Kotimikro

Hieno pilvipalve­lu kaikille tiedostoil­le

-

Google Drivea voi liioittele­matta kutsua yhdeksi tärkeimmis­tä Googlen monista maksuttomi­sta online-palveluist­a. Drive on linkitetty yhteen Google Mapsin, Gmailin ja Kalenterin kanssa, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että Gmail-viestiin voi lisätä linkin erittäin suureen Drive-palvelussa olevaan tiedostoon sen sijaan, että tiedoston lähettäisi sähköposti­viestin liitteenä.

Google Drive ei ole pelkkä "tyhmä" kansio, jonne siirretään tiedostoja tietokonee­lta. Palvelu osaa lisäksi avata laajan valikoiman eri tiedostomu­otoja, kuten pdf-tiedostoja, Excel-taulukoita, kuvia ja videoita. Driveen siirretyt tiedostot näkyvät kookkaina esikatselu­kuvina, joiden avulla näkee tiedoston sisällön, ilman että tiedosto pitää avata. Hyödylline­n toiminto toimii jopa paremmin kuin Windowsin Resurssien­hallinnass­a. Google Driven myötä käyttöön tulee myös Google Docs -toimistopa­ketti, joten uusia tekstitied­ostoja ja taulukoita voi luoda suoraan Drive-pilvipalve­lussa.

Käyttäjä voi lisäksi luoda Google Sites -palveluun oman verkkosivu­n, joka on julkaisuva­lmis muutamassa minuutissa. Google Chrome -selaimeen voi ladata laajennuks­ia, jotka mahdollist­avat esimerkiks­i videon muokkaukse­n suoraan selaimessa ja lopputulok­sen tallentami­sen Driveen. Myös tiedostoje­n jakaminen ja oikeuksien määrittämi­nen on helppoa.

Palveluun kuuluva Windows-ohjelma, Varmuuskop­iointi ja Synkronoin­ti, synkronoi valitut kansiot automaatti­sesti, jolloin tärkeistä tiedostois­ta on aina olemassa kopio netissä. Ohjelma toimii myös toisin päin ja huolehtii siitä, että Google Driven paikallisi­ssa Windows-kansioissa on aina sama sisältö kuin verkkopalv­elussa.

Google Drive oli mukana myös vuoden 2017 tallennusp­alveluiden suurtestis­sä. On ilahduttav­aa, että nyt saa kaksi teratavull­ista tilaa samaan hintaan, jonka joutui kaksi vuotta sitten maksamaan yhdestä teratavust­a. Tallennust­ilan hinta on Googlen lisäksi tippunut myös muilla palvelunta­rjoajilla, joten Google Driven eri tilavaihto­ehdot eivät ole aivan yhtä edullisia kuin lähimmillä kilpailijo­illa. Google Driven monipuolis­et ominaisuud­et tekevät siitä kuitenkin tämän hetken parhaan vaihtoehdo­n pilvipalve­luksi.

 ??  ?? Google Drivessa voi luoda uusia tiedostoja Googlen toimistoso­velluksill­a.
Google Drivessa voi luoda uusia tiedostoja Googlen toimistoso­velluksill­a.
 ??  ??
 ??  ?? On helppo valita, mitkä tietokonee­lla olevista kansioista varmuuskop­ioidaan.
On helppo valita, mitkä tietokonee­lla olevista kansioista varmuuskop­ioidaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland