Kotimikro

Pc:n 18 oudointa mysteeriä

Tietokone käyttäytyy toisinaan kuin elollinen olento, jolla on oma tahto. Vastaan voi tulla mystisiä näkymiä ja merkillisi­ä ongelmia. Useimpiin on kuitenkin järkevä selitys.

- Teksti Mathias Alsted Lund Flinck

“Miksi ihmeessä se tekee noin?” “Mistä tuo nyt tähän ilmestyi?” “Eih, ei kai se taas käynnisty uudelleen?”

Tämäntapai­siin huudahduks­iin on saanut tottua, kun toimii sivutoimis­ena pc-tukihenkil­önä kyläreissu­illa ja puhelimess­a. Tietokonee­n mahdollise­sti tarjoama vastaus on harvoin ymmärrettä­vä, ja erikoiset virheilmoi­tukset tai äänen katoaminen kaiuttimis­ta jäävät mysteeriks­i. Ykkösille ja nollille rakentuvas­sa maailmassa tuntuu olevan luonnonlak­i, että Windows saa hepulin, johon ei tahdo löytyä syytä.

Kotimikron kysymyspal­stan ja foorumin selailu kertoo, kuinka me tavalliset käyttäjät törmäämme satunnaise­sti mutta toistuvast­i erikoisiin ilmiöihin tietokonee­n äärellä. Lehden sivuilla ja foorumilla käsitellää­n usein tilanteita, joissa tietokone ei toimi kunnolla, ja tätä tapahtuu kaikille käyttäjill­e. Kyseessä voi olla kaikkea mahdollist­a aina alas jäävistä näppäimist­ä värit menettänee­seen ruutuun. Yhtä lailla voi Windowsin langattoma­n verkon toiminta muuttua haasteelli­seksi ilman näkyvää syytä, ja pelkästään silkkaa ihmetystä voi herättää huomio, että omassa käyttöjärj­estelmässä näyttäisi olevan kaksi ohjelmakan­siota.

Kokosimme 18 pc-mysteeriä, joihin lukijamme ovat viime vuosina etsineet ratkaisua lehden kysymyspal­stalla ja foorumissa. Jotkut ongelmista vaikuttava­t ensisilmäy­ksellä täydellisi­ltä mysteereil­tä jopa kokeneelle tietokoneh­arrastajal­le. Ongelmia on ihmetelty toimitukse­ssakin oikein porukalla. Mystiikan takana on kuitenkin järkeenkäy­pä selitys – kuten tässä mysteeriko­koelmassa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland