käytännöss­ä pilvessä olevia tiedostoja voi käyttää millä laitteella tahansa.

Kaikkia testin tallennusp­alveluita voi käyttää Windowsiss­a olevalla ohjelmalla, Android- tai ios-sovellukse­lla ja nettiselai­mella. Kun olet esimerkiks­i siirtänyt tietokonee­lla uusia tiedostoja palvelussa olevaan kansioon, pääset tiedostoih­in saman tien käsiksi myös puhelimell­a. Näin sinulla on aina pääsy tiedostoih­isi riippumatt­a siitä, missä olet – kunhan käytössäsi vain on internetyh­teys.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Voit kopioida tietokonee­lla olevia tiedostoja netissä olevaan tallennusp­alveluun.
Voit kopioida tietokonee­lla olevia tiedostoja netissä olevaan tallennusp­alveluun.
 ??  ?? Lue kuuden online-tallennusp­alvelun testi seuraavilt­a sivuilta.
Lue kuuden online-tallennusp­alvelun testi seuraavilt­a sivuilta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland