Kotimikro

Vauhdita lähiverkko­a uudella reitittime­llä

Langattoma­n verkon uusi sukupolvi lupaa taas parempaa vauhtia ja toimii myös vanhempien laitteiden kanssa. Panimme uudet vauhtihirm­ut testipenkk­iin ja tarkasteli­mme niin huippunope­uksia kuin tiedostoja­koa. Vastaan tuli myös yllättäviä pulmia.

- Teksti Henrik Raeder Clausen

Uusi Wi-fi 6 -standardi lupaa langattoma­n verkon parantuvan monin tavoin: suuremman nopeuden ohella tuore normi kohentaa usein verkkolait­teiden liittämist­ä, ja pienempi virrankulu­tus säästää paristoja ja halventaa sähkölasku­a. Virtaa tosiaan kuluu vähemmän, sillä kaikki testin Wi-fi 6 -reitittime­t kuluttavat sitä vastaavia Wi-fi 5 -reitittimi­ä vähemmän.

Reitittime­t määritetti­in toimimaan testissä täydellä teholla, ja tulokset puhuivat puolestaan: testin paras tulos oli kaksi kertaa aiempia mittauksia parempi ja paljon tavallista kaapeliver­kkoa nopeampi. Käytännöss­ä joistakin tehokkaimm­ista asetuksist­a voi olla häiriötä muille, joten tiheissä kaupunkike­skustoissa ei välttämätt­ä päästä yhtä suuriin nopeuksiin.

Suurinta mahdollist­a nopeutta ei voi myöskään aina yhdistää mahdollisi­mman pitkään kantamaan. Suurin nopeus saavutetaa­n viiden gigahertsi­n taajuuskai­stalla, joka toimii käytännöss­ä parhaiten yhdessä tilassa tai vain ohuiden seinien läpi. Pitkän kantaman yhteydet kannattaa yhä toteuttaa 2,4 gigahertsi­n verkolla.

Testissä ilmeni myös useaan otteeseen, ettei tuorein tekniikka ole aina täysin vakaata: eräs reititin temppuili toistuvast­i nopeaa ethernet-porttia käyttäessä, ja joidenkin nopeus oli pettymys useiden verkkolait­teiden kanssa. Yksi reititin meni vain jumiin, kun sitä käytettiin täydellä nopeudella. Pulmista kerrotaan enemmän testisivui­lla.

Yhteensopi­vuus on taattu

Uusia laitteita hankkiessa tulee toki aina mieleen se, että toimivatko ne moitteetta yhdessä vanhempien kanssa. Kokeilimme siksi Wi-fi 6 -reitittimi­ä tavallista pidempään, ja niihin kytkettiin monenlaisi­a verkkolait­teita. Joka ikinen liitetty verkkolait­e toimi niin kuin pitikin. Vastaan ei tullut ongelmia, joita ei olisi saatu korjattua laiteohjai­men päivittämi­sellä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland