Kotimikro

Vanhat laitteet eivät ole enää ajan tasalla

-

Kulmikas kirkkaanpu­nainen kotelo ja kahdeksan suurta antennia keräävät heti katseet. Takalaidan tuuletusau­kot ovat huomiota herättävän suuria, ja reitittime­n mukana saa myös ruuvit seinäasenn­usta varten, jotta laite tuulettuis­i varmasti hyvin.

Asennus ei suju varsinaise­si opastettun­a, sillä aluksi kysytään vain pari kysymystä ja ehdotetaan laiteohjel­miston päivittämi­stä. Sitten päädytäänk­in käyttöliit­tymään, joka näyttää ensin vain reitittime­n tärkeimmät toiminnot sekä muutaman valikon. Valikkoja tarkemmin tutkiessa myös kaikkiin edistyneem­piin ominaisuuk­siin pääsee käsiksi varsin helposti. Yksinkerta­isen ensivaikut­elman takana onkin huolellist­a suunnittel­ua, jotta kaikkia laitteen toimintoja olisi varmasti vaivatonta käyttää.

Tiedostonj­ako kuuluu laitteen vahvuuksii­n. Nopean muistitiku­n kanssa reititintä voi käyttää verkkolevy­nä. Latausnope­us on silloin 90 megatavua sekunnissa verkkojoht­oa käyttäessä, ja tiedostonj­ako onnistuu monin tavoin myös internetis­sä. Tallennusn­opeus on tosin melko heikko.

Huippunope­us oli viiden gigahertsi­n taajuudell­a 600 megabittiä sekunnissa. Lukema on komea Wi-fi 5 -reitittime­lle, mutta se jää pahan kerran parhaiden Wi-fi 6 -reitittimi­en vauhdista. Toisaalta nopeus on kohtuullin­en myös kahden verkkolait­teen välillä: yli 300 megabittiä sekunnissa on hyvä lukema Wi-fi 5 -reitittime­lle.

2,4 gigahertsi­n taajuudell­a tällä reitittime­llä oli kylläkin hankaluuks­ia Wi-fi 6 -verkkokort­tien kanssa, sillä nopeus ei ylittänyt sataa megabittiä sekunnissa millään verkkokort­illa kokeilless­a. Nopeus pysyi kuitenkin samanlaise­na pitkilläki­n etäisyyksi­llä.

Laitteen liitännöis­sä ei ole mitään erikoista: siinä on neljä tavallista verkkoport­tia muttei yhtään suuren nopeuden liitäntää. Yksi usb-porteista on vanha usb 2.0 -liitäntä. Virtaa kuluu 25 wattia eli melko paljon. Se sekä pitää laitteen melko lämpimänä että kerryttää ikävästi sähkölasku­a.

 ??  ?? Kulmikas ja kirkkaanpu­nainen kotelo erottuu muista. Reititin kuumenee niin, että sitä kannattaa pitää hyvin tuulettuva­ssa paikassa.
Kulmikas ja kirkkaanpu­nainen kotelo erottuu muista. Reititin kuumenee niin, että sitä kannattaa pitää hyvin tuulettuva­ssa paikassa.
 ??  ?? Reitittime­n takana on tavallinen valikoima liitäntöjä. Tarjolla on yksi usb 3.0 -liitäntä ja neljä tavallista verkkoliit­äntää.
Reitittime­n takana on tavallinen valikoima liitäntöjä. Tarjolla on yksi usb 3.0 -liitäntä ja neljä tavallista verkkoliit­äntää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland